Pentti Ruutikainen
Sain jokin aika sitten uuden verokortin, jonka mukaan 2018 veroprosenttini ei nousekaan ja käteen pitäisi jäädä kuukaudessa jopa kahdeksan euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Tosin viime vuonna sain kuitenkin jälkiveroa toista sataa euroa, vaikka verottajan tiedojen luulisi olevan ajan tasalla. Olen kuitenkin iloinen veronmaksaja.
Kuntosalilla palautui mieleen, miten verot hyödyttävät tavallista ihmistä. Yhdistetty kuntosali- uimahalli lippu puoleksi vuodeksi on halvempi kuin kaupallisten salien kuukausilippu. Muut kuntoilijat opastavat mielellään laitteiden käytössä. Muutenkin on mukava jutella muiden kanssa harjoitusten lomassa. Täytyy vain kaivaa sosiaalisuutensa esiin ja rohjeta kysyä. Kuntosalikäynnin täydentää uimahallin sauna, kylmävesiallas ja terapia-allas. Olo on todella rentoutunut koko päivän ja yölläkin uni maittaa.
Kuntosaliharjoittelu säilyttää ja lisää lihaskuntoa vähentäen siten erilaisten liukastumis- ja kaatumisonnettomuuksien aiheuttamien terveyskeskustenkäyntien määrää. Samalla säästyvät sekä yhteiskunnan että omat kustannukset. Liikkuminen tulee turvallisemmaksi ja miellyttäväksi.
Liikuntatieteiden tohtorin, akatemiatutkijan eli lihastohtori Juha Hurmeen mukaan liikuntasuorituksissa on keskitytty liikaa kestävyysliikuntaan, ja vasta viime vuosina on alettu tuoda liikuntapiirakkaan enemmän lihasvoimaharjoittelua. Hän kutsuu sitä edelleen liian vähän käytetyksi täsmälääkkeeksi. Nykyinen väestön ikärakennekin huomioiden lihasvoimaharjoittelun pitäisi olla liikuntaharrastuksissa ykkössijalla.
Kuntosaliharjoittelu mm. ehkäisee kiputiloja sekä ikääntymismuutoksia lihaksissa ja luissa, polttaa tehokkaasti rasvaa sekä parantaa sokeritasapainoa. Ylipainoisille, diabeetikoille, tuki- ja liikuntaelinvaivaisille ja luukatoa poteville suositellaan erityisesti voimaharjoittelua. Kaikkein tärkeintä se näyttää kuitenkin olevan ikääntymiseen liittyvän lihaskadon eli sarkopenian ehkäisyssä ja hoidossa. Varsinkin vapaita painoja käyttäessä tasapaino kehittyy, miatä on apua kaatumisten ehkäisyssä. Tämän rinnalla sitten venyttelyä ja maltillista kestävyysliikuntaa, jossa kannattaa suosia tasapainoa ja koordinaatiota kehittäviä lajeja. Tämä tarkoittaa, että jokaisen seniorin pitäisi harrastaa lihasvoimaharjoittelua pääliikuntalajinaan, toteaa Hurme. ( Lihastohtori; Seniorin lihasvoimaharjoittelu- Sundell 31.1.2014 )
Lihasvoimaharjoittelu on turvallinen liikuntamuoto myös ikääntyneille ihmisille, kun harjoittelu tehdään rauhallisesti ja oikealla tekniikalla. Saleilla on usein ilmainen opastus laitteiden käytössä tai kokeneemmat kuntoilijat auttavat mielellään.
Ihminen on luotu liikkumaan. Istuminen on vaarallista niin nuorille kuin senioreillekin. Olen huomannut kuntosaliliikunnan yhdistettynä kävelyyn lisäävän pirteyttä ja kuntoa. Nivelet vertyvät ja liikkeet helpottuvat. Paino pysyy myös kurissa yhdessä terveellisten ruokatottumusten kanssa. Ennen kaikkea painon putoamisen ja kunnon nousun seurauksena on ollut verenpaineen ja leposykkeen lasku. Vain venyttely on jäänyt vähemmälle.
Siis rohkeasti vain salille, kävelylenkille ja venyttelemään.