Päivitetty 22.12.: Hallitus päätti tiistaina 21.12. kiristää koronarajoituksia.
Taustalla on uuden omikronmuunnoksen takia erittäin nopeasti pahentunut koronatilanne.
Osana rajoituksia mm. koronapassi otetaan osin pois käytöstä määräaikaisesti. Koronapassin käytön rajoitukset koskevat leviämisalueiden kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja. Matalan riskin tilaisuuksissa koronapassin käyttö jatkuisi edelleen.
Tiedote valtioneuvoston sivuilla
Alueilla voi olla myös tätä tiukempia rajoituksia koronapassin käytössä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa on aluehallintoviraston (avi) päätöksellä kielletty kaikki yleisötilaisuudet ja tilojen käyttöä rajoitetaan.
Tietoa aluehallintoviraston sivuilla
Tietoa koronasta terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla
Koronapassin käyttö (tiedot päivitetty 9.12.)
Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjän on lain mukaan mahdollista ottaa koronapassi käyttöön, jos viranomaisrajoituksia – esimerkiksi yleisömääriä koskevia rajoituksia – on voimassa.
Rajoitukset voi tarkistaa oman kunnan ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta tai Avin sivulta ”Kokoontumisrajoitukset paikkakunnittain”
Käytännössä koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta.
(Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Lue ohjeet turvalliseen asiointiin Omakannassa tämän sivun alalaidasta)
Paperisen version koronapassista saa tarvittaessa terveydenhuollosta. Siinä, saako paperisen koronapassin terveyskeskuksesta, rokotuspaikalta tai tulostettuna kirjastosta on kuntakohtaisia eroja.
Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Koronapassia voi tilaisuudessa kysyä, mikäli alueella on rajoituksia voimassa.
Esimerkki: Viranomainen on asettanut yhdistyksen paikkakunnalle yli 20 hengen tilaisuuksien kiellon. Samassa yhteydessä on kuitenkin ilmoitettu, että tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa. Jos yhdistys tällöin ottaa koronapassin käyttöön eli koronapassia näytetään sisäänpääsyn yhteydessä, yli 20 hengen tilaisuuksiakin voidaan järjestää.
Valinta on kuitenkin yhdistyksen oma. Rajoitusten kohteina olevat toimijat (siis esimerkiksi yhdistys) voi vaihtoehtoisesti ja oman valintansa mukaan
- edellyttää osallistujilta koronapassin käyttöä tai
- noudattaa valtioneuvoston, aluehallintoviranomaisten ja kuntien asettamia rajoituksia.
Velvoitetta esittää koronapassi ei ole, mutta sen esittämättä jättäminen estäisi pääsyn tilaisuuteen tai tilaan, jossa passi on otettu käyttöön. Koronapassin näyttämisen yhteydessä voidaan edellyttää henkilöllisyystodistuksen näyttämistä.
Koronapassia koskeva laki tuli voimaan 16.10.2021. Koronapassi on laissa tarkoitettu tilanteisiin, jolloin on voimassa viranomaisten asettamia rajoituksia epidemian leviämisen estämiseksi. Tällaisia rajoituksia voivat olla esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisömääriä koskevat rajoitukset. Jos tila on vakavan koronatilanteen vuoksi kokonaan suljettu tai tilaisuus kokonaan kielletty, koronapassia ei voi käyttää.
Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Henkilöllä tulee siis olla todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.
Sovelluskaupoissa on saatavissa koronapassin lukijasovellus tapahtumien järjestäjien käyttöön.
Turvavälit ja hygienia kannattaa muistaa joka tapauksessa!
Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että tilaisuudessa on mahdollista säilyttää riittävät turvavälit.
Hygienia- ja turvallisuusohjeita suositellaan käytettäväksi.
Vaikka rajoituksia ei olisi paikkakunnalla voimassa, suositellaan edelleen noudattamaan yleisiä ohjeistuksia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, turvavälien noudattamista sekä kotiin jäämistä, mikäli ilmenee lieviäkin hengitystieoireita. Myös kasvomaskin käyttöä tilaisuuksissa voidaan suositella. Sairaana tai oireisena ei voi tilaisuuksiin osallistua.
Koronarajoitukset selkokielellä Avin sivuilla
Ohjeet turvalliseen asiointiin Omakannassa
Koronatodistuksen voit ladata Omakannasta.
Omakannassa asioiminen on turvallista, kun noudatat seuraavia ohjeita (ohjeiden lähde: kanta.fi)
-
- Kirjoita selaimen osoiteriville kanta.fi. Sivulle saapuessasi osoiterivillä näkyy lukon kuva. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedot lähetetään turvallisesti kanta.fihin eikä niitä voi siepata. Älä kirjaudu Omakantaan suoraan verkon hakukonetuloksista.
- Tallenna kanta.fi-sivu selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin. Pääset näin sivulle jatkossa suoraan käyttämättä hakukoneita.
- Valitse kanta.fi-sivulta painike Kirjaudu Omakantaan. Se ohjaa sinut Suomi.fi-palveluun, jolta pääset valitsemaan haluamasi tunnistautumistavan. Suomi.fi on julkishallinnon yhteinen tunnistautumispalvelu, ja myös siellä tiedot lähetetään turvallisesti.
- Jos tunnistaudut Omakantaan pankkitunnuksilla, voi palveluntarjoajana näkyä Osuuspankki (OP), vaikka käytössäsi olisivat jonkin muun pankin tunnukset.
- Jos tunnistaudut mobiilivarmenteella, palveluntarjoajana voi näkyä Telia. Tämä ei vaikuta tunnistautumiseen: kanta.fistä on aina turvallista kirjautua Omakantaan.
- Kirjaudu Omakannasta ulos aina, kun lopetat sen käytön. Tyhjennä myös selaimesi sivuhistoria ja välimuisti sekä sulje kaikki avoimet selainikkunat. Näin varmistat, etteivät samaa tietokonetta tai mobiililaitetta myöhemmin käyttävät henkilöt pääse näkemään tietojasi.
Älä koskaan lähetä sähköpostitse arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta tai pankkitunnuksia. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.
Vastaa