Pekka Isaksson
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä sai torstaina aikaiseksi koronan leviämisvaiheeseen sopivan tiukan päätöksen rajoituksista ja suosituksista. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sortuivat sitä valmisteltaessa keskinäiseen nokitteluun.
Vapaavuori loukkaantui siitä, että hallitus ei ole keskustellut hänen kanssaan rajoitustoimista. Hänen arvostelemansa ministerit väittävät, että on keskusteltu. Täältä kaukaa katsottuna on vaikea sanoa, onko keskusteltu vai eikö ole keskusteltu, mutta se ei ole asian ydin.
Kummallisin Vapaavuoren ja häntä kompanneen Vantaan kaupunginjohtajan väitteistä on se, että hallitus olisi antanut liian myöhään ohjeita koronan hillitsemisestä ja ne olisivat olleet epäselviä. Vapaavuori, sanaisa mies, puki moitteen sellaiseenkin hauskaan vertaukseen, että ohjeita ja moitteita olisi kulisseissa kuiskailtu. Onkohan tuossa niin sanottu freudilainen lapsus mieheltä, joka kyllä on näyttämöllä, mutta ei pääosan esittäjä.
Kun väite ohjauksen myöhästymisestä ja epäselvyydestä on esitetty, on parasta mennä lähteiden äärelle sen todenperäisyyden tarkistamiseksi. Valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön päätökset ja tiedotteet kertovat alueiden ohjaamisen alkaneen syyskuun alussa. Tuolloin hallitus valtuutti sosiaali- ja terveysministeriön tekemään toimintasuunnitelman koronan hillitsemisestä.
STM teki työtä käskettyä ja hallitus hyväksyi 15.10 ohjeet alueille. Tämä tapahtui siis puolitoista kuukautta sitten. Ohjeissa on koko tukku suosituksia, mitä aluehallintoviranomaisten ja kuntien tulisi epidemian kussakin vaiheessa päättää. Ohjeet ovat kattavat ja yleensä selkeätkin, mutta joissakin yksityiskohdissa on tulkinnanvaraisuutta, mutta eivät ne epäselvät ole – eivätkä vallan myöhässäkään.
Juuri tuohon aikaan ja jo sitä ennen monet sairaanhoitopiirit siirtyivät kiihtymisvaiheeseen. Niin tapahtui Helsingin ja Uudenmaan alueellakin, mutta alueelliset toimijat saivat päätetyksi vain kovin laimeita suosituksia ja rajoituksia ennen tätä viikkoa. Tämä lienee yksi syy Vapaavuoren hermostumiseen. Pääministeri Sanna Marinin ja Martti Hetemäen Ylessä julki tulleet sähköpostiviestit lokakuun 20. päivän tienoilta kertovat, että Marin oli jo tuolloin harmissaan alueiden ja erityisesti pääkaupungin toimien vaatimattomuudesta.
Vapaavuoren itseriittoisuutta on hauska seurata. Perjantaina hän veti Helsingin ja Uudenmaan alueen koronaryhmän puheenjohtajana ryhmän tiedotustilaisuuden ja lopetti sen arvelemalla, että työryhmän päätökset voivat olla esimerkki muillekin alueellisille työryhmille. Tosiasiassa Vaasan sairaanhoitopiiri ja kaupunki tukahduttivat lokakuun alussa puhjenneen tartuntaryöpsähdyksen jo ennen hallituksen ohjeita. Samoin tekivät Jyväskylä ja Kuhmo.
Vapaavuoren ja Kiurun – ja vähän muidenkin – sanallinen sählääminen on saanut monet arvostelemaan koronaviestintää. Torstain A-talkissa perussuomalainen kansanedustaja Leena Meri moitti viestinnän sekavuudesta hallitusta. Sekavuus oli pakottanut hänetkin kahlailemaan monilla nettisivuilla etsimässä tietoja alueellisista rajoituksista ja suosituksista. Hän esitti, että ne pitäisi saada kootuksi yhdelle sivustolle.
Semmoinen sivusto on ollut olemassa pitkään. Se on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n nettisivuilla. Leena Meri tuskin tätä lukee, mutta omapa on tappionsa, kun laitan linkin sivustolle tuohon alle. Myös le3n verkkosivuilta löytyy alueellisten koronaryhmien alueellisia suosituksia ja rajoituksia.
THL:n kokoamat alueelliset tiedot ja rajoitukset
Ylen kokoamia alueellisia rajoituksia
Seija Koponen sanoo
Samaa olen seurannut ahkerasti syyskuusta lähtien. Ennakoivasti asioihin suhtautuvana, tein päätökset heti ensimmäisen Porvoon koronatyöryhmän kokoontumisen jälkeen. Kaksi muistiryhmääni koostuvat hauraista ikäihmisistä, Kesäkuussa avasin toisen kerhon ja syyskuun alussa toisen. Hyvää evästystä tulevaan koitokseen ehdimme saada.