Antti Honkonen
Kiitos kävelypässien kesäpuuhista kiinnostuneille kyselijöille: tässä hieman jo toteutuneista kesäretkistämme ja toiveikkaasti myös lähestyvän loppuvuoden aikeistamme.
Ennen juhannusta blogissa kerrottiin juna- ja linturetkestämme Lempäälään. Meidän etelän pässien paluumatka jatkui ihan Arabianrantaan (Helsingissä sentään) asti. Siellä testasimme IKINÄ-lihaskunnon ja tasapainokyvyn testillä kansanedustajuuden nuoremmille jättäneen työmiehen, Telakan Senaattori -kirjan työn- ja taistelun sankarin Kari ”Uotu” Uotilan. Uotun selviytyi IKINÄ-testistä maksimipistein. Kirjan hänen elämänvaiheistaan kirjoittanut Sirpa Puhakka oli kuntotestattu muutamia vuosia sitten ja oli hyvin kuntonsa ylläpitänyt kiintoisan kirjoitusprossessin parissa. Lopputuloksena – miltei kirjan ensilukijana – omatkin kiitokseni molemmille.
Heinäkuun kimppakävely suuntautui Tuusulanjärven itärannan museoihin ja vieläpä pilvivapaassa auringonpaahteessa, kuin jonkun kokemana jossain Välimeren rannoilla.
Aloitimme Ainolan pihalta, jossa otettiin yhteiskuva ittensä Sibeliuksen kanssa. No, Janne jäi kuitenkin mainoskylttiinsä, ilmeisesti siihen liimattuna.
Kuusituntisen kävelymme ensimmäiset sisäkosketukset otettiin muhkeassa Pekka Halosen museossa. Siellä oli Jormalla ekstratehtävänä etsiä kaverinsa tekemä kangasteos, joka toki löytyikin.
Ja mitäpä seuraavaksi? Pässijoukko oli sananmukaisesti ”ihan pihalla” ainakin Lottamuseon pihalla. Sen vetonaulana vieläkin muutaman viikon olevan ”Kainuun nykykansan ja -neitojen” kanssa otettiin tietysti yhteiskuva.
Patikoinnin huipentuma oli Aleksis Kiven kuolinmökin pihalla koettu tosihuima Teatteri Vantaan esitys Seitsemän veljestä – taskussa. Mira Kivilän dramatisoima ja ohjaama 14-osainen kolmevarttinen tarjosi ehkä enemmän kuin suurempi aapiskirjastokaan osasia veljessarjan elämänvaiheista.
Tyytyväinen pässistö kiitteli esityksen kaikkia veljeksiä eli heitä näytellyttä kaksikkoa eli Anne Nielseniä ja Teemu Koskista kuulun veljessarjan vakavista kasvu- ja varsinkin riehakkaista kaskutarinoista! Kiitimme myös mainion ilmaisesityksen vuosittaisena Tuusula-päivänä nyt järjestänyttä Tuusulan kuntaa.
Elokuun alussa ehdimme vierailla Tammisaaren v. 1918 surullisten muistojen äärellä. Nyt ei sinne menty kävellen, vaan autoilla. Sinne joutui vankileirille yli kymmenen tuhatta enemmän tai vähemmän syyllistä tai syytöntä. Heistä yli kolme tuhatta menehtyi kurjien olosuhteiden ja sairauksien sekä kehnon kohtelun seurauksena.
Tammisaaren Punavankimuistomerkin Hoitoyhdistys ry:n järjestämän opastetun kiertokäynnin aluksi kuulimme muistomerkillä Bengt Lindholmin tervehdyssanat. Sen jälkeen pidimme hetken hiljaisuuden ja asetimme merkin juurelle oman kukkalaitteemme.
Pian pääsimme kävelemään ja kuulemaan historioitsija Sture Lindholmin opastuskierrosta Tammisaaren entisen vankileiri-pakkotyölaitosalueen historiasta. Mainittakoon Pekka-pässin (Isaksson) tekevän syyskuiseen Eläkeläinen-lehteen juttua asioista, joita kaikki eivät halua tai kestä kuunnella. Ainakin kävelypässien mielestä niistä tosiasioista ei ole syytä vaieta, eikä niitä ainakaan pidä unohtaa.
Kaksi syyskauden kohokohtaa?
1) Intohimomme on käveleminen: syyskuun aikana aiomme edellisvuosien tavoin osallistua Suomen Työväen Urheiluliitin kaksiviikkoiseen Askelkisaan! Muodostamme kaksi neljän hengen joukkuetta: a) Kävelypässit e ja b) Kävelypässit p. Mystinen e = etelä ja mystisempi p = pohjoinen eli joukkueet kootaan pässistön asuinpaikkojen perusteella. Yllytämme eläkeläisjärjestöjä tai muita neljän kävelyhaluisen kokoavia ryhmiä ilmoittautumaan TUL:n Askelkisaan! Voitto ei ole tärkeintä, vaan (vuosittain) jopa miljoonat itse otetut askeleet.
2) Koronapirulaisen kiusaamina viimevuosina ovat Kävelypässien vierailut yhdistyksissä ymmärrettävästi vähentyneet. Niinpä esitämme touhuilustamme kiinnostuneille yhdistyksille (joilla vielä ei ole) Kimppakävely-käytäntöjä. Siinä on ideana saada ihmiset joukolla kävelemään. Kävelypässeillä on kohtuullisia mahdollisuuksia vierailla ainakin kerran kuukaudessa – ensisijaisesti torstaisin jonkin eläkeläisyhdistyksen Kimppakävelyreitillä (6–10 km) ja tutustua paikkakuntaanne ja mikä tärkeintä myös terveytensä ylläpidosta kiinnostuneisiin rivijäseniinne.
Kävelypässien hyvinvointireseptivihkot ja niiden ohjeiden mukaan jo monille sadoille eläkeläisille (ennen koronaa) tehdyt IKINÄ-testaukset ovat terveysturvallisuussyistä olleet hyllyllä. Ennustetta testausten mahdollisesta aloittamisesta ei ole vielä järkevästi tehtävissä. Hyvinvoinvihkojen 4:s painos on mietinnässä ja siihen saattaa tulla useille jo melko arkinen (tai lähestyvä) kysymys: Millaisen arkun aion hankkia/toivoa?
Vastaa