Pekka Isaksson
Kuntorannassa pidetyllä liikuntakurssilla puhuttiin liikunnasta myös tauoilla ja ruokatunnilla. Kuinkas muuten, kun koolla oli kelpo joukko yhdistysten liikunnanohjaajia ja sellaisiksi aikovia. Kävelypässiä sykähdytti erityisesti Suonenjoki-Iisveden yhdistyksen Viola Rosenstandin lausahdus, kun puhuin hänen ja hänen miehensä Markku Rädyn kanssa lounaalla kävelystä. Siitä tuli puhetta, kun olin kertonut kurssilaisille kävelypässeistä ja kävelyharrastuksestani.
– Voit olla onnellinen, kun sinulla on terveet jalat, Viola sanoi minulle.
Lause sisälsi myös ajatuksen, että hänellä itsellään ei niin ole. Siitä huolimatta hän osallistui kurssille ja huolehtii Markun kanssa, että yhdistyksen kerhossa käyvät eivät vain istu paikoillaan.
Violan sanat tulivat mieleeni, kun palattuani kurssilta kävellä läppäsin lähes kahteen kertaan normaalit seitsemän päiväkilometriäni. Sää oli mainio ja askel veti. Jalat olivat tavallista kevyemmät varmaan siksi, että kurssin vetäjien Eva Rönkön ja Hannele Pitkä-Liukkosen monipuoliset harjoitukset olivat niitäkin rasittaneet aimo tavalla. Torstaina keskivartaloharjoituksessa reidet tuntuivat puutuneilta, mutta venytykset, rentoutus ja lepo olivat karsineet jaloista liiat painot.
Mikäpä oli niillä terveillä jaloilla talsia Lempäälän raittia. Jos olisin muistanut sanat, olisin hyräillyt Aarno-pässin lempilaulua, Usko Kempin Vanhaa kulkuria. Netistä tarkistin, ja laulun sanoissa tosiaan ”kulkuri vanha taas nuortuu, mieli on onnellinen”. Kyllä sitä voi hyräillä, vaikka päivä ei olisi yhtä kesäisen lämmin kuin Kempin laulussa eikä melodiasta olisi tietoakaan, lauluäänestä puhumattakaan.
Mitä väliä, vaikka hartiat toisinaan murisevat, niska narisee ja oikea olkapää ärisee. Vaivat muuten tuntuivat kurssilla helpottavan. On helppo uskoa Evan teorialuennossa esittämä tieto, että liike on hyvä lääke paitsi lihaksille myös nivelvaivoihin, sopivasti annosteltuna. Lyhyistä tietoiskumaisista luennoista jäi mieleen muun muassa, että mahdollisuus harjoittaa liikuntaa on hyvin korkealla ikääntyvien ihmisten toiveiden listalla. Tarvetta liikunnan vertaisohjaajille on senkin tiedon perusteella paljon.
Kävelypässien kannalta hyvä uutinen on se, että pitkäkestoiset rytmiset liikuntasuoritukset, kuten kävely, juoksu, hiihto ja pyöräily ovat erityisen hyviä muistille. Ne nimittäin luovat uusia muistiratoja aivoihin.
Ainoa pieni huoli on, että saisin siirretyksi opittua myös muiden ikätovereitteni käyttöön. Eiköhän se jossakin määrin onnistu. Täytyy uskoa, että onnellisiin jalkoihin ja muihin lihaksiin on piirtynyt uutta kehollista muistia, vaikka pää joskus saattaisi oikutella. Luvassa on myös kurssilla videoitua aineistoa. Kun videoinnin kohteena olivat opettajat, ei ole pelkoa, että mukana olisi väärin ymmärrettyjä ja toistettuja liikkeitä.
Kävellään, hyvät ihmiset kohti kesää!