Marraskuun alussa kokoonnuttiin Jyväskylän kaupungin juhlasaliin keskustelemaan siitä, mitä kuuluu niille iäkkäille, jotka eivät kuulu valtaväestön
joukkoon. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Eläkeläiset ry, Monikko ry:n Paloma-toiminta ja Jyväskylän kaupunki.
Tavoitteena oli pohtia palvelutarjontaa moninaistuvalle ikäväestölle, keskustella iäkkäiden vähemmistöjen, erityisesti maahanmuuttajien tarpeista ja palvelupoluista sekä miettiä julkisten palveluiden muuttumista niin, että palvelut olisivat hyödynnettävissä myös silloin, kun oma osaaminen tai elämäntapa ei ole ”normimummon” mukainen.
Tilaisuuteen osallistui useita Jyväskylän Eläkeläiset ry:n jäseniä. Yhdistyksen puheenjohtajan Jorma Muhosen mukaan kunnassa ei olla vielä tarpeeksi herätty ottamaan vähemmistöjen näkökulmia huomioon.
Puheenvuoroja käytettin tilaisuudessa runsaasti, mutta niissä sivuttiin vain hieman keskustelutilaisuuden aihetta. Osoittautui, että vieraskielisten haasteet eivät ole päällimmäisenä, kun vanhuspalveluita kehitetään.
Ilahduttava oli Suomen Romaniyhdistystä edustavan Päivi Majaniemen lämmin ja selkeä puhe Suomen omaan etniseen vähemmistöön kuuluvista iäkkäistä. Monenlaista syrjintää kokeneena eivät romanivanhukset vieläkään näy vanhuspalveluissa.
Vieraskielisten iäkkäiden tilannetta Keski-Suomessa avasi Paloma-toiminnan koordinaattori Alina Ahtamo. Paloman uraauurtava työ Keski-Suomen kunnissa on tehnyt Suomeen muuttaneita iäkkäitä näkyväksi. Heitä on alueella jo yli tuhat. Paloma-toiminta on tuttu Jyväskylän Eläkeläiset ry:lle, kun yhteistä tekemistä suomalaisten iäkkäiden kanssa on järjestetty jo monta vuotta. Keskustelutilaisuus antoi potkua myös siihen, että yhteistä tekemistä halutaan järjestää myös ensivuonna.
Tilaisuuden läpäisevänä teemana oli yhdenvertaisuus, erityisesti viranomaisten velvollisuus edistää kaikkien iäkkäiden tosiasiallista yhdenvertaisuutta palveluiden käytössä.
Tärkeää on pohtia eroa muodollisen yhdenvertaisuuden (samanlaiset palvelut kaikille) ja toteutuneen yhdenvertaisuuden (palveluja käytetään taustasta tai lähtökohdista huolimatta) välillä. Kysymys on pohjimmiltaan oikeudenmukaisuudesta.
EVA RÖNKKÖ
Eläkeläiset ry:n monikulttuurisuustyön suunnittelija
Katso tutkijatohtori, VTT Ulla Buchertin videotervehdys Vanhenemisen monet kasvot -keskustelutilaisuudelle painamalla tästä.
Mikä on järjestöjen ja kuntien rooli iäkkäiden maahanmuuttajien tukemisessa?
Ulla Buchert toimii tutkijatohtorina Helsingin Yliopistossa, Suomen Akatemian rahoittamassa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikössä.