Eläkeläiset ry:n tuore hallitus varajäsenineen kokoontui ensimmäisen kerran 13. kesäkuuta Eläkeläiset ry:n toimistolla. Hallitus valittiin kaksi viikkoa sitten Eläkeläiset ry:n edustajakokouksessa. Lue lisää valinnasta täältä
Avauskokouksessaan hallitus kävi läpi järjestön loppuvuoden ja vuoden 2025 toimintasuunnitelmia.
Hallitus myös julkisti kannanoton toimivien sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta. ”Lähipalveluiden tärkeyttä hoitoon pääsyssä ei voi ylikorostaa. Kynnys hakeutua hoitoon on pidettävä matalana. Tämä on olennaisen tärkeää, jotta kaikki Suomessa asuvat saavat tarvitsemansa hoidon – riippumatta asuinpaikasta, taloudellisesta asemasta, äidinkielestä tai muusta taustasta”, kannanotto painottaa.
Eläkeläiset ry:n hallituksen kannanotto kokonaisuudessaan:
Lähipalvelut kuuluvat kaikille
Maan hallituksen päätös pidentää hoitotakuuta on turmiollinen tilanteessa, jossa hyvinvointialueet kamppailevat rahapulassa.
Monin paikoin lähipalveluja karsitaan nyt kovalla kädellä. Sote-uudistuksessa tarkoitus oli muuttaa terveyskeskukset laajemman näkökulman sosiaali- ja terveyskeskuksiksi. Nyt tämän sijaan terveyskeskuksia lakkautetaan ympäri Suomea nopeassa tahdissa. Ei voi olla niin, että tilalle on tarjota vain pitkiä matkoja isoihin keskuksiin, joihin palvelut on keskitetty.
Hyvinvointialueiden ei tule nyt alistua hoitojonojen pidentämiseen, vaan aktiivisesti jatkettava viime vuosina tehtyä työtä niiden purkamiseksi. Hyvä malli jonojen purkuun on esimerkiksi omalääkäri- tai omatiimimalli, jossa läheisempi suhde hoitohenkilökunnan ja potilaan välillä lisää tehokkuutta.
Lähipalveluita ei saa kokonaan korvata digitaalisilla palveluilla, vaikka ne voivat täydentää niitä. Tärkeintä on varmistaa lähipalveluna nopea hoitoon pääsy sitä tarvitseville. Kaikille on oltava selvää mistä hoitoa saa tai mistä hoitopaikan yhteystiedot helposti löytää – muutenkin kuin digitaalisesti. Itse hoito voi hyvinkin koostua yhdistelmästä koko hoitotiimin palveluita, lähipalveluina, digipalveluina ja digikonsultaatioina.
Niukkojen resurssien oloissa pyrkimys palveluiden tehostamiseen on ymmärrettävä. Tavoitteen saavuttamiseksi leikkauksia parempi keino on kuitenkin panostaminen lähi- ja peruspalveluihin. Tämä vähentää tarvetta kalliiseen erikoissairaanhoitoon ja oikea-aikainen apu vähentää kustannuksia.
Lähipalveluiden tärkeyttä hoitoon pääsyssä ei voi ylikorostaa. Kynnys hakeutua hoitoon on pidettävä matalana. Tämä on olennaisen tärkeää, jotta kaikki Suomessa asuvat saavat tarvitsemansa hoidon – riippumatta asuinpaikasta, taloudellisesta asemasta, äidinkielestä tai muusta taustasta.
Vastaa