Selvityshenkilö antoi suosituksia suomen kielen elinvoimaisuuden turvaamiseksi
Suomen kieli voi hyvin, mutta siitä on pidettävä huolta
30.8.2024
Suomen kielen professori ja suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja Tiina Onikki-Rantajääskö julkaisi 23. elokuuta raportin suomen kielen tilaa koskevasta selvityksestään. Edellisen hallituksen oikeusministeriö oli asettanut selvityshenkilön kartoittamaan suomen kielen tilaa ja määrittelemään tarpeelliset kielipoliittiset tavoitteet. Tässä muutama poiminta raportin esittelystä sekä lopussa linkki raporttiin.
Suomen kieli kuuluu kaikille
Julkistamistilaisuuden alussa professori Pirkko Nuolijärvi totesi, että selvitys on merkittävä riippumatta siitä, onko ihmisellä suomi ensikieli vai ei. Suomessa on annettava mahdollisuus kaikkien kielten rinnakkaiseloon. Kaikille on taattava oikeus suomen oppimiseen ja mahdollisuus päästä osalliseksi yhteiskuntaan. Tämä vaatii kielitietoista, laaja-alaista ja pitkäjänteistä toimintaa.
Edellisen hallituksen kansalliskielistrategian kaikki tavoitteet eivät ole toteutuneet. Onnistumisina voi kuitenkin pitää virkakielen kehittämishankkeen etenemistä sekä tieteen termipankin luomista.
Selvitys (Suomi osallisuuden kielenä – selvitys suomen kielen tilasta Suomessa 2020-luvun puolivälissä) ei perustu tieteelliseen tutkimukseen vaan haastatteluista, kyselyistä ja kuulemisista saatuihin tuloksiin sekä selvityshenkilön niiden pohjalta muodostamaan näkemykseen. Vastauksia saatiin esimerkiksi valtion ja kuntasektorin henkilöstöltä, palvelusektorilta, oppilaitosten henkilöstöltä ja opiskelijoilta sekä kolmannelta sektorilta. Loppuraportissa kiteytetään muutamia seikkoja suomen kielen tilasta ja annetaan suosituksia jatkotoimiksi.
Yhteiskunnan monikielisyys ei ole uhka, mutta englannin monopoli huolettaa
Tilannearvion mukaan suomen kielen asema on hyvä. Sillä on turvanaan lainsäädäntö, tasokas kielenhuolto, kirjallisuus ja käännöstyö. Siitä on kuitenkin pidettävä huolta. Monikielisyys ei ole sille uhka, mutta englannin kielen käytön laajeneminen erityisesti korkeakouluissa huolestuttaa. Se luo paineita englannin käytölle laajemminkin yhteiskunnassa.
Suomen oppiminen toisena kielenä on turvattava
Suomessa on puoli miljoonaa muun kielen puhujaa, jotka on otettava nykyistä paremmin huomioon. Maahanmuuttajien on saatava mahdollisuus oppia suomea toisena kielenä. Monikielisille työpaikoille on saatava suomen kielen tukea. On huolehdittava, että koulutuksesta valmistuvat voivat työskennellä asiantuntijoina ja esimerkiksi hoiva-alalla suomeksi.
Selvityshenkilön suositus, että maahanmuuttajien suomen kielen oppiminen turvataan, on erittäin ajankohtainen. Helsingin Sanomat uutisoi juuri maanantaina 26.8., että ukrainalaisille tarkoitettu kieltenopetus on kuihtumassa rahapulaan.
Monet vapaan sivistystyön oppilaitokset, kuten kansanopistot, opintokeskukset ja kesäyliopistot ovat osaltaan vastanneet suomi toisena kielenä -opetuksen nopeasti kasvaneisiin tarpeisiin. Valtio on myöntänyt niille erillisrahoitusta kotimaisten kielten ja kulttuurin opetuksen järjestämiseksi ukrainalaisille.
Rahoitus on kuitenkin ollut riittämätöntä jo kaksi viimeistä vuotta. Oppilaitokset taustaorganisaatioineen ovat rahoittaneet koulutuksen itse. Ne ovat olettaneet saavansa tähänastisen käytännön mukaisen valtionavustuksen jälkikäteen. Nyt maamme hallituksen suunnittelemat leikkaukset vapaaseen sivistystyöhön huolettavat, sillä ne uhkaavat kuihduttaa ukrainalaisten ja muidenkin suomea toisena kielenä oppivien opinnot.
Digitaalisten palvelujen kieli on vaikeaselkoista
Raportissa todetaan, että digitaalisten palvelujen kieli on vaikeaselkoista – eikä asia kosketa vain ikäihmisiä. Toimenpide-ehdotuksiin kuuluu digitaalisten palveluiden kielen laadun varmistaminen. Tehtävässä voi käyttää hyödyksi esimerkiksi selkokieltä.
Linkki raporttiin:
Suomi osallisuuden kielenä. Selvitys suomen kielen tilasta Suomessa 2020-luvun puolimaissa.
TIINA RAJALA
Eläkeläiset ry:n koulutussuunnittelija
Lue lisää aiheesta:
Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) johtaja Leena Nissilän blogi: Suomen kielen selvityshenkilön esittämiin suosituksiin tartuttava heti