Kävelypässien blogi ylpeänä julkaisee Ilkka Taipaleen puheen Rauhankävelyn aloitustilaisuudessa Pasilan Rauhanasemalla 26.2.2024. Tilaisuudesta voi lukea muuten tästä linkistä, Rauhankävelystä täältä.
Arvoisat Kävelypässit, Rauhanpässit!
Teidän kunniakas lähtönne tänään vesisateisena talviaamuna Rauhanasemalta kohti Leppävaaraa jatkaa kunniakasta rauhankävelyjen historiaa.
Vuonna 1958 Englannissa aloitettiin tämä perinne. Rauhanväki käveli Aldermastonista Lontooseen. Bertrand Russellin aloitteesta oli perustettu Committee of Hundred, jonka Kalevi Suomela toi Suomeen vuonna 1963 Sadankomiteana. Tämä rauhanjärjestö on edelleen voimissaan juuri täällä Rauhanasemalla.
Naisten kuuluisat rauhankävelyt tapahtuivat sitten. Ensin käveltiin vuonna 1981 Kööpenhaminasta Pariisiin: matkalla oli mukana myös suomalaisia rauhan naisia kuten Hilkka Pietilä ja Ulla Gyllenberg. Seuraava marssi oli Tukhomasta Minskiin – tosin laivamatka välillä.
Englannin rauhanliikkeen ikoni, sen rauhanliikkeen kasvot oli Bruce Kent, katolinen pappi, joka omisti elämänsä rauhanliikkeelle. Hän käveli Englannin päästä päähän ja keräsi samalla rahaa rauhanjärjestölleen. Bruce tunnettiin koko Britanniassa; kun Lontoon Sotamuseossa oli iso rauhannäyttely, portaikossa ei ollut kenraalien kuva vaan Brucen! Tapasimme hänet vielä muutama vuosi sitten, vähän ennen hänen kuolemaansa. Hän ei lannistunut koskaan.
On myös teidän kävelyä kevyempiä marsseja. IPPNW:n, kansainvälisen lääkärit ydisotaa vastaan- järjestön nuoret medisiinarit organisoivat aina ennen kongresseja pitkän pyörämarssin. Matkalla he valistavat yleisöä ydinaseiden vaaroista ja järjestävät esityksiä. Viime kesänä he pyöräilivät Afrikassa, Keniassa Nairobista Mombasaan.
Rauhankävelijöitä ovat myös japanilaiset kerjäläismunkit, jotka oranssiin kaapuun pukeutuneina kulkevat avojaloin ja rummuttavat tunnustaan: Na-myo- ho- ren-gen-kyo, pyhä lootuksenkukka. He rakentavat rauhanpagodeja. Helsinkiinkin he olisivat rakentaneet rauhanpagodin 1980-luvulla, mutta kaupunginhallituksessa hävisimme yhdellä äänellä.
Valmistelemme paraikaa kongressia, jonka teemana on Vanhat ihmiset ja sodat. Vanhoja ei paljoa huomioida kriisitilanteissa. Te nostatte esiin kysymyksen miehet ja rauha. Tämä on tärkeää, rauhanliikkeen tukijoina 1960-luvulta alkaen olivat juuri sodankäyneet miehet, koska he olivat nähneet, mitä sota saa aikaan. Rauhanmiehiä tarvitaan aina.
Kansanterveys on kaikille tärkeää, ettei kävisi niinkin laulussa: ensin tehdään sairaita ja sitten sairaalat. Te nostatte esiin kuntokävelyn merkityksen. Kävely on parasta ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Ennen maailmassa meillä oli maaottelumarsseja Ruotsia vastaan- jotka ne tietenkin voitimme – ja olipa kansanhiihtojakin joka vuosi. Nyt teidän jalkanne nousee rauhan ja mieskunnon merkeissä.
Hyvää matkaa teille! Toivotamme teidät tervetulleiksi meidän ensi vuoden kongressiimme!