Pekka Isaksson
Presidentti Donald Trumpin neuvonantajia ei käy kateeksi. Trump seilaa sopasta toiseen ja neuvonantajien epäkiitollinen tehtävä on vedellä häntä kuiville selittämällä parhain päin päämiehensä lausuntoja, viimeksi väitettä Obaman järjestämästä Trumpin salakuuntelusta.
Ei ihme, että neuvonantajiltakin menevät pasmat sekaisin. Niin kävi Kellyanne Conwaylle. Hän lausahti erään lehden haastattelussa, että laitonta seurantaa voidaan nykyään tehdä jopa ”kameroiksi muuttuvilla mikroaaltouuneilla”.
Tällainen lestadiolaisseudulla kasvanut voi helposti uskoa tiedustelulaitosten pystyvän lasi-, lcd- ja plasmaruutuisilla digivempaimilla mihin tahansa pimeyden töihin. Olihan jo mustavalkoinen televisioruutukin uskossa olevien puheenparressa paholaisen silmä. Maallisemmissa ihmisissä Conwayn lausunto on herättänyt yleistä hilpeyttä ympäri maailmaa.
Kävelypässit eivät ole ihan yhtä eteviä digimaailmassa kuin tiedustelun pahalaiset silmineen ja korvineen, mutta kyllä mekin kaikkemme yritämme. Emme tosin tiedustelun, salakuuntelun ja muun semmoisen saralla, vaan pitääksemme itsemme ja ystävämme ajan tasalla siitä, missä menemme. No, eräänlaista seurantaahan sekin on, mutta pimityksen sijasta yritämme valaista ja valistaa.
Digipässimme Aarno on kehittänyt meille oivia apuvälineitä yleisesti käytössä olevista työohjelmista. Jokainen pässi voi merkitä Excel-työkirjaan omaan sarakkeeseensa päivittäiset kävelykilometrit ja niihin käytetyt ajat. Työkirja sitten itsekseen laskeskelee kilometrit ja ajat yhteen sekä pässikohtaisesti että koko laumalle. Se ilmoittaa senkin, kuinka monta kilometriä vielä puuttuu yhteistavoitteesta: esimerkiksi tätä kirjoitettaessa työkirja komentaa meitä vielä kävelemään 2 820 kilometriä ja 300 metriä.
Työkirjan käyttöversiota emme voi julkistaa, mutta muutaman kerran matkan varrella voimme blogissa linkittää lukijat sen lukittuun versioon, jota satunnaiset kävijät eivät voi sotkea. Sen sijaan jatkuvasti ovat linkeissä nähtävissä reittikartat ja etappikartat. Aarno lisää linkkeihin vielä Google-hakuohjelmasta virtuaalisesti saavuttamiemme paikkojen kuvia. Niin että kyllä olemme itse hyvin selvillä, missä menemme – ja niin ovat myös lukijat. Tämänkin jutun alta löydät linkit reittikarttaan, ensimmäisen viikkoetapin karttaan ja kuvaan viikon päätteeksi saavuttamastamme paikasta.
Digivempaimia voi käyttää sekä pimeyden että valon töihin. Se ei liene kenellekään yllätys. Niin ihminen on käyttänyt kaikkia keksimiään vempaimia kivikirveestä halkeavaan atomiin.
Kävelystä sen sijaan on paha mennä sanomaan mitään pahaa. Siis kävelkää, hyvät ihmiset!
Ensimmäisen viikon etappikartta
Kuva 1. viikkomatkan päätepisteestä