Tidningen Eläkeläinen
Ledare 6/2022

Det digitala samhällets goda och dåliga sidor
Digitaliseringen har fört med sig att flera oumbärliga eller åtminstone nyttiga tjänster numera flyttat över till nätet.
Digitaliseringen är en av de faktorer som allra mest utestänger äldre människor från att vara delaktiga i samhället, konstateras det i intervjun med Sanna Ahola, sakkunnig på Människorättscentret (s. 4 i detta nummer). ”Det behövs ett klarare regelverk om olika alternativ till digitala tjänster och även bestämmelser för hur informationen om de alternativa kanalerna ska skötas”, säger Ahola.
Pensionärsorganisationerna har kraftigt fört fram detta krav. Digitaliseringen av olika tjänster och inom beslutsfattandet får inte leda till att äldre marginaliseras. Möjligheten till personlig betjäning ansikte mot ansikte bör erbjudas dem som saknar förutsättningar för att klara av digitala tjänster.
Sista veckan i november utkom boken Ikääntyvät digiyhteiskunnassa (”Äldre i det digitala samhället”) som även den kritiskt granskar samhällets digitalisering och dess inverkan på äldre människors liv och vardag. Boken har tillkommit inom ramen för ett samarbete mellan två forskningsprojekt. I boken påminns vi om att äldre människor har färdigheter och resurser av många de slag men även ett behov och intresse av att lära sig nya saker. I boken dryftas möjligheterna till livslångt lärande – hur kan vi stötta äldre människor med att lära sig digitala färdigheter och upprätthålla dessa på ett sätt som lämpar sig för äldre.
Och då kommer vi till en annan viktig fråga som anknyter till digitalisering, nämligen att äldre personer behöver rådgivning, handledning och stöd. Och att det ansvaret ankommer på det allmänna.
Givetvis är även organisationerna redo att axla sin del av ansvaret i att erbjuda handledning i fråga om olika webbtjänster och nödvändig utrustning. Samarbete öppnar även för nya möjligheter. Inom Pensionärerna rf uppskattar vi att våra medlemmar har möjlighet att delta i Pensionstagarnas Centralförbund PCF:s IT-kurser Verkosta virtaa. Läs mer om utbildningen på s. 18.
När den fungerar som bäst underlättar digitaliseringen livet och gör det enklare att sköta all slags ärenden. Även pensionärsorganisationerna deltar gärna i den utvecklingen. Man har till exempel under Pensionärerna rf:s kurser med att skapa webbsidor upptäckt hur organisationens många aktiva medlemmar med stor entusiasm gått in för att uppdatera och utveckla webbsidorna. Vi kan rentav med all rätt tillsammans känna oss en aning stolta.
TUOMAS TALVILA
tf. chefredaktör
(Publicerad i medlemstidningen Eläkeläinen 6/2022. Översättning: Anne Lindfors-Shaban)
Nordiska samarbetskommitté
Pensionärerna rf är medlem i pensionärsorganisationernas Nordiska samarbetskommitté NSK med ett sammanlagt medlemstal i Norden som överskrider 800 000.
NSK:s Nyhetsbrev november 2022
NSK är också medlem AGE Platform Europe med ca 1451 medlemsorganisationer.
Dags för aktiv medverkan
Pensionärerna rf grundades år 1959 som den första pensionärsorganisationen med uppgift att försvara de äldres rättigheter. Redan tidigt upptäcktes att man behöver en god fysisk och psykisk kondition när man försvarar sina intressen. Ett aktivt grepp om livet är den bästa medicinen för att upprätthålla handlingsförmågan.
Pensionärerna rf är en partipolitiskt obunden organisation vars uppgift är att försvara pensionärernas intressen samt verka för gemenskap och samvaro.
Genom att delta i verksamheten i vår organisation kan du försvara pensionärernas rättigheter och samtidigt ha det trevligt i aktiva pensionärers lag. Välkommen med!
Bli medlem
– genom att fylla i medlemsansökan på internet (på finska)
– genom att kontakta den lokala föreningensordförande
Kontaktinformation:
Pensionärerna rf, Kauppakaarre 1, 00700 Helsingfors
elakelaiset@elakelaiset.fi
020 743 3610

