Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelmaan on kirjattu eläkejärjestelmän
uudistaminen, josta haetaan 1-2 miljardin euron säästöjä julkiseen talouteen. Kolmikantaisessa valmistelussa olevan uudistuksen työryhmien on tarkoitus saada ehdotuksensa valmiiksi viimeistään tammikuussa 2025.
Ilta-Sanomat kertoi maanantaina 30.9., että neuvotteluissa esillä on Ruotsin mallin mukainen ns. automaattinen vakauttaja. Suomeksi sanottuna kyse on eläkkeiden leikkaamisesta. Mallissa eläkkeitä korotettaisiin indeksin mukaan hyvinä aikoina, mutta leikattaisiin silloin kun kansantalous heikkenee.
Indeksileikkaus on erittäin huono idea. Kaikista eri toimenpiteistä juuri indeksileikkaus olisi eläkeläisille erityisen vahingollinen, koska se heikentäisi eläkkeiden tasoa pysyvästi ja loppuiäksi. Yli puolentoista miljoonan eläkeläisen pysyvä toimeentulon heikennys olisi myös niin merkittävä päätös, että sitä ei voi alistaa automatiikalle. Päätöksentekijöiden – oikeiden ihmisten – olisi kannettava sellaisista ratkaisuista vastuu.
Eläkejärjestelmän tulevaisuuden kannalta toinen keskeinen uhka on ns. palkattomien jaksojen eläkekertymien leikkaaminen: opiskelun, vanhempainvapaiden tai työttömyyden ajalta. Niiden leikkaaminen lisäisi tulevien eläkeläisten tuloeroja, heikentäisi sukupuolten tasa-arvoa tulevaisuudessa ja myös järjestelmän nauttimaa luottamusta kansalaisten keskuudessa.
Indeksien leikkaaminen ns. automaattisen vakauttajan avulla yhdistettynä eläkeläisten verotuksen kiristämiseen, samalla kun palkansaajien verotusta alennetaan, on merkittävä leikkaus eläkkeisiin. Voi kysyä, onko yhteisvaikutus niin suuri, että se olisi vastoin perustuslain omaisuudensuojan nykyistä tulkintaa, jossa on sallittu eläkkeisiin tilapäiset indeksileikkaukset.
Eläkejärjestelmän kestävyys on tietenkin turvattava. Toimenpiteiden on kuitenkin oltava oikeudenmukaisia. Eläkeläiset ry ja muut EETU-järjestöt pyrkivät vaikuttamaan uudistukseen siten, että siinä otettaisiin huomioon muutosten tuloerovaikutukset, eläkeläisköyhyys ja muutosten laaja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Vastustamme yksissä tuumin eläkeindeksien leikkauksia. Automaattiset vakauttajat ja muut eläkkeiden leikkaukset tulee palauttaa huonojen ideoiden ”mappi ööhön”.
JAN KOSKIMIES
Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja
Leo Olasvirta sanoo
Kansantalouden kasvu pysähtyi jo 13 vuotta sitten. Sen jälkeen on ollut vain huonoja vuosia. Ensi vuonna max +1,4%. Sitten taas notkahtaa. Noilla keinoilla eivät eläkkeet parane. Pitää vahvistaa työllisyyttä, yrittäjyyttä, tuottavuuttta ja kilpailulykyä. Jotta tunnelin päässä olisi muutakin valoa kuin vastaan tuleva juna.
Autio Hannu sanoo
Eläkkeet eivät parane muiden kuin edunsaajien omilla päätöksillä. Kolmikanta on aikansa elänyt ja pelko eläkemaksujen laiminlyömisestä aiheeton, maksut ovat lakisääteisiä. On aika uudistaa järjestelmä mm : eläkevakuutusyhtiöiden hallituksiin valitaan vain varojen omistajat, vakuutetut ja työeläkeläiset, suorassa vaalissa ääni per eläke-euro, haalitukset päättämään yhdistymisestä, tuottotavoitteista, sijoituksista ja eläkkeiden suuruudesta. Sijoitusten tuottoon vaikuttavat jo nyt erilaisten sijoituspalveluiden ostot miljardilla eurolla ja tulos alittaa rahastoindeksit! On haalittu roskakiinteistöjä ”asiakas” hankinnan yhteydessä ja tuotot miinuksella, muut korkosijoituset myös miinustuotolla. Omistajat pystyvät hoitamaan raha-asiansa itse, holhousta ei enää tarvita eikä vastakkainasettelua vakuutettujen ja edunsaajien välillä. Poliitikot voivat keskittyä lakien säätämiseen taloudellisen tasa-arvon toteuttamiseksi.