Osana Toimintasyksy 2020 -teemaamme pyysimme jäseniämme kirjoittamaan kokemuksistaan korona-kuukausina. ”Turvavälejä pidetään, käsiä pestään mennen tullen ja palatessa, hengityssuojaimet otettu käyttöön. Kaikella tällä on päästy ja pärjätty kesän loppupuolelle”, summaa alla olevassa kirjoituksessaan Tuula Kivijärvi Etelä-Vantaan Eläkeläisistä.
KORONAKEVÄT JA -KESÄ 2020
Valmiuslaki, kotikaranteeni, Uudenmaan rajojen sulku, kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset, teatterit, elokuvat, kirjastot, ravintolat, uimahallit, useimmat kauppaliikkeet ja monelta työpaikkakin kiinni, etätyöt tai lomautukset ja irtisanomiset: kuva Covid 19 -pandemiakeväästä Suomessa!
Toisaalta: etätyö=monelle mahdollisuus, meillä kaikilla tilaisuus olla täysin kotona, ulkoilla, lukea, tietokonemaailma sai aivan uuden ulottuvuuden kaikkine uusine striimeineen, ikkunat pesty, komerot ja kaikki mahdolliset nurkat siivottu kunnolla, rästikäsityöt valmistettu! Tällainen suunnilleen kuva kuluneesta koronakeväästä ja kesästä!
Olen nuoruudesta pitäen ollut aktiivinen osallistuja yhteiskunnassa ja monipuolinen omaehtoisen- ja muun kulttuurin tekijä ja kuluttaja. Nyt se kaikki loppui kuin seinään! Enää ei voinut tavata enempää perheenjäseniä kuin muita sukulaisia tai osallistuja- ja harrastajatovereita tai ystäviäkään. Kovin tuntui yksinäiseltä ja orvolta.
Mitä siis käyttöön: puhelinlasku pomppasi heti pilviin ja ei kun menoksi operaattorille vaihtamaan jokin edullisempi vaihtoehto, jotta pitkät lähes päivittäiset puhelut iäkkäiden sukulaisten kanssa tulisivat edullisemmaksi. Tietokoneen kautta yhteys niin ulkomailla kuin kotimaassa asuviin sukulaisiin ja ystäviin. Pitäisi myös harkita ja opetella Skypen käyttö, olisi mukavampaa yhteydenpito ikään kuin kasvokkain. Ja aivan heti käyttöön pidennetyt kävelylenkit väljillä ulkoilureiteillä, jossa minkäänlainen koronaraivo ei tule kysymykseen, kun väljyyttä riittää turvallisesti kaikille. Myös ”oma kirjasto” tuli avattua heti, kun kaupungin kirjastot suljettiin ja hätä luettavasta iski mieleen: Tertun kassi, Suvin dekkarit, Emmin kirjat jne. vaihdettiin jossakin ulkoalueen reunassa tai ovensuussa pikaisesti
vannottaen, että kirjoja ei pidä sotkea keskenään ja palautetaan omistajalle tultua luetuksi.
Uskaltauduttiinpa viimein 2.6. kutsumaan oma yhdistyskin koolle Vantaanjoen varteen Pikku-Bulderstorpan pihapiiriin aloittamaan kesätoiminta, kahvittelemaan, pihapelejä pelaamaan ja ennen kaikkea vaihtamaan kuulumisia ja rupattelemaan! Väki etä-moikkaili tuttujaan ja oli ihan innoissaan, oltiinhan viimeksi tavattu maaliskuun alussa!
Turvavälejä pidetään, käsiä pestään mennen tullen ja palatessa, hengityssuojaimet otettu käyttöön. Kaikella tällä on päästy ja pärjätty kesän loppupuolelle.
Vaikka valtioneuvosto, topakan pääministerimme johdolla, onkin höllentänyt määräyksiä kesän mittaan, on meidän, erityisesti ikäihmisten, riskiryhmäläisten syytä edelleen noudattaa aiemmin annettuja ohjeita turvallisuuden ja terveyden takaamiseksi. Näin on siirrytty ensin ”uuteen normaaliin” ja ehkä vähitellen syksyyn mennessä hiljalleen pääsemme jopa entisen, tutun, normaalin elämänmenon syrjästä kiinni ja yhteiskunta avautuu vähitelleen tuttuun malliinsa.
Vantaalla 30.7. 2020
TUULA KIVIJÄRVI
Kerro kokemuksista korona-kuukausina
– otsikoi itse, kirjoita napakasti
– lähetä tekstisi, ja halutessasi tekstiä kuvittava kuva, sähköpostitse (tuomas.talvila@elakelaiset.fi, aihekenttään sana KORONA) tai postitse (Eläkeläiset ry/Talvila, Mechelininkatu 20, 00100 Helsinki)
– kun lähetät tekstisi, annat samalla Eläkeläiset ry:lle luvan julkaista sen kotisivuillaan ja/tai Eläkeläinen-lehdessä.