Pekka Isaksson
Muistanette Romanian presidentistä Nikolae Ceausescusta keksityt luonnehdinnat Karpaattien Nero ja Ajatusten Tonava. Niitä alettiin käyttää, kun pidetty johtaja kieroutui yksinvaltiaaksi. Mitä syvemmälle omaan kuplaansa Ceausescu ja hänen johtamansa maa eristäytyivät ja rappeutuivat, sitä mahtipontisemmiksi paisuivat presidentin ja hänen propagandakoneistonsa puheet. Huonohan sen tarinan loppu oli, mutta kun se on kokonaan toinen juttu, niin jääköön sen muisteleminen tähän.
Yhdysvaltoja ei voine verrata vuoden 1989 vallankumousta edeltävään Romaniaan. Silti Ceausescun irvokkaat hellittelynimet nousivat mieleeni, kun kuulin tv-uutisista, kuinka Donald Trump vastasi hänen mielenterveyttään epäilleille julistautumalla twitterissä fiksuksi ja suorastaan vakaaksi neroksi. Samaisessa välineessä hän taannoin kehuskeli, että hänelläpä on isompi ydinlaukaisunappi kuin Pohjois-Korean Kim Jong-unilla.
Tähän ei pysty paraskaan stand up -koomikko. Sitä olisi hupaisa seurata, jos se ei pikkuisen pelottaisikin. Siitä huolimatta nimitän tästä lähtien mielessäni Trumpia Appalakien Neroksi ja Ajatusten Mississippiksi.
Hupaisaa on myös seurata, kuinka perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari jatkaa Donald Trumpin fanittamista. Hän sanoi TV1:n vaaliväittelyssä 14.12.2017, että ”nythän Yhdysvalloissa työpaikat lisääntyvät. 1,7 miljoonaa työpaikkaa on tullut lisää.” Trumpiin ja omaan poliittiseen linjaansa Huhtasaari sitoi väitteensä näppärästi: ”Jokaisen kansan johtajan pitäisi sanoa, että oma kansa ensin.”
Aamulehden mainiossa faktantarkastuksessa Huhtasaaren väite sai 8.1.2018 yleisarvion sinne päin: työpaikkoja on todella syntynyt tuo määrä, mutta Barack Obaman viimeisenä virkavuonna samalla ajanjaksolla helmikuusta marraskuuhun työpaikkoja syntyi 1,96 miljoonaa eli 260 000 enemmän. Aamulehti kysyi Trumpin oma kansa -ensin politiikan ja työpaikkojen lisääntymisen kytköksestä myös Aalto-yliopiston rahoituksen professorilta Vesa Puttoselta. Puttonen vastasi ytimekkäästi: ”Pötyä. Yhdysvalloissa syntyi jo ennen Trumpin aikaa keskimäärin 150 000 työpaikkaa kuukaudessa.”
Viime viikon lopulla Huhtasaari kehui Maaseudun Tulevaisuuden (6.1.) mukaan Lahdessa pidetyssä vaalitilaisuudessa Trumpin edustavan ”sellaista korkeaa moraalia, mikä EU:sta on kadonnut”. Huhtasaari nosti Trumpin ansioista esille erityisesti aikeen rakentaa muuri Meksikon rajalle. Oikeasti kysymys on jo olemassa olevan muurin laajentamisesta, ja sekin on siis toistaiseksi aie.
Muita saavutuksia on vaikea kehua. Niitä ei ole suurituloisia suosivaa verouudistusta lukuun ottamatta. Saavutukseksi voi tuskin laskea sitä, että Trump on jo ensimmäisen virkavuotensa aikana saanut Yhdysvaltojen hallinnon kaoottiseen tilaan, jakanut kansan kahtia ja kolhinut maansa maineen muiden kuin huhtasaarten silmissä. Herra hyvästi varjele meitä niin korkeamoraalisilta presidenteiltä.
Näitä ihmetellessä hyvät nastakengät tai liukuesteet jalkaan ja menoksi: kävelkää, hyvät ihmiset!