Pekka Isaksson
Suomen hallitus vetosi 12.3. vakavasti ikäihmisiin, että me eläisimme karanteenin omaisissa oloissa ja välttäisimme läikontakteja.
Tuon aloituslauseen sisältö on tarkastettu valtioneuvoston tiedotustilaisuuden nauhoituksesta. Niin
tein siksi, että miltei aina, mutta varsinkin nyt korona-aikana, lausumat, vetoomukset, suositukset ja määräykset muuttuvat ennen pitkää tunnistamattomiksi ja sekoittuvan toisiinsa.
Niin kävi tällekin vetoomukselle. Se tulkittiin pian määräykseksi ja ryhdyttiin puhumaan ikäihmisten karenssista tai eristämisestä koteihinsa. Sellaisten toimien kohteita eivät terveet yli 70-vuotiaatkaan ikäihmiset ole olleet. Ulkona on voinut liikkua, jos on muistanut ja kyennyt pitämään turvavälin muihin ulkoilijoihin. Jos asiointia kaupassa ei ole voinut järjestää muuten, on sekin ollut ihan sallittua turvaväliä ja käsihygieniaa koskevilla ehdoilla.
Tiedän joidenkin ikäihmisten ja vielä useammin heidän aikuisten lastensa tulkinneen hallituksen vetoomusta niin, että lapsenlapsia ei ole tavattu edes varovaisesti turvaetäisyydeltä esimerkiksi pihassa tai avarassa julkisessa tilassa. Tällaisesta tulkinnasta on tullut turhaa ylimääräistä mielipahaa ja ahdistusta.
Olipa virhetulkinnan lähde millainen viestiketjun kohina tahansa – Tuntemattoman Hietasen sanoin tässä ei kaivata syyllisiä – on väärästä tulkinnasta tullut niin vallitseva, että minunkin on pitänyt oman mielen rauhoittamiseksi tarkistaa alkuperäinen viesti pari kertaa. Olen halunnut varmistaa, että en houkutellut ikätovereitani väärille teille, kun kehotin varsinkin koronan alkuvaiheessa pitämään huolta kunnosta kävelemällä ja liikkumalla muuten – tarpeelliset turvavälit muistaen.
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on vaatinut valtiovallalta pikaisia ja tarkkoja ohjeita, jotka kannustavat ikäihmisiä terveelliseen liikuntaan ja turvallisiin tapoihin tavata muita ihmisiä. Ohjeet ovat sitäkin ajankohtaisemmat, kun hallitus on muuttanut vakavan vetoomuksen suositukseksi. Se suosittelee edelleen lähikontaktien välttämistä, mutta tähdentää nyt myös riskiryhmiin kuuluvien omaa harkintaa. Minusta EETUn vaatimus on paikallaan: oma harkinta on aina paikallaan, mutta nyt sille on hyvä luoda pohja ja askelmerkit perustelluilla ja tarkasti muotoilluilla ohjeilla. Ne ovat tarpeen myös siksi, että hallitus on päättänyt aloittaa vähitellen koronarajoitusten purkamisen.
Joidenkin viestinnän teoreetikkojen mielestä kaikki viestintä sisältää jo alun alkaen väärinymmärtämisen mahdollisuuden. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että viestintä perustuu väärinkäsityksiin, koska ne mahdollistavat ja edellyttävät jatkokeskustelua. En nyt ota kantaa näihin teorioihin yksityiskohtaisemmin, vaikka 50 vuotta alan kokemusta kertoo, että ne eivät ole vallan väärässä.
On minulla toinenkin ja omakohtainen esimerkki tarkkuuden tarpeesta. Kansan Uutiset julkaisi perjantaina jutun Koronakevät muuttaa eläkeläistoimintaa. Siinä kerrottiin muun maussa Varkauden Eläkeläisten käynnistämästä muistitiedon keruusta, Kallio-Vallilan Eläkeläisten valokuvauskerhosta ja Kontulan Eläkeläisten uudesta yhteydenpitotavasta jäseniin. Jutussa mainittiin myös, että Kävelypässit kävelevät nyt yksin, ei ryhmänä. Kuvaan oli päässyt Pekka-pässi, joka kokosi katiskaa. Kuvatekstissä kerrottiin, että olen vaihtanut kävelemisen kalastamiseen.
Heti oli muutama tuttu ja ystävä kyselemässä, näinkö olen tehnyt. Voin vakuuttaa, että tieto kävelemisen lopettamisesta on ennenaikainen. Olen kalastellut vähän jo vuosikausia, mutta nyt hieman aikaisempaa enemmän. Kun kulkuväline on soutuvene ja voimanlähteenä sekä uistelussa että katiskalla käynnissä mies itse, on kalastaminen oivaa rinnakkaisliikuntaa kävelylle.
Jatkakaa, hyvät ihmiset, kävelemistä – ja muistakaa kunnon turvaväli! Olen aikaisemmin suositellut huutoetäisyyttä, siis esimerkiksi kirjailija Jorma Eton muinoin mainitsemaa jokea, jonka vastarannoilta suomalaiset huutelevat toisilleen ystävällisiä viestejä. Varmaan valtio antaa myös tästä tarkempia ohjeita: tulviva kevätpuro saattaa riittää.
Kaikille äideille hyvää äitienpäivää!