Vanhuspalvelut olivat aiheena Vantaan Puistokulmassa maanantaina 13.5. järjestetyssä avoimessa
keskustelutilaisuudessa. Eläkeläiset ry:n Uudenmaan Aluejärjestön järjestämässä tilaisuudessa teemasta alusti Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö.
Kivistö lähti liikkeelle tilastoista, joiden mukaan vanhustenhoivan asiakasmäärä on yhteensä 1,7 prosenttia väestöstä, ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä on alle 1 prosenttia.
– Kyllä Suomella täytyy olla varaa laittaa tämän ryhmän asiat kuntoon.
Kivistö kiinnitti huomiota mm. siihen, että kasvava enemmistö (55 prosenttia) hoivaa tarvitsevista 75 vuotta täyttäneistä on kotihoidossa.
– Kotona hoidetaan yhä huonokuntoisempia vanhuksia, koska ympärivuorokautiseen hoitoon pääsemisen kynnys on noussut. Samaan aikaan vanhustenhoidon henkilökunnasta vain kolmasosa on kotihoidon palveluksessa.
Hoitohenkilökuntaa tarvitaankin Kivistön mukaan lisää yhtä lailla kotihoitoon kuin
ympärivuorokautiseen hoitoon, jotta kunnolliselle hoidolle jää aikaa.
– Myös valvontavelvollisuus koskee kotihoitoa samalla tavoin kuin muutakin hoivaa.
Kivistö painotti, että kun kotihoito yleistyy ja yhä huonokuntoisempia ihmisiä hoidetaan kodeissa, ovat asuntojen esteettömyys ja turvallisuus perusedellytyksiä.
– Ympäristöministeriön muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan meillä on remontoitava noin 700 000 asuntoa esteettömiksi vuoteen 2030 mennessä. Se on hurja urakkaa ja etenee kovin hitaasti. Remonttitukea tarvitaan.
Teknologia voi Kivistön mielestä olla kotihoidossa olla hyvä renki, mutta siitä ei pidä lähteä, että sillä korvattaisiin inhimillinen kontakti.
– Teknologian mahdollisuuksia myös yliarvioidaan. Etähoito voi olla toimiva ratkaisu, jos ihmisen toimintakyky on hyvä ja hän pystyy käyttämään tietoteknisiä laitteita. Tilanne on aivan toinen, kun kyse on ihmisistä joilla ei ole kykyä, taitoa tai varaa hyödyntää tietotekniikkaa.
Keskustelua tilaisuudessa syntyi niin hallitusneuvottelujen asetelmista kuin subjektiivisesta hoito-oikeudesta, kotihoidosta, hoidon tason valvonnasta ja asumisesta. Viimemainitussa kiinnostivat niin esteettömyys ja korjaustarpeet kuin erilaiset asumismuodot yksinäisyyden torjunnan näkökulmasta.
Keskustelutilaisuus oli osa Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlavuoden tapahtumasarjaa.
Teksti ja kuvat: TUOMAS TALVILA
Kalevi Kivistön teesit:
- Vanhushoiva koskee 1,7 prosenttia väestöstä, ja osalla heistäkin asiat ovat kunnossa. Kyllä Suomella täytyy olla varaa hoitaa 1 prosentin asiat kuntoon.
- Hoitajamitoitus lakiin hoidon laadun vähimmäistason takaamiseksi. Mitoituksen on tarvittaessa joustettava ylöspäin. 1000 hoitajaa lisää.
- Hoitoon pääsy subjektiiviseksi oikeudeksi!
- Huomio kotihoidon resurssitarpeisiin. Omaishoidon tuet kuntoon! Asunnot turvallisiksi ja esteettömiksi. 1000 hoitajaa lisää.
- Hoitajamäärän lisäykset nostavat suhdelukua tämän päivän tilanteessa, eivät asiakasmäärän kasvaessa väestöennusteen mukaan.
- Vanhusasiainvaltuutetun virka perustettava.