– Uuden hallituksen linjauksella on nyt vihdoin luotu edellytykset sote-uudistuksen toteuttamiselle, toteaa Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö. Hän avasi Eläkeläiset ry:n valtuuston kokouksen maanantaina Kylpylähotelli Kuntorannassa Varkaudessa.
–Liikkeelle pitäisi päästä mahdollisimman pian. Ensimmäiseksi pitää tarttua
terveyskeskusten jonojen purkamiseen, lääkärille pitää päästä säällisessä ajassa koko maassa. Uuden hallituksen lupaus lääkärien määrän lisäämisestä tuhannella ja hoitotakuun tiukentamisesta niin, että lääkäriin pääsee viikossa, toteuttaisivat tavoitteen. Koko maassa on myös pystyttävä tarjoamaan hammashoito julkisena palveluna. Ja ennen kaikkea, kuntoon on saatava vanhusten hoiva, jonka haasteet kasvavat koko ajan, Kivistö sanoi.
Ratkaiseva muutos keväällä kaatuneeseen, edellisen hallituksen sote-esitykseen verrattuna on Kivistön mukaan yksityisten yritysten asema.
– Uuden hallituksen esityksessä yksityinen ja kolmas sektori täydentäisivät julkisen tuotannon palveluja – niinhän nykyisinkin tapahtuu. Julkinen valta voisi ostaa yritysten ja kolmannen sektorin tuottamia palveluja silloin, kun omat rahkeet eivät riitä tyydyttämään palvelujen kysyntää. Yritykset eivät siis voisi saada hallitsevaa asemaa terveydenhoidon peruspalvelujen tuottamisessa, kuten Sipilän hallituksen esityksessä. Markkinamallin torjuminen mahdollistaa peruspalvelujen tasa-arvoisuuden turvaamisen kaikille väestöryhmille ja alueille.
Erittäin tärkeänä periaatteellisena ratkaisuna Kivistö pitää myös linjausta avoimeksi jäävien kysymysten parlamentaarisesta valmistelusta.
– Sipilän hallitus syrjäytti opposition uudistuksensa valmistelusta ja yritti toteuttaa kiistellyn uudistuksensa hyvin kapean parlamentaarisen enemmistön varassa. Huonostihan siinä kävi. Parlamentaarisesti luvataan nyt valmistella mm. muiden kuin sote-tehtävien mahdollinen siirto maakunnille, palveluiden monikanavarahoituksen yhtenäistäminen ja maakuntien mahdollinen verotusoikeus.
Kivistö huomautti, että vaikka maakuntien verotusoikeudesta on puhuttu ”uutena verona”, tosiasiassa kyse on kunnallisverotuksella nykyisin koottujen, sosiaali- ja terveyspalveluihin käytettävien verotulojen siirtämisestä maakunnille joko valtion kautta tai suoraan.
– Jos verorahoitus kiertää valtion kautta niin, että valtio myös määrää maakunnalle tulevan rahoituksen suuruuden, ei mistään itsehallinnosta voida puhua. Itsehallinto edellyttää sitä, että maakunnan valtuutetut itse päättäisivät verolla tuloutettavasta rahoituksesta.
Kivistö sanoi poimintojen työnsä aloittavan hallituksen linjauksista osoittavan, että Eläkeläiset ry:n edunvalvontatyö ei ole ollut turhaa.
– Moni asia, josta olemme puhuneet vuosikausia, näyttäisi olevan ainakin lähdössä liikkeelle. Uusi hallitusohjelma lupaa aloittaa toimenpiteet eläkeläisköyhyyden torjumiseksi korottamalla EU:n tiukemman köyhyysrajan eli 1000 euron alle jäävien eläkkeitä 50 eurolla kuukaudessa. Yhtenä esimerkkinä voi todeta verotuksen kotitalousvähennyksen täydentämisen niin, että ne pienituloiset ja pieniä eläkkeitä saavat, joilla ei ole veroa, josta vähentää, saisivat saman etuuden suorana tukena. Olemme puhuneet asiasta kauan, nyt näyttäisi olevan toteutuksen aika, Kivistö kiitti.
Valtuuston kokouksen asiaslistalla on muun muassa Eläkeläiset ry:n uuden ikääntymispoliittisen ohjelma-asiakirjan hyväksyminen. Asiakirja Ikäystävälliseen Suomeen on ollut jäsenkäsittelyssä ja siihen on otettu kantaa myös valtuustolle tehdyissä aloitteissa.
Tiistaina 11.6. valtuusto pohtii seminaarissa teemoja ”Yhdistysten tilanne muuttuvassa ympäristössä”, ”Ikääntymispolitiikka ja yhdenvertaisuus” ja ”Kansalaisvaikuttamisen kanavat kunnissa”.
Kalevi Kivistön avauspuheen kokonaisuudessaan löydät täältä.