Eläkeläiset ry on huolissaan eläkekeskustelussa tehdyistä ehdotuksista eläkkeiden leikkaamiseksi ja Vihreiden esityksestä eläkkeiden verotuksen kiristämiseksi. Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Matti Huutola arvostelee esitysten taustalla olevaa ajatusta, että eläkeläisiltä täytyy leikata, koska työttömiltä, opiskelijoilta ja lapsiperheiltäkin leikataan.
”Kuinka paljon viime vuoden verotiedoissa suurituloisten joukossa näkyi eläkeläisiä? Mahdolliset veronkorotukset tulee kohdentaa niille, joilla on aidosti maksukykyä. Päätöksentekijöiden olisi viisasta kuunnella asiassa eläkeläisjärjestöjä, jotka tuntevat eläkeläisten tilanteen”, Huutola toteaa.
Hallitus on hakemassa työeläkejärjestelmästä miljardin euron säästöjä. Eräs malli on ottaa käyttöön niin sanotut automaattiset vakauttajat, jotka sitoisivat eläkkeiden indeksikorotukset taloustilanteeseen. Tällöin eläkkeitä voitaisiin talouden taantuessa jopa alentaa. Eläkeläiset ry vastustaa ajatusta.
”Päätöksentekijöiden on aina kannettava vastuu eläkkeiden leikkauksista. Vastuuta ei voi ulkoistaa ihmisiltä jollekin laskenta-automaatille, vaikka sillä olisi kuinka paljon tekoälyä.”
Lisäksi eläkeuudistus uhkaisi tulevia eläkkeitä, jos palkattomien jaksojen kuten työttömyyden, opiskelun tai vanhempainvapaiden ajan eläkekertymää heikennetään tai se poistetaan.
”Kaikki me olemme joko nykyisiä tai tulevia eläkeläisiä. Nyt työmarkkinoille tulevien nuorten on voitava luottaa siihen, että kertyy säällinen ja riittävä eläke työuran jälkeen. Suomen työeläkejärjestelmä ja sen kustantaminen perustuu juuri tuohon luottamukseen”, Matti Huutola painottaa.
”Eläkeuudistuksella olisi vastattava yhteiskunnan ja työelämän muutoksiin torjumalla eriarvoisuutta, ei lisäämällä sitä. Palkattomien jaksojen mukana järjestelmästä poistettaisiin nimenomaan eriarvoisuutta vähentäviä tekijöitä. ”
Myös Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n mukaan eläkeuudistuksella tulee kaventaa eläkeläisten välisiä tuloeroja ja torjua eläkeläisköyhyyttä. EETU edustaa kuutta valtakunnallista eläkeläisliittoa, joissa on yhteensä noin 250 000 jäsentä.
Huutola muistuttaa, että Suomi on menestynyt yhteiskuntana ja selvinnyt kriiseistä yhdessä sopien. Järjestö on huolissaan, että tämä eläkeläispolville itsestään selvä periaate näyttää unohtuneen.
”Valitettavasti nykyinen hallitus ei näytä edes yrittävän laajaa yhteisymmärrystä, vaan ajaa hyvinkin kiistanalaisia esityksiä vain niukan eduskuntaenemmistön turvin. Pitkäjänteinen yhteiskunnan kehittäminen ei onnistu, jos seuraava hallitus sitten peruu aina edeltäjänsä päätökset. Kompromissikyvyttömyys ei ole hyve”, sanoo Huutola.