Jorma Pikkarainen
Otsikon niminen kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2020 eli neljä vuotta sitten alkaneen korona-pandemian aikoihin. Norjassa Å gå: Ett skritt av gangen ilmestyi 2018 ja kirjoittaja on nimeltään Erling Kagge. Törmäsin kirjaan sattumalta kirjastossa. Kirjoittaja oli minulle tuntematon.
Wikipediassa kerrotaan hänen olevan norjalainen tutkimusmatkailija, kustantaja, kirjailija, lakimies, taiteen keräilijä, yrittäjä ja poliitikko. Poliitikkona hän on toiminut oikeistossa, mutta siitä huolimatta hän tuntuu olevan oikeilla linjoilla, no ainakin kävelyn merkityksen osalta. Hän on syntynyt vuonna 1963.
Kagge on julkaissut mm. tutkimusmatkoistaan ja filosofisista pohdinnoistaan jo kahdeksan kirjaa, joista neljä on suomennettu.
Tarkoitukseni ei ole kirjoittaa kirja-arvostelua vaan tehdä vain muutamia kirjan herättämiä huomioita. Kaggen mukaan ihmisen historia on ollut kävelemisen historiaa ja tässä hän on oikeassa, ainakin ihmiskunnan alkupäivistä. Ihmiset lähtivät liikkeelle Afrikasta ja levisivät kaikkialle. Tosin napa-alueet, etenkin Etelämanner, ovat aika harvaan asuttuja.
Syyksi kirjan kirjoittamiselle Kagge sanoo olleen halun selvittää, miksi me kävelemme. Lähtiessään ottamaan asiasta selvää hän oli yhdestä asiasta varma: ”Yksi tärkeimmistä asioista mitä teemme on panna jalkaa toisen eteen”.
”Käveleminen luo vapauden tunteen”, sanoo Kagge ja jatkaa, että kävellessä ”tunnen olevani oman elämäni keskipiste, ja pian sen jälkeen unohdan itsenikin”. Voin todistaa, että näin usein käy, etenkin kun kävelee yksin. Muiden kanssa kävellessä näin ei tapahdu eikä tarvitsekaan.
Kävely on myös hitaampaa kuin pyörällä tai autolla kulkeminen ja siksi Kaggen mukaan ”kävellen elämä kestää kauemmin”.
Kagge ottaa esimerkkejä kävelyn merkityksestä historian kuluessa enemmänkin. Ranskan historiasta:”Välillä näyttää siltä kuin jokainen kapina olisi alkanut siitä, että mielenosoittajat kävelivät kaupungin halki” ja Intian: ”Gandhi seuraajineen osoitti, että jalat voivat olla tehokkaampia kuin kivet tai suurvallan aseet”. Toki Kagge tuo esille myös kävelyn merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille.
Lukekaa itse, Kaggen kirja löytyy ainakin Helsingin kaupunginkirjastosta. Älkää silti jättäkö vain lukemiseen. Kirjan loppupuolella Kagge toteaa latinaksi ”solvitur ambulando” eli ”kävelemällä se selviää”.
Me Kävelypässit yritämme selvittää rauhan merkitystä keväisellä rauhankävelyllämme kohti Raisiota.
Vastaa