”Tulevassa eläkeuudistuksessa tulisi säästöjen sijaan tavoitella oikeudenmukaisuutta. Tämä vahvistaisi kaikkien luottamusta yhteiskuntaan
ja lisäisi kaikkien hyvinvointia”, sanoo Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Matti Huutola. Hän puhui maanantaina 14.8. Rakennusliiton valtakunnallisessa veteraanitapaamisessa Kauhavalla sijaitsevassa Härmän Kylpylässä.
Petteri Orpon hallitus haluaa uudistaa eläkejärjestelmämme. Tarkoituksena on säästää tulevaisuuden eläkemenoista siten, että vältytään eläkemaksujen nostamiselta. Hallitus antaa eläkeuudistuksen työmarkkinaosapuolten valmisteltavaksi. Mikäli säästöjä ei synny, on hallitus kuitenkin ilmoittanut tekevänsä muutokset lainsäädännöllä.
Hallitus on Huutolan mukaan hakoteillä.
”On hyvä asia, että eläkeuudistus halutaan, mutta lähtökohta on väärä. Eläkeläisten keskinäiset tuloerot ovat nykyisin suuremmat kuin työssäkäyvillä. Tuloerot tarkoittavat liian usein myös terveyseroja. Ei ole oikein, että aikaisempien elämänvaiheiden eriarvoisuus ja epävarmuus siirtyvät mukana myös eläkkeelle. Usein heillä, joilla menee huonosti lapsena, menee huonosti myös työelämässä ja myöhemmin eläkkeellä.”
”Eikö oikeudenmukaisempaa olisi, että tuloerot ja terveyserot kaventuisivat edes eläkkeellä? ”
Käynnistettävän eläkeuudistuksen osana on Huutolan mielestä siksi selvitettävä, onko mahdollista muuttaa alkavan eläkkeen määräytymistä siten, että myös pienipalkkainen tai katkonaisen työuran tehnyt saisi kunnon eläkkeen. Myös raskaan työuran tehneille tarkoitetusta työuraeläkkeestä tulee tehdä todellista totta. Nyt se on ani harvan oikeus.
”Uudistuksen yhteydessä on myös selvitettävä, voiko eläkkeiden ostovoimaa turvaavia indeksejä muuttaa siten, että nimenomaan pieni- ja keskituloiset eläkeläiset niistä hyötyisivät? Nyt työeläkkeissä ei tunneta kuin prosenttikorotuksia. Euromääräiset korotukset eläkkeisiin lisäisivät oikeudenmukaisuutta, koska ne hyödyttäisivät suhteessa eniten pienituloisia”, Huutola toteaa.
Eläkemaksujen nostopaine johtuu työvoiman vähenemisestä suhteessa eläkeläisväestöön, kun syntyvyys pysyy alhaisena ja maahanmuuttokaan ei kasva.
”Toinen syy haluun hillitä eläkemaksuja löytyy sekin hallitusohjelmasta: kun eläkemaksut eivät nouse, voidaan verotusta helpommin keventää. Veronalennukset eivät kuitenkaan kohdentuisi oikeudenmukaisesti. Veroja halutaan alentaa paitsi suurista palkkatuloista, myös omistajilta, osinko- ja pääomatuloja nauttivilta ja sijoittajilta”, Matti Huutola huomauttaa.