Topi Berg
Suomi ei sitten saanut yhtään kultamitalia hiihdon MM-kisoissa. Se on oikein hieno juttu. Miksikö? Minäpä kerron vielä kerran, vaikka olen tästä asiasta puhunut ja kirjoittanut useasti aikaisemminkin.
Vieläkö muistatte vuoden 1964 talviurheiluolympialaiset Innsbruckissa? Kuka siellä olikaan oikea mitalirohmu. No, Eero Mäntyrantahan se oli. Hän voitti kultaa sekä viidentoista sekä kolmenkympin hiihdossa. Kaikkiaan hän voitti seitsemän mitalia talviolympialaisissa ja viisi mitalia hiihdon MM-kilpailuissa.
– Oletko Topi huomannut, että sokerin hinta on noussut, kysyi työtoverini Kalle. – Se johtuu kapitalistin ahneudesta. Kun väki huutaa Mäntyrantaa, on helppo nostaa hintaa. Kukaan ei huomaa tai jos huomaakin, niin ei välitä.
Kalle oli oikeassa. Sokerin hinta oli todellakin noussut. Vuoden 1964 jälkeen Kalle ja minä raportoimme toisillemme pienistäkin hintojen noususta, etenkin urheilutapahtumien jälkeen. Sokeri oli meidän ykköskohteemme. Totta oli. Sokerin hinta noudatti voittojen linjaa: Voitto ja hintaa lisää.
Hiihdon jälkeen samaa linjaa noudatettiin esimerkiksi jääkiekkovoittojen yhteydessä. Mutta Kalle ja minä olimme leppymättömiä. Me olimme tarkkoina kaikkien kisojen aikana. Me raportoimme toisillemme ja muillekin pienistäkin hinnankorotuksista.
Ehkäpä tieto meistä levisi kauppiaspiireihin, koska kusetustaktiikka muuttui. Enää ei nostettu hintaa hirveän läpinäkyvästi vaan pienennettiin pakkauskokoa. Kilo sokeria olikin yhtäkkiä 750 grammaa, mutta siitä nyhdettiin kilohinta. Kun pakkauskokoa pienennetään, mutta hinta pysyy samana, ilmiötä kutsutaan hienosti shrinkflaatioksi. Moni ei ehkä välitä siitä, että sokerin hinta nousee. Sokerihan syö hampaita ja on muutenkin epäterveellistä.
Paras siis ottaa toinen paljon sokerin hintaa raaempi esimerkki, jossa shrinkflaation vaikutus näkyy selvästi. Minä kysynkin: Kumpaan kapakkaan menet mieluummin? Siihenkö, jossa kuudella eurolla saa puolen litran kaljatuopin vaiko siihen, jossa samalla rahalla saa vain neljä desiä samaa kaljaa.
Suomi sai kaksi kultamitalia juuri päättyneissä yleisurheilun EM-kisoissa: kiitos Wilma ja Reetta! Lähdenkin nyt kuitenkin kaupan kautta lähipubiin. Tarkistan vanhasta tottumuksesta, että ollaanko jo niin pitkällä, että seiväshyppy ja aitajuoksu ovat nostaneet sokerin hintaa.
Kalle kuoli jo aikaa sitten, mutta vieläkin ihailen hänen tarkkanäköisyyttään. Juuri hän ennusti 60-luvun alussa, että suomalaisten syntyvyys alkaa laskea. Miksi? No, siksi, että on keksitty sukkahousut. Sukkanauhojen katoamisen myötä asiasta on hävinnyt jännitys.