Pietari tarjosi parastaan eläkeläisille – Eremitaasi, Mariiskin-teatteri ja pienoismallimuseo Grand Maket innostivat matkalaisia
Teksti ja kuva: SIRPA PÄÄKKÖNEN
Eläkeläiset ry teki kulttuuripitoisen jäsenmatkan Pietariin. Kolmen päivän ohjelma oli tiivis ja monipuolinen. VenäjänMatkojen järjestämällä matkalla tutustuttiin museoihin, musiikki- ja oopperatarjontaan sekä kaupunkiin jokiristeilyllä ja kaupunkikiertoajelulla.
Nykytaiteen museo Erartassa matkalaiset saivat tuntumaa siihen, millaista taidetta Venäjällä on tehty viime vuosikymmeninä. Yksityisin varoin perustettu Erarta avatiin Vasilin saarella vuonna 2010. Pysyvään kokoelmaan on koottu taidetta eri puolilta Venäjää viiteen eri kerrokseen. Komeassa museossa on myös vaihtuvien näyttelyiden tilat.
Osa ryhmäläisistä suuntasi katsomaan Eremitaasin valtavia taideaarteita. Kierroksella nähtiin ja kuultiin muun muassa museon egyptiläisen taiteen kokoelmista, keisarinnojen puvuista ja hollantilaisen taiteen mestareista. Faberge-museossa ihailtiin kultasepäntaidetta, jota Venäjän keisarit ja ruhtinaat hankkivat hoveihinsa ja palatseihinsa. Erityiden arvostettuja ovat pääsiäismunat, joita tsaariperheissä annettiin lahjaksi pääsiäisenä.
Iltaa vietettiin katselemalla Bagatitsa-kasakkoshowta Amrots-ravintolassa hyvän illallisen kera. Monet matkustajista päivittelivät sitä, miten hyvää kuntoa tanssiminen vaatii. Miesten jalat nousivat korkeuksiin ripaskan tahdissa ja naisten hameet heiluivat tanssin pyörteissä.
Show oli värikäs ja elämäniloinen ja esiintyjien energia levisi katsomoon. Tanssijat hakivat myös yleisöä tanssimaan. Osa ryhmäläisistä sai hauskan kokemuksen, kun tanssin rautaiset ammattilaiset pyörittivät heitä parketilla.
Upeita taide-elämyksiä tarjosivat myös Faust-ooppera Mariinski-teatterissa ja Joutsenlampi-baletti Aurora-hallissa.
Joki- ja kanavaristeilyllä Pietarin loisteliaaseen arkkitehtuuriin tutustuttiin sammakkoperspektiivistä. Kaupunkikiertoajelulla ryhmä kuuli Pietarin historiasta ja nykypäivästä. Hauskaa oli kuulla muun muassa siitä, miten nykyinen viiden miljoonan asukkaan kaupunki syntyi.
Uudistusmielinen Pietari Suuri perusti kaupungin Jänissaarelle vuonna 1703, koska hän halusi avata meritien ja ikkunat auki Eurooppaan. 1700-luvun alkupuolella kaupunki oli pieni ja kaupungin raja ulottui Moika-joelle.
Pääkatu Nevski prospekt oli pitkälle metsien ja laidunmaiden peitossa. Nykyisen pääkadun toiseen päähän, neljän ja puolen kilometrin päähän Nevasta Pietari Suuri perusti Aleksanteri Nevskin luostarin. Luostarilla kunnioitettiin sotapäällikkö Aleksanteri Nevskiä, joka voitti 1200-luvulla ruotsalaiset. Hänestä tuli myöhemmin Pietarin suojelupyhimys.
Aleksanteri Nevskin luostariin tutustuttiin lähtöpäivänä. Luostarin alueella on taiteilijahautausmaa, jossa ovat muun muassa Dostojevskin, Tshaikovskin, Mussorsgyn, Glinkan ja Rimski-Korsakovin hautamuistomerkit.
Eläkeläisten matka päättyi pienoismallimuseo Grand Maketiin, jossa koko Venäjä esittäytyy pienoiskoossa. Siellä näkyvät Pietarin, Moskovan ja Kaliningradin tärkeimmät rakennukset. Junat kiitävät rautateillä, autot surisevat maanteillä, paloautot kiiruhtavat sammuttamaan tulipaloa ja lomailijat lekottelevat lomakohteissa.
Pikakysely matkalaisilta kertoi, että Pietari tarjosi jokaiselle jotain. Yhden mielestä upein kokemus oli Eremitaasi, toinen oli sitä mieltä, että parasta oli ooppera Faust Mariinskissa ja kolmas innostui eniten Grand Maket – pienoismallimuseosta.
Katso lisää matkakuvia painamalla tästä
Katso pikku video Venäjän pienoismallimuseosta: