Pertti Vuorio
Etelä Vantaan eläkeläisillä oli fyysisen kunnon ja tasapainon testauspäivä. Testiin osallistui yli 40 yhdistyksen jäsentä. Mittaamisen toteuttivat Kävelypässit. Oman toimintakyvyn tilanne kiinnosti ikäihmisiä.
Fyysistä suorituskykyä ja tasapainoa mittaava testi suoritettiin THL:n Ikinä-testillä. Se on kolmiosainen, ensiksi mitataan tasapainokyky seisten, seuraavaksi kävely neljän metrin matkalla ja lopuksi tuolista ylösnousun sujuvuus. Testillä saadaan tietoa tasapainon hallinnasta, kävelystä ja alaraajojen lihasvoimasta. Testitulos ennakoi toimintakyvyn mahdollista alenemista seuraavan neljän vuoden aikana. Mitä pienempi summapistemäärä on, sitä suurempi riski henkilöillä on toimintakyvyn heikkenemiseen lähivuosina. Vaihteluväli on 0–12 pistettä. Summapistemäärän ollessa alle 10 henkilön alaraajojen suorituskyky on jo alkanut heikentyä ja siihen on syytä kiinnittää huomiota.
Testattavilla on yleensä hyvä tieto omasta fyysisen suorituskyvyn tilasta, mutta samalla halutaan testattua/mitattua tietoa nykytilasta. Testausmenetelmällä voidaan myös seurata toimintakyvyn kehittymistä uusimalla testi esim. puolen vuoden välein samoissa olosuhteissa.
Miten ylläpidetään ja parannetaan toimintakykyä? Vähäisilläkin toimenpiteillä on merkitystä, sillä jo päivittäinen 30 minuutin kävely riittää ylläpitämään ja parantamaan toimintakykyä. Tarvittaessa voi kävellä kahdessa erässä. Kunnon kohottaminen on aina aloitettava varovasti ilman reuhtomista. Nyt syksyllä olosuhteista johtuen ei aina ole viisasta lähteä ulos. Silloin voi kävelyn korvata sisäliikunnalla. Yksi hyvä ohje on seuraava: ota tukea keittiön pöydästä, kyykisty mahdollisimman alas ja nouse ylös. Toista liike 5–10 kertaa ja pidä sitten tauko. Tee liikesarja kolmesti, ensikertalaisen on syytä aloittaa varovasti.
Säännöllisellä pienelläkin liikunnalla saadaan aikaan myönteistä kehitystä, huomaat muutoksen noin kuukauden kuluttua. Jos toimintakyky on merkittävästi alentunut, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen kuntoutusta varten. Kuntoutusmahdollisuudesta keskustellaan omalääkärin kanssa.
Ikinä testistä tarkemmin https://www.thl.fi tai Kävelypässit antti.honkonen@hotmail.fi