Maailmanhistorian toinen pitkä kävelysessio Sammatista Venäjän Karjalaan alkoi Paikkarin torpalta sunnuntaina 5.6.2016 klo 12.02. Ensimmäisen virityksenhän toteutti aikoinaan itse legenda, Elias Lönnrot peräti 3000 kilometrin patikointireissuillaan kansanperinteen keräämiseksi.
Nyt oli kyseessä Eläkeläiset ry:n hallituksen jäsen, Lahden Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja ja mm Lahden Elämysmatkat (ELMA) osuuskunnan puhe- ja puuhamies Antti Holopainen sekä apujoukkonsa.
Kävelypässien viime vuoden Helsinki-Pori –kävelyn innoittamana alkanut yhteistyö ELMA:n kanssa on aikaansaanut sen, että Aarno- ja Antti-pässit ovat ainakin parisen viikkoa – Sammatista Lahteen – mukana Kalevakävely –tapahtumassa. Siinä on Sammatista Venäjän Kalevalaan asti kahdessa kuukaudessa taivaltavilla edessään 1000 kilometriä.
Kävelypässit Aarno ja Antti elämöivät melkoisen onnistuneista via-kalevala -tarrateippauksista Kalevalakävelyn huoltoautoon.
Nyt kerätään kokemuksia, jotta vuoteen 2035 mennessä saataisiin Suomeen Kalevala-teemainen kävelyreitti, sellainen joka kiinnostaisi omatoimimatkaajia kautta maailman.
Sunnuntaina tutustuttiin Sammatissa Elias Lönnrotin syntymäkotiin, Paikkarin torppaan. Sitten vaellus jatkui noin 40 hengen porukalla Saukkola kautta Pusulan keskustaan. Nummimaisemat olivat wanhan Nummi-kunnan alueella silmää hiveleleviä.
Maanantaina jatkoimme Pusulasta Karkkilaan, jossa oli kaupungin puolesta upea vastaanotto: Ukulele-orkesteri viihdytti samalla kun saimme einestä ravinnoksemme ja tietoa merkittävän teollisuuspaikkakunnan historiasta – erityisesti työläisten näkökulmasta.
Tiistai vaellettiin Karkkilasta Lopelle aurinkoisen ja parhaimmillaan 22-lämpöasteen merkeissä. Erikoista oli, että HolopaisAntti löysi historiakatsauksen aikana wanhasta Lopen kirkosta oman nimmarinsa tai sitten niitä oli joka puupenkkirivillä.
– Pirun hyvä ja kiva historiaselostus, totesi Keravan Väinämöiseksi nimetty Kalevi Tarja Toivosen piruista ja jättiläisistä kertonut tarninointi.
Uskomatonta taikauskoa oli, kun Lopen kunnantalosta oli hirtehishumoristinen Piru-patsas poistettu oikein rovastin voimin turvautuen.
Keskiviikkona matka jatkui Renkoon ja torstaina jatketaan Hämeen Härkätietä Hämeenlinnaan.
Perjantaina oli Aulangossa liikuntakongressi ja lauantaina lähdettiin Janakkalan Kiipulaan.
JÄLKIKIRJOITUS 12.7.2016: Valitettavasti myös minun oli Aarnon tavoin lähdettävä muihin järjestöhommiin. Tein sen Kilpisjärven 71. liikuntajuhannuksen järjestelyjen vuoksi. Reilun puolentoista viikon ajan oli huoltomieshommelesissa eli ajoin asuntoautoa ja avustin eri tavoin kävelijöitä haastavalla matkallaan kohti Venäjän Uhtuaa.
Omalta osaltani roolini oli jopa turhauttavan passiivinen, mutta aktivoin itseäni kuuntelemalla Antti Virmavirran esittämänä CD-äänilevykkeeltä kaikki 50 runoa. Sen urakan ansiosta sain en ain palautettua, vaan myös kirkastettua kuvaani Kalevalan mahtavasta tarinasta, jon ka Elias Lönnrot oli tuhansien kilometrien kävely- ja keruu-urakassaan jo taannoin toteuttanut. Oli mielenkiintoista mm. roolittaa matkan varrella eri ihmisiä Kalevalan henkilögalleriaan sillä yllättävän usein n. 20 henkilöluonnehdinnan kertomuskaava osui tapaamiini ihmisiin.
Erikoisin saavutukseni pitkässä talkoilussa oli painoni putoaminen autonrattia heilutellessa peräti 3,5 kilolla; se johtui siitä, etten keliaakikkona hevin saanut riittävästi gluteenitonta ravintoa, enkä koemielessä viitsinyt liiemmin ilmiöstä valitella.
Kalevala-kävelijät ovat tätä kirjoittaessa jo Karjalan porteilla Nurmeksen Bomballa. Vielä on matkaa lähes 4 viikkoa, joten onnea ja sitkeyttä uutterille kävelijöille. Uljaana horisontaalisena tavoitteena on saada vuoteen 2035 mennessä aikaiseksi Via Kalevala -reitti tai ehkä useita reittejä tai kohteita; esimerkiksi Kalevalan 50 runon idealla maahan 50 Kalevala-kohdetta.
– Antti Honkonen, kuvat: Aarno Jalonen ja Nelly