Viime kuukausina minua on askarruttanut Yhdysvaltojen presidentinvaali. Kuinka hemmetissä Donald Trump on noussut maailman johtavana supervaltana ja kansojen valona esiintyvän valtion presidentinehdokkaaksi ja saa gallupkyselyissä yli 40 prosentin kannatuslukemia. Nyt mahdollisesti reippaasti ylikin, kun FBI:n johto nosti uudestaan julkisuuteen Hilary Clintonin sähköpostisekoilun ulkoministerinä.
Minulla on viime viikkoina ollut aikaa miettiä tätäkin asiaa. Olen nimittäin jälkikäsitellyt valokuvia, joita otin Kisakeskuksessa Eläkeläiset ry:n monikulttuurisella liikuntaleirillä. Sen osanottajat, joukko syyrialaisia, kiinalaisia ja neljän kävelypässin tuhti, mutta taipuisa lauma muun muassa teki lähes 50 tasapainoliikettä. Minä tasapainoilin kameran etsimen takana. Kuvat käytetään tasapainoharjoitusten opasvihkosessa, jonka Eläkeläiset ry:n liikuntahanke julkaisee ensi keväänä.
Olen nyt pari viikkoa käsitellyt kuvia. Se tarkoittaa kaikenlaista teknistä säätöä tietokoneen kuvaohjelmalla ja ennen kaikkea kuvien taustojen poistamista. Vaikka kuvien käsittely vaatii tarkkuutta, se sallii aivojen askartelun muunkin, vaikkapa nyt USA:n presidentinvaalin parissa.
Tolkkua en ole oikein saanut asiaan pelkästään pähkäilemällä. Sattumalta olen samanaikaisesti lueskellut Chicagon yliopiston evoluutiotutkimuksen professorin Jerry A. Coynen kirjaa Miksi evoluutio on totta? (Vastapaino, 2011). Siinä hän lyhyesti kertoo myös amerikkalaisten masentavista epäluuloista evoluutioteoriaa kohtaan. Noin 40 prosenttia esimerkiksi pitää vääränä väitettä, ”että ihmiset, sellaisina kuin he nyt ovat, ovat kehittyneet aiemmista eläinlajeista”. Kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että jos julkisissa kouluissa opetetaan evoluutioteoriaa, niissä pitäisi opettaa myös luomisoppia. Yhtä hyvin voitaisiin vaatia astrologian opettamista psykologian tunnilla, Coyne kirjoittaa.
On tietysti vain sattumaa, että evoluutioteorian kiistäjien osuus on suunnilleen sama kuin Trumpin kannatusluvut. Jotakin se kuitenkin kertoo maan henkisestä ja tiedollisesta ilmapiiristä. Coyne vertaakin sitä eurooppalaisten maiden tiedon tasoon niin, että miltei punastuttaa kuulua hänen kovasti kehumiinsa eurooppalaisiin.
Niin, että jos Trump voittaa, ovat amerikkalaiset kenties saaneet, mitä ansaitsevat. Me sen sijaan olemme ansainneet kauniita ja kuulaita kävelyilmoja. Kävelkää hyvät ihmiset ja pitäkää pää kirkkaana!
– Pekka Isaksson