Antti Honkonen
Suomen Työväen urheiluliitto TUL yllytti myös yhteisöjäseniensä (kuten Eläkeläiset ry:n) kanssa toimivia vapaaehtoisesti toimivia liikuntaporukoita ilmiannettavaksi ”vuoden 2019 vapaaehtoisyhteisöksi”.
Niinpä määräajassa lähti, hieman jäävintuntuisesti, ehdotus menneen vuoden vapaaehtoisyhteisöksi: Kävelypässit – eläkeläisäijien toimintaryhmä!
No, saahan sitä ehdotella vaikka viesti ei menisi perille tai ei vain pärjäisi. Moni on kuitenkin kysynyt, millä perustein k-pässejä saattoi ilmiantaa?
Vastaus oli yli 10 000 merkkiä tiukkaa asiaa, josta tästä eteenpäin on noin kolmasosa eli 3333 merkkiä esillä:
”Kävelypässi-toiminta (kp) on Eläkeläiset ry:n (Elry) ja Kunnon Elämä ry:n (KE), erityisesti ikämiesten liikuttamiseen panostavaa vapaaehtoisyhteistyötä. Elry on KE-jäsenjärjestö ja kaksikko on TUL:n tavoin jäsenenä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä terveitä elämäntapoja edistämässä. Kp-tunnus on ”liikettä omin koivin – liikettä yhteisvoimin, Eläkeläiset ry”. ´Askelmiljönäärit´ eli vuosittain vähintään miljoona askelta ottavat kp:t ovat ympäristölleen vaarattomia… mutta yhteistyössä kaikkien neljän edellä mainitun tahon kanssa.
Kp-tavoitteena on muun muassa pyrkiä nostamaan suomalaisten elinajanodotetta. Esim. kun kävelypässit syntyivät, heidän elinajanodotteensa oli silloin keskimäärin vain noin viisikymmentäviisi vuotta. Tänään syntyvien poikien eliniänodote on jo miltei 80 ja naisille yli 85 vuotta. Kävelypässit haluavat vielä kaventaa tuota sukupuolien välistä elinikäodotteen eroa, mutta silti niin, että naiset ottavat samalla lisäelinaikaa: kävelypässitoiminta siis on ja edellyttää yhteistyötä myös naisten, ikäsiskojemmme kanssa…
Vuoden v. 2019 kp-seikkailuista on Eläkeläinen-lehden lisäksi – runsaasti – somessa ja pässiblogissa tuoreimpana: https://elakelaiset.fi/kavelypassit/passien-erittain-virallinen-vuosikatsaus/.
Kp:t ovat kehittäneet ”Tasa-arvoon yhteisvoimin – äijät ylös ja ulos omin koivin”, fyysisen-, sosiaalisen- ja elintapojen kehittämisen hyvinvointiresepti-toiminnan, jolla voidaan antaa melko luotettava kaatumisriskiennuste. Sitä varten on tehty jo kolme erillistä painosta ko. vihkosesta, joko 24 tai 32 sivuisina…
Tärkeä osa em. reseptivihkosen antia on Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n kehittämä IKINÄ-lihaskunnon ja tasapainokyvyn testi. Sellaisia testejä kp:t ovat vapaaehtoisesti ja osallistujille ilmaisina tehneet eläkeläisjärjestöissä jo yli 500 kpl, jonka lisäksi samaa on tehty eri tempauksissa kaikille halukkaille – ensisijaisesti yli 65-vuotiaille…
Vuoden 2019 toimintaan kuului tavanomaisten ikäihmisten IKINÄ-testausten ja tempausten lisäksi pitkänä patikointina toukokuun lopulta Tampereelta alkanut kävely – joulukuuksi Helsinkiin, Eläkeläiset ry:n 60-vuotispäiville Kulttuuritalolle… Lähes jokaisella etappiosuudella juna-asemien laitureilla tai erillisissä tilaisuuksissa oli IKINÄ-testejä (tietysti ilmaiseksi)…
Ekstrana oli kansanedustajien kohtaamiset… ja 4.11.2019 Malmin työväentalolla testattavana oli sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen: hänelle tehtiin siis samoin IKINÄ-lihaskunnon ja tasapainokyvyn testi, kaatumisriskiennusteen tarjoten. (Ministeri selvisi testistä hyvin, mutta maan silloinen hallitus ”kaatui” tai ainakin horjahti – testistä huolimatta.) Ministeri piti eläkeläisille puheen, kehuen erityisesti kävelypässejä: ”Kävelypässien toiminta on erittäin hieno esimerkki kaikesta siitä mihin hallituskin ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä tähtää”.
(Miten ministeri kaatumisriskitestistä selvisi, siitä lisää blogissa: https://elakelaiset.fi/…/malmilla-meni-hyvin-ministerille-…
Kp- toimintavuosi huipentui Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlaan… Kp-esittelyosastolla Arkki-salissa vieraili m.m. räppi-mummo Eila…
Kävelypässien lämmittelyjumppa Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=EqHUDKplZmo
KP-blogi: https://elakelaiset.fi/blogit/kavelypassit/
Lisäksi hakemuksessa oli osio mm. TUL:n kanssa tehdystä liikuntayhteistyöstä.