Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi herättää pelkoa ja ahdistusta myös Suomessa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn. Monet kaipaavat myös tietoa siitä, miten he itse voivat auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä Ukrainassa, toteaa SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
SOSTE on koonnut sivuilleen tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta avusta ja tuesta sekä tietoa siitä, mitä järjestöt ja järjestöjen kautta ihmiset voivat tehdä auttaakseen ihmisiä sodan jaloissa.
”Sodan seuraaminen uutisten ja ajankohtaisohjelmien kautta voi herättää huolta ja ahdistusta. Ihmisten hädän ja kärsimyksen näkeminen voi aiheuttaa voimakkaita reaktioita. Kokosimme sivuillemme yhteen sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamaa tukea ja apua. Keräsimme sivuille myös tietoja järjestöistä, joiden kautta voi auttaa sodan jalkoihin jääneitä ihmisiä. Auttaminen voi vähentää myös omaa ahdistusta tässä tilanteessa”, kertoo SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti.
Venäjällä ja muissa autoritäärisissä maissa kansalaisjärjestötoimintaa on viime vuosien aikana ajettu ahtaalle tai kielletty kokonaan. Vapaan kansalaisjärjestötoiminnan ytimessä on heikoimmista huolehtiminen ja hädän hetkellä auttaminen.
”Juuri tällaisina hetkinä ymmärtää, miten tärkeä voimavara itsenäinen kansalaisjärjestöjen kenttä on. Suomessa jokaisen on mahdollista saada järjestöjen kautta monenlaista apua ja tukea sekä osallistua toimintaan ja itse auttaa muita”, muistuttaa SOSTEn järjestöpäällikkö Riitta Kittilä.
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka on jo 10 vuoden ajan koonnut yhteen yli 240 sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä useita kymmeniä muita yhteistyöjäsentahoja. Eläkeläiset ry on SOSTEn jäsen.