– Eläkeläisten toimeentulo-ongelmien korjaaminen ja eläkeläisköyhyyden torjuminen ovat jatkuvasti ajankohtaisia tehtäviä, toteaa
Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö.
Keskiviikkona Säynätsalossa Eläkeläiset ry:n Keski-Suomen aluejärjestön kesäpäivillä puhunut Kivistö viittasi Eläketurvakeskuksen maanantaina julkaistuun tutkimukseen eläkeläisten toimeentulosta. Sen tulokset osoittivat, että kymmenes osa eli kaikkiaan 150 000 eläkeläistä kärsii vakavista toimeentulo-ongelmista. EU:n pienituloisuusrajan alle jää vielä suurempi joukko, 174 000 eläkeläistä.
– Ongelman kohdentumisen voi kiteyttää sanomalla, että toimeentulo-ongelmista kärsivät erityisesti iäkkäät naiset ja nuoret miehet. Edellisillä työura on jäänyt lyhyeksi ja katkonaiseksi matalapalkkaisessa työssä, jolloin työeläkettä on kertynyt vähän. Jälkimmäiset ovat nuorina työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneita, yhden hengen talouksissa eläviä
– Helsingin Sanomat kertoi vähän aikaisemmin, että Suomessa ”varallisuus kertyy eläkeläisille”. Uutisella se antoi ymmärtää, että varallisuus jakautuisi sukupolvien välillä. Näin ei tietenkään ole. Niin nuorten kuin vanhojenkin keskuudessa sukupolvien sisäiset erot ovat suuria ja ne johtuvat tulojen ja varallisuuden epätasaisesta jakautumisesta. Se on juuri sitä yhteiskunnallista eriarvoisuutta, jota pitäisi tasa-arvopolitiikalla tasoittaa riippumatta siitä, onko kyse nuorista vai vanhoista.
Kivistö muistutti, että toimeentuloa voidaan tukea myös alentamalla palvelujen käytöstä perittäviä asiakasmaksuja.
– Paineet varsinkin sote-uudistuksen yhteydessä ovat kuitenkin päinvastaiset, koska uudistus johtaa palvelujen markkinoistumiseen. Maakunnilla ei ole omia tuloja, ja kun valtio karsii sote-palvelujen rahoitusta, jää asiakasmaksujen nostaminen palvelujen karsimisen ohella ainoaksi keinoksi sovittaa palvelujen tuotanto rahoituskehykseen.
Sote-uudistuksen kaikki alkuperäiset hyvät tavoitteet kääntyvät Kivistön mukaan päälaelleen, jos mennään nykyhallituksen nuottien mukaan.
– Parasta olisi viheltää peli poikki ja palata valmistelussa uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin.
Kalevi Kivistön puhe kokonaisuudessaan täällä