
Pekka Isaksson
Nytpä taisi löytyä kävelypässeille sopiva palloilulaji: kävelyfutis. Kävelypässit osallistuivat tiistaina Helsingissä kävelyfutiksen kokeiluun ikäihmisille. Sen järjesti Eläkeläiset ry omille, EKL:n ja TUL:n jäsenille. Kun paikka oli Malmin Helmi Center -liikuntakeskus, ei liene yllättävää, että osallistujista suurehko osa oli Malmilta, mutta toki muitakin mukaan kutsuttuja oli koko joukko uutta lajia kokeilemassa.
Muualla maailmassa kävelyfutis on saanut jonkinmoista jalansijaa ainakin 35 maassa. Tieto on niinkin vanha kuin vuoidelta 2018, joten varmaan harrastajia on nykyään muuallakin. Lajin kotimaa on Britannia, kuinkas muuten, ja syntymävuosi ajoituu jonnekin 2010-luvun alkuun.
Suomessa lajia harrastetaan sosiaali- ja terveysjärjestöissä. Ansiokasta työtä eri syistä kuntoutuville sopivan lajin hyväksi on tehnyt Kukunori ry. Yhdistys järjestää liikunta- ja kulttuuriharrastuksia niille, jotka ovat jääneet sellaisen toiminnan ulkopuolelle. Meitä Malmin kokeiluissa opastanut ohjaaja Jama Mustafa oli juuri Kukunorista.
En ole ainoa kokeiluun osallistunut, jonka kävelyfutis yllätti. Kun pukuhuoneen jälkipelissä arvioimme kokemuksiamme, moni meistä kertoi mielikuvasta, että kävelyfutis on rauhallista, miltei herramies- ja rouvaskävelyä palloa rauhallisesti kuljettaen ja harkitusti syötellen. Katin kontit! Alkulämmittelyn ja pienen perusharjoittelun jälkeen aloitimme kokeilupelit ja silloin paljastui totuus: syke nousi ja kohta oli paita märkä. Pelaaminen tuntui vielä illallakin jaloissa ihan eri tavalla kuin leppoisa pitkä lenkki. Hyvää kuntoliikuntaa siis!
Oman viehätyksensä jopa kokeiluun toi kilpailuhenkisyys, mikä sai kaikki panemaan töppösiin vauhtia normikävelyä enemmän. Olisihan se pitänyt aavistaa. Kaikki kilpailu nostattaa aitoa taisteluhenkeä myös ikäukoissa ja -eukoissa. Niin tekivät kokeilupelitkin, joissa sentään jäi huumorille sijaa.

Nimen mukaisesti juoksuaskeleet ovat kiellettyjä kävelyfutiksessa. Samoin kovat kontaktit, ja pallonkin on pysyttävä hartiolinjan alapuolella – tai ihan virallisten sääntöäjen mukaan maalin yläriman alapuolelle. Siinä tärkeimmät säännöt. Muuten noudatetaan jalkapallon sääntöjä, joista on muutamia poikkeuksia.
Palaajia joukkueissa voi olla kolmesta seitsemään ja vaihtopelaajia tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Kenttä voi olla suurimmillaan noin neljänneksen jalkapallokentästä, mutta silloin pelaajia on syytä olla molemmissa joukkueissa vähintään viisi. Peli on ulkopeli, jota voi pelata sisälläkin.
Peli sopii hyvin ikäihmisille. Erien pituutta ja määrää säätelemällä peliä voi tauottaa niin, että henki ei vallan lopu. Noin yht´äkkiä ainoa mieleen tuleva rajoitus ovat alaraajojen sellaiset vammat, jotka voivat paheta pallon potkimisesta ja pallon tavoittelussa väkisin tulevista jalka– pallo–jalka-kontakteista. Tämän ja muut rajoitukset kertoo meidän ikäisille jo oma järkikin, eikös vain.
Niin hauskaa pelaaminen oli, että toivottavasti muitakin kokeilemassa olleita kävelypässejä puraisi pieni futiskärpänen. Kävelypässien vakiovarustukseen taidetaan hankkia pallo. Pelipaidat meillä jo on ja pelikengiksi sopivat lenkkarit. Toivottavasti alullaan oleva harrastus leviää niin, että meidän ei tarvitse pelata kauan yhtä maalia.
Tämmöisessä puoliurheilullisessa jutussa pitää olla täkyjä lajiniiloille. Olkoon semoinen tieto, että kävelyfutiksen lajilegendoihin – jos näin nuoressa lajissa voidaan puhua legendoista – kuuluu Tommy Charlton. Nimi on ehkä tuttu jalkapalloa vuosikymmeniä seuranneille. Toden totta, Tommy on Sir Bobby Charltonin ja Jack Charltonin pikkuveli. Hänen oma pelaajauransa päättyi aikoinaan vakavaan loukkaantumiseen, mutta hän palasi vanhoilla päivillään kentille kävelyfutiksen maaottelupelaajana. Niin että hyvässä seurassa ollaan, jos ja kun aloitetaan tässä vielä ura kävelyfutispässeinäkin.
Mutta, hyvät ihmiset, ei sentään unohdeta peruskävelyä. Siihen on juuri nyt oiva aika, kun ei helle pahemmin piinaa.
Ai niin, meinasi ihan unohtua, mutta hyvästä syystä. Tuloksellisesti ensimmäinen kokeilumme päättyi 1–2 tappioon. Kunniaa voittajille – revanssin toivossa.