Mahlerin raportti suomeksi ja ruotsiksi
24.2.2023
Ikääntyneiden ihmisoikeuksien toteutumista valvova itsenäinen asiantuntija Claudia Mahler vieraili Suomessa syksyllä 2021. Raportti hänen on nyt käännetty suomeksi ja ruotsiksi.
Ihmisoikeustoimiston julkaisu (pdf) suomeksi tästä linkistä
ja ruotsiksi/svenska tästä linkistä
Koronarokotukset jakavat mielipiteitä ikääntyvien vieraskielisten joukossa
22.3.2021
Koronarokotukset jakavat mielipiteitä ikääntyvien vieraskielisten joukossa. Lähes puolet järjestöjen tekemään kyselyyn vastanneista haluaa rokotteen, mutta moni vielä empii.
Kuuden vieraskielisten ikääntyvien toimintaa toteuttavan järjestön yhteistyössä tekemä kysely kartoitti vieraskielisten ikääntyvien ajatuksia koronarokotuksista. Kyselyyn vastanneista yli 50-vuotiaista vieraskielisistä liki puolet (47 %) aikoi ottaa rokotuksen. Noin neljäosa (24 %) vastaajista suhtautui rokotuksen ottamiseen kielteisesti ja liki kolmannes (29 %) ei vielä osannut sanoa, aikooko ottaa rokotteen vai ei.
Moni kaipaa päätöksen tueksi vielä tietoa rokotteen turvallisuudesta ja hyödyistä. Kyselyyn vastaajista yli puolet kokee, että ei ole saanut riittävästi tietoa siitä, miten oma kotikunta järjestää koronarokotukset. Omalla kielellä asiointi koetaan tarpeelliseksi rokotuksiin liittyvissä asioissa.
Kyselyraportin voit lukea ja ladata täältä
Poikkeustilanteen vaikutukset vieraskielisten ikääntyvien arkeen
Viranomaistieto koronaviruksesta ja poikkeusoloista ei kevään aikana kovin kattavasti tavoittanut
Suomen vieraskielisiä iäkkäitä. Infoa viruksesta ja ohjeistusta poikkeusoloihin on saatu eniten netin kautta sekä Suomesta että ulkomailta sekä omankielisilta ryhmänohjaajilta. Myös perheen ja tuttavien rooli virallisen tiedon saamisessa on ollut suuri. Apua kaupassa käyntiin ja lääkkeiden ostamiseen saatiin perheenjäseniltä, mutta karanteenista huolimatta arjen pakollisia toimia hoidettiin itse.
Tämä käy ilmi viiden ikääntyvien vieraskielisten parissa toimivan järjestön tekemästä kyselystä ja sen pohjalta kootusta raportista Miten meillä menee? Hyvinvointivaltion lupaus huolehtia kaikista iäkkäistä – myös vähemmistöistä?
Raportin voit lukea ja ladata täältä
The effects of COVID-19 pandemic on the lives of migrant older people in Finland
Read and download the report here
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus
Opas vanhusneuvostoille
Eläkeläiset ry on julkaissut vanhusneuvostojen jäsenille, kuntien vanhuspalvelun ammattilaisille sekä kaikille iäkkäiden yhdenvertaisuusteemoista kiinnostuneille oppaan Moninaisuus ja yhdenvertaisuus. Oppaassa tarkastellaan ikäihmisten yhdenvertaisuutta vähemmistöihin kuuluvien, pääasiallisesti Suomeen muuttaneiden henkilöiden silmin. Tekstien lomassa on runsaasti tehtäviä, jotka auttavat miettimään käsiteltyjä aiheita oman kunnan iäkkäiden kannalta.
–Toivomme, että näitä tehtäviä pohditaan esimerkiksi paikallisyhdistysten johtokunnissa, Eva Rönkkö sanoo. Oppaan ladattava nettiversio löytyy täältä.
–Opas on työkalu vanhuspalveluiden syvemmän yhdenvertaisuuden kehittämiseksi. Aineisto myös kytkeytyy Eläkeläiset ry:n ikääntymispoliittiseen tavoiteohjelmaan.
Painettu Moninaisuus ja yhdenvertaisuus –opas on tilattavissa järjestön toimistolta.
Tilaukset ja lisätietoja: Eva Rönkkö, 040 501 3599, eva.ronkko@elakelaiset.fi
Opintokerhoaineisto: PDF puuttuu vielä
Videot:
- Tarinoita vanhenemisestä Suomessa videolla ikäihmiset Somaliasta, Inkerinmaalta ja Burmasta kertovat omasta arjestaan ja siitä, miten selvitään uudessa kotimaassa ja mistä saadaan tukea arkeen. Katso video tästä.
- Maahanmuuttaja vanhuksena Suomessa. Helsinki, 15.11.2017. Katso kooste keskustelutilaisuudesta tästä.
- Vanhenemisen monet kasvot. Jyväskylän, 7.11.2018. Katso tutkija Ulla Buchertin alustus tästä.
- Venäjänkielisen omaishoitajan tarina (Etnimu-toiminta) Katso tästä.
- Liikuntapäivä Jyväskylässä. Katso yhteistyössä Monikko ry:n kanssa järjestetty liikuntatapahtuma tästä
Tehtäviä:
- Askel eteen on osallistava draamaharjoitus, jossa osallistujat astuvat hetkeksi toisen ihmiseen asemaan ja pohtivat heille esitettyjä väitteitä tämän roolin kautta. Harjoitus on kehitetty sosiaalista esteettömyyttä käsittelevää koulutusta varten yhteistyössä Jade II -projektin, Eläkeläiset ry:n monikulttuurisen toiminnan ja Seta ry:n Yhdenvertainen vanhuus II -projektin kanssa. https://elakelaiset.fi/wp-content/uploads/Askel-eteen-harjoitus.pdf
- Testi sananvapaudesta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/13/testaa-sananvapauden-rajoja-mita-netissa-saa-sanoa
- Testi yhdenvertaisuudesta: http://yhdenvertaisuus.finlex.fi/
Järjestön hankkeissa, kuten Elämäniloa liikunnasta, Liikumme yhdessä ja Liikumme tanssien, ovat ulkomaalaistaustaiset iäkkäät mukana, Hankeraportteja voi lukea tästä liikuntasivujen alalaidassa linkit
Lukuaineistot:
- Ikäihmisten moninaisuus näkyväksi. Sisäasiainministeriön selvitys vähemmistöikäihmisten koetusta syrjinnästä löytyy tästä.
- Arki uudessa kotimaassa. Sari Heikkisen väitöskirja entisestä Neuvostoliitosta Suomeen muuttaneiden arjesta, sosiaalisista suhteista ja kotoutumisesta löytyy tästä
- Jade-monikulttuurisen vanhustyön tietokirjasto löytyy tästä

