Pekka Isaksson
”Väärin sammutettu”, on kuluneimpia hauskaksi tarkoitettuja sanontoja suomen kielessä. Se on väkisin tullut mieleen, kun on kuunnellut opposition esittämää arvostelua Sanna Marinin hallituksen koronatoimista. Kokonaistulosta on ollut vaikea arvostella, ja niinpä yksityiskohtia on reposteltu väsyksiin asti. Taitaa palokuntakin olla arvostelijoiden mielestä ihan väärä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on pyrkinyt jonkinlaiseen kokonaisarvioon. Hänenkin yrityksensä on päätynyt testausmäärien arvosteluun ja jankkaavaan kyselyyn, mikä on hallituksen koronastrategia. Myötähäpeää aloin tuntea, kun Orpo tivasi tartuttavuusluvun enimmäisarvoa. Se hälyttäisi hallituksen pohtimaan rajoitusten palauttamista tai uusien rajoitusten käyttöönottoa. Orpo ei ottanut millään ymmärtääkseen, että sellaisen luvun määrittelemisessä on myös päinvastainen vaara kuin yleensä kuvitellaan. Vanhustenhuollon mitoituskeskustelussa maineensa tahrineen Orpon, jos kenen, luulisi muistavan kelpo väitteensä, että maksimista voi helposti tulla minimi ja päinvastoin.
Entä ravintoloiden avaamisesta käyty keskustelu? Jyrkkiä rajoituksia vaatineessa oppositiossa on huolestuttu ravintoloiden holhoamisesta asiakas- ja aukiolorajoituksilla. Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo on ihmetellyt, mikä tekee myöhäisemmästä sulkemisajasta vaarallisemman. Minäpä kerron, jos Wallinheimon ikäinen mies ei ole sitä vielä itse oppinut. No, ne tuopit ja paukut, joita siinä ehtii hörsäisemään. Niistä jokainen lisää parranpärinää, pärskettä ja lähikontakteja.
Oppositio ei ole ainoa, jonka puheita saa hämmästellä. Kun tilanne alkoi helpottua, heräsivät rajojen, erityisesti länsirajan, sulkemisen ja ikäihmisten ”eristämisen” kriitikot. Osa keskustelusta on ollut asiallista ja kiihkotonta pohdintaa rajoitusten ja kansalaisten oikeuksien suhteesta, mutta osa on turhanpäiväistä väskytystä. Hallituksen vetoomuksia ja suosituksia on tulkittu ensin arestimääräyksiksi ja sitten ryhdytty näitä kuviteltuja määräyksiä arvostelemaan.
Toisaalta hallituksen tiedottamista ja päätöksiä on arvosteltu tulkinnanvaraisuudesta. Sille on syynsä. Vanhustyön keskusliiton toimitusjohtaja Anni Lausvaara määritteli ongelman hyvin kommentoidessaan hallituksen infoa yli 70-vuotiaille. Hallituksen on ollut tasapainoltava meidän suojelemisen ja meidän itsemäärämisoikeutemme kunnioittamisen välillä.
Välillä hallitus on ehkä vetänyt mutkat suoriksi, mutta homma on toiminut Vai olisiko vetoomusten ja suositusten sijasta pitänyt ottaa käyttöön ulkonaliikkumiskielto, joka olisi sitten koskenut kaikkia? On mahdotonta kuvitella, että sellainen olisi voitu asettaa 70 vuoden ikärajan perusteella. Minun muistaakseni myös selvästi sanottiin, että Suomen kansalaisella on aina oikeus lähteä Suomesta ja tulla Suomeen.
Hallituksen tänäinen info oli hyvä, kuten yleensäkin. THL:n uudet ohjeet vaikuttavat riittävän yksityiskohtaisilta, mutta sallivat omankin järjen käytön. Tosin pitkä kokemus tiedottamisesta on opettanut, että kaikki, mikä on mahdollista käsittää väärin, käsitetään vääriin. Niin käy myös niille viesteille, joiden kuvittelemme olevan helpoimmin ymmärrettävissä ja vain yhdellä tavalla.
Paras osoitus hallituksen, virkamiesten ja terveydenhuollon toimien onnistumisesta ovat tartunta- ja kuolleisuusluvut. Huhtikuun lopulla tein blogikirjoitukseen taulukon koronatapauksista ja koronaan kuolleista 100 000 asukasta kohti. Vertailtaviksi maiksi valitsin Suomen naapurimaita, muita Länsi-Euroopan maita ja Yhdysvallat. Ei ollut eikä ole mitään mieltä valita mukaan sellaisia maita, joiden tilastostandardit ja /tai kuolinsyyn määrittäminen poikkeavat merkittävästi Suomessa käytetyistä. Tällaisesta käy hyvänä esimerkkinä Venäjä, joka ilmoittaa lähes 300 000 tartuntaa ja vain 1,9 kuolemantapausta 100 000 asukasta kohti.
Olen nyt ottanut mukaan myös koronantorjunnan kärkimaat Australian ja Uuden-Seelannin. Huomionarvoista on, että molemmat ovat saarivaltioita, kuten myös hyvin onnistunut Islanti.
Taulukon pohjana ovat Worldometer-tilastotietokannan tilastot, jotka löytyvät netistä. Niitä käyttää esimerkiksi John Hopkinsin yliopiston koronakeskus omissa maailmanlaajuisesti leviävissä tilastoissaan.
Myös tämän päivän taulukko kertoo yksiselitteisesti, että Suomen varhaisessa vaiheessa valitsema ja yleensä määrätietoisesti toteuttama torjuntastrategia on toiminut hyvin. Tähän pitää lisätä, että juuri nyt ei kannata ryhtyä pitämään kansanjuhlia sen kunniaksi, vaikka saisikin juhlia. Luvut saattavat muuttua aika nopeasti, kun rajoituksia puretaan. Kesäkuun alkuviikot ovat todella kriittiset, kun ravintolat avataan – toivottavasti varovaisesti – ja kokoontumisrajoituksia höllennetään.
Sitä en usko, että ikäihmisille annetut uudet suositukset olisivat suuri vaaratekijä. Kävellään siis, hyvät ihmiset, mutta ei törmäillä toisiimme – eikä muutenkaan!
Riitta Suhonen sanoo
Hyvää tietoa! Ihmiset eivät oikein tiedä mitä kuuntelee ja uskoo. Media on sekoittanut täydellisesti. Tuttavani sanoi, että tytär asuu Ruotsissa ja siellä on ollaan ilman karanteenia, koulut toiminnassa ja saa liikkua miten vain. Kehoitin vilkaisemaan kuolintilastoa?
Aili Pollari sanoo
Kiitos asiallisesta ja selkeästä tiedosta ja hyvästä yhteenvedosta opposition toimista. Orpo menetti täysin allekirjoittaneen kunnioituksen typerillä jankutuksillaan.
Sirpa Minkkinen sanoo
Kiitos tiedoista.
Mietteet koronan keskellä ovat kovasti kuin ajaisi vuoristoradalla ylös ja alas meno pettymyksistä seesteiseen vaiheeseen. Nyt on nielaistava perutut lentoliput ja mietittävä, että mitä sitten tehdään. Tulevaisuuden on aina saanut rakentaa ja hyvin paljon on aina riippunut itsestä. Nyt ei ole niin. Tämä epävarmuus on niin uutta, että tarvitsen uusia aseitakin pärjätäkseni tämän kanssa. Mutta ehdottomasti tarvitsen aina ja nyt varsinkin näitä muita ja toisia mielipiteitä. Niistä saa uuden näkökulman ja turvaa. Kiitos kirjoituksesta
Sirpa