Pekka Isaksson
Tänään olisin mielelläni osallistunut vappumarssiin, mutta selkä- ja jalkakivut estävät semmoisen liikkumisen. Joudun siis olemaan vain hengessä mukana, vaikka vasemmiston yhteisessä juhlassa Tampereen keskustorilla puhuu Suomen paras puoluejohtaja Li Andersson ja Maustetytöt esiintyvät. Helsingin marssilla ja juhlassa kävelypässeillä on tiemmä hyvä edustus ja tuoreita kuviakin varmaan tulossa blogiin.
Tänä keväänä on monta hyvää syytä marssia. Niistä läheisimmäksi koen tällä hetkellä vastalauseen terveydenhuollon, erityisesti perusterveydenhuollon, heikentämiselle. Jo hallitusohjelmassa Orpon hallitus ilmoitti esittävänsä Marinin hallituksen aikana päätetyn hoitotakuun tiukennuksen peruuttamista. Hoitotakuu ei toteudu aina edes väljemmässä muodossa, joka edellyttää perusterveydenhuollossa korkeintaan 14 vuorokauden eroa arvioinnin ja hoitoon pääsyn välillä. Tästä minulla on tuoretta omakohtaista kokemusta.
Noin sataa terveysasemaa uhkaa lakkauttaminen. Osasta hyvinvointialueet ovat jo tehneet päätöksen. Taustalla on alueiden rahoitusraamin leikkaaminen 1,4 miljardilla vuodessa, mistä vastuun kantaa niin ikään Orpon hallitus. Nämä päätökset tehtiin jo ennen kehysriihtä, jossa hallitus päätti 3 miljardin leikkauksista ja veronkorotuksista.
Pääministeri on kehunut hallituksensa päätösten oikeudenmukaisuutta. Olen yrittänyt hyväntahtoisesti etsiä väitteelle perusteluja muualtakin kuin hallituksen pelikirjasta. Lähinnä tulee mieleen filosofi John Rawlsin esittämä oikeudenmukaisuuskäsitys. Se on luonteeltaan liberalistinen, mutta ei edusta ääriliberalismia. Hyvällä tahdolla toivoisi, että Orpon hallitus pitäisi edes sitä ideologisena ohjenuoranaan, jos hallitukselle nyt mitään sellaista olisi. Rawlsin mukaan oikeudenmukaisuus toteutuu, kun yhteiskunnallista hyvää jaetaan ansioperiaatteella, ja tähän samaan ajatukseen Orpokin nojautui puolustaessaan verotusta koskevia päätöksiä.
Rawls esittää kuitenkin kaksi varausta. Toinen koskee mahdollisuuksien yhtäläisyyttä tavoitella esimerkiksi yhteiskunnallisia asemia ja koulutusta. Tässä ei ole tarpeen käsitellä tätä asiaa, vaikka Orpon hallituksen koulutusta koskevat päätökset antavat siihen aihetta. Hallituksen päätöksiä sosiaali- ja terveydenhuollon leikkauksista on arvioitava Rawlsin toisen varauksen perusteella. Sen mukaan sosiaalisten ja taloudellisten eriarvoisuuksien on oltava eduksi niille, jotka ovat yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa. Tavoitteena on parantaa huono-osaisimpien absoluuttista asemaa. Se merkitsee, että esimerkiksi resurssien tasajakoa suositaan kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa erot ihmisten välillä eivät paranna kaikkien tilannetta.
Hallituksen veropäätösten voi katsoa noudattavan ansioperiaatetta ja eriarvoisuusvaraustakin siinä mielessä, että kaikkein pienimpien tulojen verotusta ei kiristetty. Sen sijaan sosiaalipalveluja koskevat päätökset eivät sovi missään mielessä edes Rawlsin oikeudenmukaisuusteoriaan. Ne heikentävät heikoimmassa asemassa olevien elämää. Niin tekee myös terveyspalveluihin kajoaminen. Terveysasemien palveluja tarvitsevat ne, jotka eivät ole työterveydenhuollon piirissä ja joilla ei ole varaa käydä yksityislääkäreillä. Siihen ryhmään kuuluu myös enin osa eläkeläisistä.
Kävelkää te, hyvät ihmiset, vappumarsseilla, ja muutenkin!
Seija Koponen sanoo
Erinomainen arvio perusterveydenhoidon tilasta ja tulevaisuuden näkymästä. Eläkkeisiin ei koskettu, mutta eläkeläisten tärkeisiin ja elämän laatua takaaviin toimiin koskettiin, poistamalla tai korottamalla maksuja, oli kyllä naamioitu hyvin ja ei mene eläkeläisten sitä huomaamatta. On aliarvostavaa ja rumaa.
Vappua teille kävelijöille. Vedän Porvoon hävikkiruokajakoa, siellä rollakansa lisääntyy jonossa samaan tahtiin nuorten hakijoiden kanssa. Saimme kolme säkkiä erilaisia munkkaja, kaikki kelpasi.