Verohallinto on päivittänyt ohjettaan nimeltä Yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen vapaaehtoistoiminnan ennakkoperintäkysymykset.
Ohjeessa jäseneduista esim. seuraavasti:
”Jäsenedut
Yleishyödylliset yhteisöt voivat antaa jäsenilleen erilaisia jäsenetuja. Jäsenedut ovat verovapaita silloin, kun edun antaminen liittyy läheisesti yleishyödyllisen yhteisön toimintaan. Lisäksi edun tulee olla tavanomainen, kohtuullinen ja kaikkien jäsenten saatavissa samanlaisena.
Verovapaana jäsenetuna voidaan pitää esimerkiksi jäsenlehteä, yleishyödyllisen yhteisön yhteistyökumppanilta saatavaa alennusta sekä yleishyödyllisen yhteisön jäsenilleen järjestämää tilaisuutta ja tapahtumaa. Veronalaista etua ei muodostu myöskään siitä, että jäsenet pääsevät ilmaiseksi kaikille avoimiin tai yhteisön lähipiiriin kuuluvan yhteisön tapahtumiin. Lisäksi verovapaana voidaan pitää ruokailua, majoitusta sekä ilmaista tai hinnaltaan tuettua yhteiskuljetusta, jonka yhteisö järjestää tällaiseen tapahtumaan.
Yleishyödylliset yhteisöt tarjoavat monesti jäsenilleen mahdollisuutta käyttää yhteisön omaisuutta, kuten mökkiä, autoa tai retkeilyvälineitä, nimelliseen hintaan tai jopa ilmaiseksi. Jos etu on jäsenyyden perusteella kaikkien jäsenten käytettävissä samanlaisena, yleishyödyllisen yhteisön omaisuuden käyttämisestä ei yleensä muodostu jäsenille veronalaista etua. Sen sijaan, jos tällaista mahdollisuutta tarjotaan vain rajatulle joukolle (esimerkiksi yleishyödyllisen yhteisön hallituksen jäsenille), kyse on edun saaneen henkilön veronalaisesta tulosta.
Verovapaita jäsenetuja eivät ole myöskään jäsenille annettavat arvokkaat tavarat, lahjakortit tai muut vastaavat edut.”
Lena Aaltonen sanoo
Hei. Tässä on verovapaista jäseneduista. Miten on esimerkiksi kun on yhteinen tapaaminen esim. kuittia vastaan maksettu bensaraha. Eli tankki täynnä ennen kuin lähdetään matkalle ja tankkaus kun tulee takaisin niin raha on mennyt niin paljon kun kuitissa on. Onko tämä verovapaa?
Toinen asia koskee talousohjeet. Luin niitä ja ne on aika vaikea lukea johtokunnan jäsenille. Usemilla jäsenille ei ole minkäänlaista talouskoulutus ja heidän pitää kuitenkin ymmärrä kaikki. Onko joku yksinkertaisempi talousohje missä on kuka ja koska esim. laskut hyväksytään ja kenellä on oikeus hallinoida pankkiasiat. Tässä vaan joku esimerkki. Terv. Lena Aaltonen
Heli Grönroos sanoo
Hei Lena ja kiitos kysymyksestäsi,
Kun yleishyödyllisen yhdistyksen jäsen tekee yhdistyksen pyynnöstä vapaaehtoistyötä ja käyttää tässä yhteydessä autoaan, voidaan hänelle korvata verovapaasti ajetut kilometrimäärät (Tuloverolain 71 §). Ajetuista kilometreistä tehdään matkalasku, joka toimitetaan yhdistykselle. Kilometrien korvauksessa sovelletaan Verohallinnon vuosittaista kustannuspäätöstä, jossa on määritelty kilometrikorvauksen enimmäismäärät. Yhdistys toimittaa tiedon maksetuista kilometrikorvauksista tulorekisteriin ja maksaa vapaaehtoistyöntekijälle korvauksen auton käytöstä.
Tiedustelit, onko olemassa yksinkertaisempaa talousohjetta. Suosittelen sinua soittamaan meille niin autamme mielellämme asian läpikäymisessä. Talousohje kannattaakin laatia oman yhdistyksen näkökulmasta ja tarpeesta käsin, jolloin se on helpommin ymmärrettävissä.
Ystävällisesti
Heli Grönroos
henkilöstö- ja talousvastaava
kaisu sanoo
Jos kun ensi vuonna päästään ilmoittamaan PHR sivuille uusista säännöistä, edellyttääkö tämä ilmoittaminen Suomi.fi valtuuksia?