Helsingin Työväen Vappu oli tänä vuonna innostava tapahtumakokonaisuus – ja kelitkin olivat kohdallaan!
Antti Honkonen
Kiitos Toivo Koivistolle, jonka tänä vappuna Hakaniemessä ottaman valokuvan ”päätähti” eli tunnuslause on nyt mitä ajankohtaisin.
Erikoinen yksityiskohta oli, että vuodesta 2008 alkaen SAK:n pääkaupunkiseudun ja alueen työväenjärjestöjen yhteisen vappukulkueen tunnuksiin kuulunut SOSIAALISEN OIKEUDENMUKAISUUDEN PUOLESTA!-banderolli oli tälläkin kertaa noussut jo mainion soittokunnan eteen, heti kulkueen keulassa tuuletettujen Suomen- ja järjestäjälippujen jälkeen.
Se oli järjestäjiltä arvokas osoitus ainakin 15 kertaa HKI-Vapussa mukana olleelle tunnukselle, sillä valitettavasti sosiaalisten oikeuksien polkeminen tuntuu nyky-Suomessa olevan hallituksen saksien tärkein ja törkein leikkelykohde.
Hieman tunnuksentekohistoriaa: Vuonna 2008 olin vastuunkantajana heikommassa asemassa olevien kansalaisten tilanteesta huolestuneiden järjestöjen mielenilmaisussa, joka toteutui silloin karkauspäivänä eli helmikuun lopussa. Silloin ykköstunnuksenamme oli ”Sosiaalisten oikeuksien Aprillipäivä?”, jonka vuoksi konttailin talvi-Helsingissä Mannerheimintien ajoradan leveyden mittaamassa. Sitten keksin ”tunnustenkantamisdemokratian”, joka oli lempeää kritiikkiä vain kahden kannattajan voimin pääosin kannettuihin tunnuksiin. Tämä olisi sellainen, että siihen mahtuisi ainakin kymmenen kantajaa vierekkäin ja vieläpä kukin omin käsinsä kangasta sydämensä korkeudella kannatellen. Ainoa ja onneksi mukava pulma onkin ollut, kun joka vuosi tämän tunnuksen kannattelijoiksi on runsaasti enemmän halukkaita, kuin Mannerheimintien leveydelle mahtuu!
Leveät banderollit olivat alkujaan (jo taannoisen) Elämänliiton ja nyt 50-vuotisuuttaan viettävän Kunnon Elämä ry:n rootelissa, mutta viimeiset 10 vuotta ne ovat olleet Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry:n hallinnassa ja aina kun on mahdollista ulkotuulettelutoimissa!
Oma lukunsa olisi miten ja miksi ”sosiaalista oikeudenmukaisuutta” on edes alettu käsitellä ja käsittää. Monen mielestä on menty vain entistä huonompaan suuntaan, varsinkin tämän maailman onnellisimman kansan eli Suomen nykyajassa.
Mainittakoon käsite ”Sosiaalisten oikeuksien pilari”, joka julistettiin Eurooppaa koskien Göteborgin huippukokouksessa vuonna 2017, ja siitä lähtien EU:n, kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla on jo hyväksytty enemmän tai vähemmän merkittäviä toimenpiteitä, joita tuetaan EU:n varoilla, teknisellä tuella ja eurooppalaisen ohjausjakson ohjauksella ja suosituksilla, jotta EU:n sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamiset mahdollistuisivat.
Nyt on eurovaalien alla aiheellista kuulla ja pohtia mihin suuntaan EU ko. tavoitteissaan on päässyt vai onko toiveet paremmasta olleet vain tahroja paperilla…