Hallitusohjelmaan on kirjattu työeläkejärjestelmän uudistaminen, jolla haetaan miljardiluokan säästöjä julkiseen talouteen. Tämä on
annettu työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi ja aikaa työlle tammikuun loppuun 2025. Yhtenä säästökeinona on ehdotettu eläkeindeksien leikkausta.
Kuluneella viikolla valtiovarainministeri Purra esitti yllättäen eläkkeiden leikkaamista hallituksen toimesta jo ensi viikolla alkavassa kehysriihessä. Myös eläkeiän nostamisen hän sanoi olevan välttämätöntä. Esitys herätti laajan vastareaktion.
EETU-järjestöt ottivat yhdessä kantaa eläkkeiden puolesta ja leikkauksia vastaan. Monet eläkeläiset joutuvat jo nyt tinkimään toimeentulostaan. Eläkkeet ovat vuosikymmenten aikana jääneet huomattavasti jälkeen palkkojen noususta, ja eläkeindeksien leikkaus alentaisi pysyvästi kaikkien eläkeläisten tuloja. Eläkeindeksien leikkaus ei myöskään toisi juuri säästöjä julkiseen talouteen.
EETU-järjestöjen edustajat toivat yhteistä näkemystämme esille laajasti televisiossa, monissa lehdissä ja digitaalisissa viestintäkanavissa. EETU-yhteistyö osoitti voimaansa ja yhteinen viestimme sai hyvin näkyvyyttä. Myös SAK ja monet poliitikot ottivat kantaa eläkeleikkauksia vastaan. Suomalaisten enemmistö vastustaa Ylen teettämän kyselyn mukaan eläkeläisiltä leikkaamista.
Pääministeri Orpo torjui lopulta julkisesti esitykset eläkkeiden leikkaamisesta hallituksen toimesta. Monet hallituksessa haluavat varmasti mieluummin asian ratkaistavan hallitusohjelman mukaisesti työmarkkinaosapuolten kesken. Näin hallitus voi tavallaan etäännyttää itsensä epäsuosituista eläkkeiden leikkauksista.
Eläkkeet palautuvat nyt työmarkkinaosapuolten neuvoteltavaksi. Eläkkeet eivät siis suinkaan ole turvassa – kamppailu eläkkeistä on pikemminkin erätauolla.
JAN KOSKIMIES
Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja
Vastaa