Puoli vuotta sitten eli syyskuun puolivälissä vietettiin Hävikki-viikkoa. Kirjoitin siitä ja kävelypässien päähän putkahtaneista ideoista eläkeläisjärjestöjen osallistumisesta ruoka-aputalkoisiin. No, ehkä osin koronpirulaisen aiheuttaminen ”toimintahalvauksien” vuoksi ei monia terveys- ja turvallisuusnäkökohtia omaava lahjoitusruokien ker(j)uuta, hakuja ja jakoja ihan suit´sait järjestetä.
Kerronpa Keski-Uudellamaalla tapahtuvasta, kävelypässivetoisesta hävikin hyväkiksitekemisestä. Tuusulan Jokelan entisen tiilitehtaan ruokalaparakissa ja sen pihalla jaettiin täysin vapaaehtoistoimin ja -voimin viime vuonna ainakin 36 400 kiloa hävikiksi jo julistettua ruokaa. Se saatiin hyväkiksi eli hyvänä ihmisruokana käytettäväksi! Moni muukin vastuuntuntoinen ja – haluinen kansalainen kuin tavallinen kävelypässi olisi varmaan kantanut maailmantuskaa moisen ruokamäärän tuhlailusta.
Ruoka-apu on arkista hyväntekeväisyys- ja avustustoimintaa
Toimintamme syntyi kuin ”vahingossa”, mutta tarpeeseen: YK:n kansainvälisenä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena teema– ja kotimaisena Asunnottomien yö -tapahtumapäivänä 17.10.2019 piti Tuusulan kunnan erään toimielimen tuella järjestettävän ”Naisten asunnottomuus”-keskustelutilaisuus. Luvattu kahvittelurahaakaan ei tullut sillä emme suostuneet järjestelyehtoon, jossa kahvinjuojalta olisi ehkä edellytetty jonkinlaista ”asunnottomuustodistusta”.
Em. tilaisuuteen saatiin helposti ruinattua paikalliskauppiaalta ilmaiskahvit. Ja sen jälkeen olemme saaneet ko. kauppiaalta ja kymmenestä Jokelan lähiseudun kaupasta puolentoista vuoden aikana (17.10.2019-14.3.20219 ns. eräpäiväruokaa arviolta 50 000 kiloa. V. 2020 raportoinnissamme hyväkkiä syntyi jo aiemmin mainitsemani 36,4 tonnia, 37 tonnin hakumäärästä: hävikkiä tulee näet aina, mutta keskimäärin 5 kg/jakoilta, joissa jaettavaa on keskimäärin ainakin 500 kg. V. 2020 oli 70 jakokertaa.
Tämän alkuvuoden ajan olemme jakaneet tiistai-illoin puolituntisen aikana n. 100 kassillista ruokaa. Yksi kassi painaa 5-7 kg, sisältäen yleensä erilaisia hedelmiä, herkkuja, leivonnaisia, monenlaisia pakasteita ja jonkin verran mm. vihanneksia.
Leipäjonossa on kelin ja muiden olosuhteiden vaihdellessa ollut keskimäärin noin 60 henkeä. Ennätyksenä on tämän maaliskuun ensitiistain 89 hakijaa, jolloin kaikille ei riittänyt monipuolista valmiiksipakattua ruokakassia. Mutta viisikiloisia ”kassillisia” kertyi (pääosin leipätuottein) yli sata. Niille kaikillekin löytyi pian ottajansa. Eikä hävikkiin mennyt nyt kuin muutamia leivänmuruja!
Tuusulan kunta nimesi työmme v. 2020 Hyvinvoinnin edistäjäksi
Puolituntinen jakohetki tiistaisin klo 18.30–19 kuulostaa varmaan ”tuosta vaan” 30 minuutin huitaisulta, mutta: talkooringissämme on lähes 30 toimijaa, joista autolla lahjoituksia lähiseudun kaupoista hakemassa kolmannes, sitten on ruokien lajittelijoita+pussittajia toinen kolmannes ja ruokien pussittelun lisäksi ne ihmisille jakavia vielä kolmas kolmannes eli kymmenikkö.
Tuo yhden illan jako vie yhteensä ainakin 50 talkootuntia vaikka enemmistö tekee n. tunnin talkoita. Jakajille tulee tällaisesta kohtuullisesta yhteistalkoilusta hyvä mieli, kun hävikistä saadaan hyväkkiä näläntorjunnan hyväksi ja samalla toteutetaan osaltamme merkittävää ympäristötekoa.
Korostamme talkoojoukkomme olevan monista yhteiskunnllisista asioista reilusti ja riidatta eri mieltä, mutta tässä hävikin hyväkiksi tekemisessä olemme ”samassa veneessä”.
Nyt on Kuka kuuntelee köyhää –viikko ja ekstrana keskiviikko 17.3!
Ihminen haluaa tulla osalliseksi ja ainakin kuulluksi omista asioistaan. Harmillista on, etteivät koronakiron aikana kansalaiset ole päässeet kokoontumaan ja puhuminenkin on hygieniasyistä usein pannassa tai ainakin maskissa.
Parhaillaan on menossa Kuka kuuntelee köyhää -teemaviikko. Jokelassa (oikeasti nettiavaruudessa) järjestetään keskiviikkona 17.3. klo 12-14 nykyaikainen, parituntinen Teams-nettitilaisuus. Siellä esitetään nykyisille ja ehkä tuleville kuntapäättäjille ainakin kaksi tiukkaa kysymystä: Leipäjonoissa kävijöitä on pyydetty vastaamaan mitä he toivovat ja mitä pelkäävät lähivuosina kotikunniltaan?
Keskiviikon 17.3. tilaisuus painottuu Keski-Uudenmaan alueelle. Tilaisuutta johtaa tutkija Jouko Karjalainen Kuka kuuntelee köyhää? -verkostosta. Järjestelyvastaavana on Kunnon Elämä ry/KE, (jonka jäsenjärjestöihin kuuluu mm. Eläkeläiset ry/Elry) ja tapahtuman nettiapuna Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry (jonka jäseninä ovat ovat niin Elry kuin KE).
Vaikka et omaisi leipäjonokokemuksia, voit vastata vaikka kirjoittajan sähköpostiin (antti.honkonen@hotmail.fi) kunnallisvaalien alla kuumaan kysymyspariin: Mitä toivot ja mitä pelkäät lähivuosina kotikunnaltasi lähivuosina?
17.3. tapahtumaan pääsee liittymään tästä linkistä: https://bit.ly/3t3MLjS
Jokela – Kuka kuuntelee köyhää? (kukakuunteleekoyhaa.fi)
Em. kahteen kysymykseen voi vastata myös netissä nimettömänä vaikka heti tästä linkistä