Hannu Hurme
Käveleminen ei ole tylsää. Siitä ei todellakaan ole kysymys, siinä että tämä kävelypässi on alkuvuodesta lähtien nähty kolme kertaa viikossa punnertamassa hikeä otsaan Helsingin Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen kuntosalissa.
Kävelylla pidän edelleen kuluneet polvet vetreinä. Lukemien kertyttäminen askelmittariin on edelleen motivoivaa.
Mieli alkoi kuitenkin kaivata vaihtelua. Kirjastomatkalla sitten kerran havahduin. Tien toisella puolellahan on kaupungin palvelukeskuksessa meille ikähemmoille ja työyömille tarkoitettu kuntosali. Ilmainen jopa (Upeata Helsinki!).
Jos kattois, kun ohjaustakin lupaavat.
Katsoin. Ja sillä tiellä ollaan. Käyntikerroilla ollaan jo kolmannella kymmenennellä.
Helposti, istuen
Ehkä suurin tekijä uuteen harrastukseen tarttumisessa on ollut se, että tuossa salissa ei lihaskuntoilla puntteja/levytankoja kolistellen. Innostuksen aiheutti paineilmatekniikalla toimiva, käyttäjiä ikäänkuin lempeästi kohteleva laitteisto.
Kyseisiä, erityisesti ikäihmisten voimarajoitteluun soveltuvia laitteita on kyseisessä salissa toistakymmentä, kukin tiettyä kehon osaa rasittavaa. Ja mikä huomion arvoista: 1) laitteet ovat helppokäyttöisiä, 2) kaikissa istutaan.
Palvelukeskuksen henkilökunta opasti tutustumiskerralla miten kulnkin laitteen kanssa toimitaan, ja lupauksensa kuullosti vastaansanomattomalta: kun kierroksen laite laitteelta on tehnyt, on lihaksisto taatusti saanut ns. kokohoidon.
Harjoitteluun ryhdyttäessä Suomessa kehitettyyn laitejärjestelmään ohjelmoidaan (siis naputellaan) tietokonepäätteellä älykorttiin henkilökohtaisen harjoitusohjelman mukaiset vastukset jokaiseen ”koneeseen”. Vastuksia ei sen jälkeen tarvinnut säätää joka kerta, vaan ne lautautuvat automaattisesti. Tätä tarkoittaa se helppous tässä voimailussa. Harjoittelukertojen karttuessa vastusta voi itse lisätä tai voi pyytää henkilökuntaa tekemään harjoitusohjelmaan uudet pysyvät säädöt. Minä pyysin ja sain lisävastusta kymmenen käynnin jälkeen. Ei ole mieltä jatkaa kerta kerran jälkeen samoilla emmeillä. Harjoituksenhan on tarkoitus vaikuttaa eli lihaksistoon.
Tärkeätä näin toimivassa kuntosalissa on myös turvallisuus. Ei tarvitse pelätä, että levytanko putoaa väärään aikaan. Niin ei tapahdu tuon paineilmatekniikan ansiosta.
Ikä ei ole este
Oppaista saa lukea myönteistä lihaskuntoharjoittelun merkityksestä ikäihmisille.Ensimmäiseksi korostetaan, ettei ikääntyminen ole voimaharjoittelun este. Kuntosaliharjoittelua voi hyvin jatkaa jopa 80-90-vuotiaana. Toiseksi korostetaan kohtuuden merkitystä.
Ikääntymisenkin myötä ihmisen lihasmassa säilyttää sopeutumiskuykynsä voimaharjoitteluun ja lihasmassaa- ja voimaa on mahdollista kasvattaa jonkin verran vielä jopa 80-vuotiaana.
Ikääntymisen vaikutuksia voidaan hidastaa lihaksistoa rasittamalla. Tämä on oleellista, sillä ikääntyneiden voimaharjoittelun tavoitteena on nimenomaan toimintakyvystä huolehtiminen ja sen parantaminen. Näin ihminen jaksaa porrasnousut ja kassien kantamiset. Liikkuvuuden parantuessa on vähemmän pelkoa horjahtumisista ja kaatumisista.
Hyväksi koettu viikko-ohjelma
Tässä yhden kävelypässin omin toimin koeteltu normaali viikko-ohjelma :
Kävelyä päivittäin, kuntosaliharjoittelua kolmesti viikossa, rentoutusta/venyttelyä kaksi kertaa viikossa, kerran viikossa vesijuoksua.