Antti Honkonen ja Pekka Isaksson
Kävelypässit saavuttivat kymmenvuotiskävelynsä päätepisteen keskiviikkona ja torstaina. Koko kevään etapilta toiselle edennyt Rauhankävely päättyi keskiviikkona ja torstaina Raisioon ja lopulta Seilin saarelle Aina-laivalla. Viimeiseen etappiin sisältyi myös vierailu Turun Ekokolossa kertomassa ryhmän toiminnasta.
Loppu oli vain uuden alku. Rauhantyö ei lopu ja ennen kaikkea: kävely jatkuu, sillä kaikki pässit selvisivät purjehduksestsa edes meritautia kokematta takaisin Raision venesatamaan
Rauha valittiin pässiryhmämme tämänvuotisen kävelyn teemaksi, koska yhteinen maailmantuntemuksemme ja -kokemuksemme viimeisen vuosikymmenen ajalta on surullisesti ollut, ettei tilanne ole enää parantunut, vaan pahentunut. Erityisesti uhka Ukrainan sodan laajenemisesta on nostattanut militaristista uhoa ja kaikenlaista sapelinkalistelua. Militarismia on lietsonut myös Suomen liittyminen Natoon.
Puhe rauhasta ja teot sen puolesta saattavat tuntua tuuleen huutamiselta, arveltiin rauhankävelyn ensimmäisessä blogikirjoituksessa tammikuussa. Silloin meitä lohdutti ja innosti Pasilan Rauhanasemalla Ilkka Taipaleen lähtöloitsussaan kertoma tieto, että tutkimusten mukaan väkivalta maailmassa on jatkuvasti vähentynyt, vaikka muulta tuntuu. Väkivalta pullahtelee aina välillä pinnalle, mutta ei läheskään niin laajasti ja tuhoisasti kuin aikaisemmin, Taipale rohkaisi.
Kävelyn aikana olemme saaneet kannustusta monilta muilta tunnetuilta rauhanaktivisteilta ja yhteiskunnallisilta toimijoilta. Yhtä tärkeä on ollut, että vastaantulijat ja myötäkävelijät ovat suhtautuneet myönteisesti sekä teemaamme että tapaamme liikkua – omin kovin ja yhteisvoimin. Tapaamisista on jäänyt meille lämpimät muistot. Mitä muuta voisivat ihmisen lapset ja pässipojat taivallukseltaan toivoa.
Olemme kävelyn aikana tukeneet rauhantyötä paitsi vaeltamalla myös tekemällä tunnetuksi Pelastetaan Rauhanaseman Rauhankulttuuri -keräystä ja osallistumalla siihen. Viime vuonna ilmestyi Kalevi Kalemaan kokoama kirja Rauha on tie – Ajatuksia sodasta ja rauhasta. Se julkaistiin Sadankomitean perustamisen 60-vuotispäivänä, Hiroshiman atomipommituksen 78-vuotispäivänä 6. elokuuta 2023. Suomen nykyhallitus on perunut rauhantyöltäkin toimintatuet. Siksi tähän sopii Kävelypässien mielestä Kalemaan kirjan sadoista viisaista lausunnoista kotimainen toteamus: ”Tänä päivänä ydinase ei riitä turvallisuuden varmistamiseen. Tarvitaan parempi ja tehokkaampi ase, ja se ase voisi olla valtioiden rauhanomainen yhteistoiminta.” Näin sanoi Urho Kekkonen.
Kun ei juuri koskaan tule kiitetyksi mediaa kävelypässien toiminalle osoitetusta kiinnostuksesta, niin tehtäköön se nyt. Tänään perjantaina Rannikkoseutu-lehti julkaisi kuvallisen uutisjutun ikämiesryhmämme tammi-kesäkuisesta eli ainakin ajallisesti pitkähköstä patikoinnista Helsingin Rauhanasemalta Raision venesatamaan.
Kiitos lehtien myötämielestä rauhanasialle sillä matkan aikana meitä vastaan tulleista monet kertoivat juuri lukeneensa ”joistain kävelypässeistä” Eläkeläinen-lehdestä tai Helsingin Sanomista, Kansan Uutisista ja tänään Rannikkoseutu-lehdestä.
Kävelypässit toivottavat hyvää ja rauhallista kesää teille kaikille. Kävelkää, hyvät ihmiset!
Hannele Pitkä-Liukkonen sanoo
Onnittelut Rauhan-Pässit, kävelytavoite on savutettu, rauhan työ jatkuu.
Kujeilkaa ja nauttikaa, hyvää kesää teille.