Kuten Pertti Vuorio kertoi joulukuussa blogissa, ovat kävelypässit aloittaneet ikäihmisten liikunnallisen hyvinvointireseptin kehittämisen. Siihen kuuluu lyhyt fyysisen toimintakyvyn testi ja hyvinvoinnin ylläpito-ohje, joka perustuu erityisesti kunto- ja terveysliikuntaan.
Hanketta vetävä Pertti arvioi, että resepti on valmis ensi syksynä. Silloin Eläkeläiset ry:n yhdistykset, kerhot ja aluejärjestöt voivat tilata kävelypässejä kouluttamaan vertaistestaajia tai joissakin tapauksissa suorittamaan testin. Eläkeläiset ry:n koulutussihteeri Tiina Rajala on alustavasti luvannut, että koulutus voidaan sisällyttää järjestön kurssikiintiöön.
Testiä kokeiltiin eilen 1.2. ensimmäisen kerran isolle joukolle Eläkeläiset ry:n jäseniä Hyvinkään Eläkeläiset ry:n elämäntapakerhossa. Aarno Jalosen hyvä ennakkotiedotus, johon sattumalta ajoittui testistä kertova uutinen Ylen tv-uutisissa, oli saanut väen liikkeelle. Peräti 38 yhdistyksen jäsentä testattiin.
Luultavasti meitä testaajaryhmään kuuluvia jännitti yhtä paljon kuin testattavia, kun kuulimme ennakkoilmoittautuneiden määrän. Testit sujuivat hyvin. Kävelypässien viisihenkinen testaajaryhmä sai vielä vahvistuksekseen elämäntapakerhon toisen vetäjän, eläkkeellä olevan terveydenhoitaja Leena Kotamäen.
Testi osoittautui aivan niin käyttökelpoiseksi kuin pässit olivat siitä saatujen ennakkotietojen ja itselleen joulukuussa tehdyn esitestin perusteella arvioineetkin.
Useat helpot testausmenetelmät on laadittu lähinnä työikäiselle väestölle. Siksi laajan kokemuksen erilaisista toimintakykyteisteistä jo työelämässä hankkinut Pertti sai tehtäväksi etsiä ikäihmisille sopivaa testausmenetelmää, joka olisi myös helppo toteuttaa. Asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella päädyimme Terveyden ja hyvinvointilaitoksen, THL:n, nettisivuiltakin löytyvään Lyhyeen fyysisen suorituskyvyn testiin (Short Physical Performance Battery, SPPB), Vuorio kertoo.
Tulosten ensimmäisen läpiluvun perusteella suurimmalla osalla testatuista ei ole lähitulevaisuudessa toimintakyvyn heikkenemisen riskiä yli normaalien ikääntymisoireiden tai se on pienehkö. Toisin ei voi ollakaan. Testaukseen osallistuneista lähes kaikki kertoivat harrastavansa säännöllisesti terveys- ja kuntoliikuntaa joko yhdistyksen liikuntakerhoissa ja / tai yksikseen muun muassa kävelemällä ja pyöräilemällä, käymällä kuntosalilla ja uimalla.
Kokeilun ainoa harmin aihe oli, että muutamat testiin tulleet väsyivät odottamaan testiin pääsyä ja lähtivät pois testin ajan pyörineestä keskiviikkokerhosta. Vaikka testi onkin nopea, vie näin suuren joukon testaaminen aikansa kolmellakin testilinjalla, jotka nyt olivat käytettävissä
Tätä pahoittelemme ja otamme siitä opiksi, kuten kokeilusta kuuluukin tehdä. Emme todellakaan ole vielä ehtineet kouluttaa muita vertaistestaajia kuin itsemme. Seuraavalla kerralla olemme tarpeen vaatiessa liikkeellä isommalla joukolla.
Toimintakykytestiä täydentämään kävelypässit laativat syksyyn mennessä hyvinvointireseptin, joka suureksi osaksi perustuu valmiiseen ja tekeillä olevaan aineistoon. Eläkeläiset ry:llä on olemassa hyvin toimiva Kävelypässien lämmittelyjumpan ohje. Lähiaikoina on tulossa vastaava ohje tasapainon kehittämisestä. Kävelypässit osallistuivat senkin aineiston kuvaamiseen viime lokakuussa
Niitä täydennetään lyhyillä ohjeilla ja tietoiskuilla myös muista kuin liikuntaan perustuvista hyvinvoinnin osatekijöistä. Tavoitteena on todella tiivis ohje- ja tietopaketti, jota täydennetään testaustilanteessa henkilökohtaisella keskustelulla ja vertaisneuvonnalla.
Kävelkää, hyvät ihmiset, se kannattaa, kuten kokeilutestin tulokset kertoivat.
THL:n testistä voi lukea enemmän THL:n nettisivulta.
THL:N videon testistä voi katsoa tästä linkistä.
– Pekka Isaksson