Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Oulu liittyy maailmanlaajuiseen ikäystävällisten kuntien verkostoon. Päätös oli vastaus kuntalaisaloitteeseen, jossa Oulun Työväen Eläkeläiset ry esitti liittymistä Maailman terveysjärjestö WHO:n ikäystävällisten kuntien verkostoon (Age Friendly Cities and Communities).
Aloitteen mukaan verkostoon liittyminen ei synnytä kunnalle suoria velvoitteita. Kunta määrittelee itse, miten se toteuttaa ikäystävällisyyttä. WHO:n verkosto voi kuitenkin arvioida mukana olevia kuntia tiettyjen kriteereiden pohjalta. Maailmanlaajuisen verkoston jäsenet voivat vaihtaa kokemuksia asiantuntijoiden kanssa ja jakaa hyväksi havaittuja käytänteitä. Ikäystävällinen kunta huomioi väestön ikääntymisen päätöksenteossaan ja asiakirjoissaan.
”Aloite on ajankohtainen ja tärkeä”
Ikäystävällisyyden keskeisiä elementtejä ovat aloitteen mukaan päätöksenteko, elinympäristön kehittäminen kaavoituksessa, rakentamisessa, asumisessa ja liikenteessä sekä julkisten palveluiden kehittäminen ikäihmisten tarpeet huomioiden.
”Sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös kuntien vastuulla olevien liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden on oltava ikäystävällisiä. Palveluiden kehittämisessä on myös otettava huomioon ikääntyvän väestön moninaisuus”, Oulun Työväen Eläkeläisten aloitteessa todetaan.
Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut toteaa lausunnossaan, että aloite on ajankohtainen ja tärkeä. 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa Oulussa nopeasti. Kasvu on seuraavalla kymmenvuotiskaudella noin 60 prosenttia eli noin 7 300 henkilöä.
Sivistys- ja kulttuuripalvelujen ja vanhusneuvoston lausunnossa yhdyttiin hyvinvointipalvelujen kantaan ja todettiin lisäksi mm., että verkostoon liittyminen täydentää Oulun kaupungin kulttuuristrategiaa ja on osa kulttuuripääkaupungin tavoitteita.
Oulu on hakenut Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.
”Saavutettavuuden ja esteettömyyden lisäksi ikäystävällisessä suunnitteluprosessissa on huomioitava taide ja kulttuuri, joilla on suuri merkitys yhteisöllisyyden rakentajina ja hyvinvoinnin lisääjinä”, sivistys- ja kulttuuripalvelujen lausunnossa todetaan.
Eläkeläiset ry kannustaa ikäystävällisyyteen
Eläkeläiset ry kannustaa kaikkia Suomen kuntia osoittamaan sitoutumisensa ikäystävällisyyteen liittymällä WHO:n verkostoon. Järjestö on myös kannustanut paikallisyhdistyksiään tekemään aloitteita asiasta omissa kunnissaan.
Toukokuussa 2018 pidetty Eläkeläiset ry:n 20. edustajakokous korosti, että väestön ikääntyminen tulee ottaa huomioon kaikessa yhteiskunan kehittämisessä. Ikäihmiset ovat aktiivisia kuntalaisia ja elintärkeitä paitsi kunnan talouselämän kannalta, myös vireän ja sosiaalisen yhteisön synnyttäjinä, edustajakokous totesi.
Eläkeläiset ry:n valtuusto hyväksyi vuosi sitten järjestölle uuden Ikäystävälliseen Suomeen -tavoiteohjelman.
Ikäystävällisten kuntien verkostoon kuuluvat Suomessa jo mm. Tampere ja Turku, Kerava, ja se on tavoitteena mm. Vaasassa.
TUOMAS TALVILA