Puitteet olivat komeat ja ohjelmatarjonta huipputasoista ja runsasta, kun Pohjanmaan ja Keski-Suomen aluejärjestöt juhlivat 60-vuotiasta Eläkeläiset ry:tä Vaasan kaupungintalolla. Juhlasalin 350 tuolia olivat täynnä, ja väliajalla Vaasan kaupungin tarjoamat kakkukahvit maukas menestys.
Eläkeläiset ry:n varapuheenjohtaja Marja Leena Makkonen muistutti 60-vuotiaan järjestön keskeisistä arvoista, joita ovat yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus heikoimpia kohtaan. Hän painotti, että jäsenistö on järjestön rikkaus.
– Tuhansien vapaaehtoisten työ yhdistyksissämme erilaisissa tehtävissä on äärimmäisen arvokasta. Heissä, teissä, on Eläkeläiset ry:n vahvuus. Kiitos teille kaikille.
Keski-Suomen Aluejärjestön varapuheenjohtaja Viljo Kumpulainen ja Pohjanmaan Aluejärjestön puheenjohtaja Seija Tikkanen toivottivat väen tervetulleeksi juhlaan.
– 60 vuoden aikana on yhteiskunnassa tapahtunut valtavia muutoksia, sanoi Tikkanen. – Useimmat meistä muistavat hyvin tuon ajan 1959. Sodasta ei vielä ollut kulunut kovin pitkää aikaa, kun sitä tästä perspektiivistä katsoo. Tehtiin töitä kuin muurahaiset. Puhallettiin yhteen hiileen, alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota. Alkoi myös eläkejärjestelmien kehittyminen. Eläkeläisjärjestöillä on ollut kehityksessä suuri rooli.
Juhlapuhuja, kansanedustaja Merja Kyllönen, haastoi miettimään sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteita uudesta kulmasta.
– Monia asioita palvelurakenteissa voidaan parantaa lakipykälillä ja remontoida rahalla, mutta hyvin suuri osa asioista voidaan korjata ja muuttaa vain ihmisten arkisella toiminnalla, asenteita muuttamalla ja ajattelua avartamalla, Kyllönen sanoi.
– Lopulta mikään ei muutu yhdelläkään lainsäädäntömuutoksella ellemme me ole valmiita miettimään uusiksi arkisia prosesseja, yhteistyömahdollisuuksia, kaikkien hallinnon rajojen fiksua ylittämistä, johtamismalleja ja arkisesti oman työn tekemistä.
– Elämme 2020-luvun kynnyksellä ja tänäkään päivänä monessakaan paikassa kukaan ei koordinoi, vaikka joka päivä ajelutetaan samoja ihmisiä eri päivinä eri poliklinikoilla, eri tutkimuksissa päällekkäin ja pahimmillaan itse vaivat jäävät hoitamatta. Tai hoidetaan kyllä, mutta kotiutuksen turvallisuudesta ei kukaan ole kiinnostunut. Tai siitä onko kotiin päätyvällä ihmisellä ketään auttamassa, tukemassa kuntoutumisessa, ruokahuollossa tai apuvälinehankinnoissa, Kyllönen havainnollisti.
Kyllönen totesi, että on uskallettava käyttää tervettä järkeä eikä piilouduttava pykäläviidakon taakse.
– Ja jos joku miettii, voiko ja saako sitä tervettä järkeä käyttää, niin yhtään ainutta direktiiviä ei löydy, joka olisi tehty arkijärjen käytön kieltämiseksi. Kaikki on pääsääntöisesti kiinni rohkeudesta tehdä ja toimia.
– Haastan meidät jokaisen miettimään asioita uudesta kulmasta kaikessa tekemisessä, edunvalvonnassakin. Miten me voisimme kehittää asioita niin, että nykyiset eväät olisivat fiksummin jaossa ja tekeminen johtaisi toimiviin rakenteisiin, jotka palvelisivat arjessa jokaista rahapussin sisällöstä riippumatta.
Vaasan kaupungin tervehdyksen tuonut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen nosti esiin omaishoitajien työn. Hän kertoi Vaasan sosiaalitoimen tuoreesta päätöksestä, jonka mukaan vaasalaiset omaishoitajat tulevat saamaan ilmaisen pääsyn uimahalliin. – Te omaishoitajat teette korvaamatonta työtä, kirjaimellisesti.
TUOMAS TALVILA
Merja Kyllösen juhlapuheen kokonaisuudessaan pääset lukemaan painamalla tästä