
Eläkeläiset ry kannustaa hyvinvointialueita ja kuntia rakentamaan yhteiskuntaamme ikäystävälliseksi. Kunnilla on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Väestön ikääntymistä ei tule nähdä kunnalle rasitteena, vaan ikäystävällisyys tulee nähdä menestystekijänä, todetaan tiistaina 27.5. Kuopiossa kokoontuneen Eläkeläiset ry:n valtuuston kannanotossa.
Alla kannanotto kokonaisuudessaan.
Ikäystävällisyydestä kunnan menestystekijä
Eläkeläiset ry kannustaa hyvinvointialueita ja kuntia rakentamaan yhteiskuntaamme ikäystävälliseksi. Kunnilla on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Väestön ikääntymistä ei tule nähdä kunnalle rasitteena, vaan ikäystävällisyys tulee nähdä menestystekijänä.
Kunnan ei kannata vain haikailla työssäkäyvää väestöä, vaan pyrkiä houkuttelemaan ja pitämään tyytyväisinä myös ikääntyneitä ihmisiä. He ovat vakaita veronmaksajia ja heillä on aikaa ja mahdollisuuksia käyttää kunnan alueella olevia palveluita. Eläkeläisen asuinpaikan valintaa ei rajoita työpaikan sijainti.
Eläkeläiset toimivat myös aktiivisesti vapaaehtoistyössä, mikä tukee paikallisyhteisöä ja virkistää paikallistaloutta. Moni eläkeläinen voi myös tehdä palkkatyötä eläkkeen ohella. Kunnan kannattaa luoda näihin edellytyksiä. Vapaaehtoistyö voi tarkoittaa työssäkäyvien sukulaisten ja tuttavien lastenhoitoa, omaishoitoa, toimintaa kansalaisjärjestöissä ja erilaisissa tapahtumissa, erilaista ystävätoimintaa ja toisten auttamista, tai yhteiskunnallista vaikuttamista. Yhteisöllinen ilmapiiri kannustaa elämänlaatua parantavaan naapuriapuun ja vertaistalouteen.
Eläkeläiset ry:n teesit ikäystävälliselle kunnalle:
- Kunta tarjoaa monipuolisesti ikääntyneille tärkeitä palveluita, kuten liikunta- kulttuuri- ja liikennepalveluita, mukaan lukien palvelu- ja asiointiliikennettä. Esimerkiksi eläkeläisalennukset ja eläkeläisille sopivat aikataulut ovat tärkeitä.
- Elinympäristö on kaiken ikäisille ihmisille esteetön ja turvallinen. Siihen kuuluu asuminen, viherympäristö ja levähdyspaikat kuten penkit, katujen ja jalankulkuväylien talvikunnossapito sekä riittävä valaistus.
- Asuminen ja palvelut sijaitsevat lähekkäin, eikä ikäihmisiä ja heidän elämänpiiriään ole eristetty muista asukkaista. Asuminen on kohtuuhintaista ja kunkin elämäntilanteeseen ja toimintakykyyn sopivaa. Kunnan tulee edistää yhteisöllisten asuintilojen rakentamista ja antaa asumisneuvontaa.
- Kunnassa on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Yhteisöllinen ilmapiiri kannustaa toisten tukemiseen ja vertaistalouteen. Kunnan alueella toimiville kansalaisjärjestöille tarjotaan edullisia toimitiloja ja toiminta-avustuksia.
- Eläkeläisiä on otettava mukaan päätöksentekoon antamalla vanhusneuvostoille todellista vaikutusvaltaa. Päätöksentekijät käyvät vuoropuhelua eläkeläisten ja eläkeläisyhdistysten kanssa. Kun ikäihmisten näkökulmat huomioidaan päätöksenteossa jo ennalta, on päätösten laatu myös parempi.
- Kunta voi liittyä maailman terveysjärjestö WHO:n ylläpitämään ikäystävällisten kuntien ja kaupunkien verkostoon. Näin ovat Suomessa tehneet Tampere, Vantaa, Kalajoki, Lahti, Vaasa, Kerava ja Turku.
Eläkeläiset ry:n valtuusto 27.5.2025