Koronarokotukset etenevät Suomessa suunnitellusti rokotusjärjestyksen mukaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tällä hetkellä ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotukset etenevät rinnakkain.
Helsinkiläisen Toivo Koiviston, 76, koronarokotusvuoro oli keskiviikkona 3.3.
”Homma sujui varsin mallikkaasti Messukeskuksen tiloissa. Seiskan ratikkapysäkin vieressä pohdiskelin isosta ohjekartasta, mistä kautta sinne pisteelle oikein pääsisi. Tilataksista nousi nuorimies ja vinkkasi taksiin ilmaiseen kuljetukseen rokotuspisteeseen. Komiasti oven eteen hallin alaovelle”, helsinkiläisen Kallion-Vallilan Eläkeläisten jäsen Koivisto kirjoitti keskiviikkona Facebook-tilillään.
”Sisällä oli oppaita oli 10 metrin välein. Pari kertaa kelakorttia vilauttaen ohjattiin istumaan. Rokotuskoppeja oli 25. Viiden minuutin odotus ja ohjattiin rokotuspaikalle. Siellä vierähti aika nopeasti kun sattui niin mukavan oloinen henkilö. Siinä rupatellessa löytyi yhteinen harrastus – valokuvaaminen. Selfien otin tottakai, kun luvan sain”
Koivisto kertoo, että itse piikkiä hän tuskin huomasi. ”Lopuksi ohjattiin istumaan turvavälein kymmeneksi minuutiksi. Toinen annospiikki sitten toukokuun loppupuolella samassa paikassa”.
Facebookin kommenteissa Koiviston rokotepäivitys keräsi myönteisiä kommentteja. ”Olin piikillä myöskin tänään Myllypurossa, sanonnan mukaan kaikki sujui kuin tanssi. Kiitos henkilökunnalle”, kommentoi Sirkka Kuivala. Hän on Kontulan Eläkeläiset ry:n ja Eläkeläiset ry:n Helsingin Aluejärjestön puheenjohtaja.
Helsingissä rokotetaan tällä hetkellä tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä tai sitä vanhempia (v. 1946 tai aiemmin syntyneitä) ja heidän omaishoitajiaan, joilla on omaishoidon tuen päätös sekä alle 70-vuotiaista tänä vuonna 55–69 vuotta täyttäviä (v. 1952–66 syntyneitä), joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.
Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Tarkempaa tietoa Helsingin kaupungin sivulta täältä.
Ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotukset etenevät rinnakkain
Koronarokotukset etenevät Suomessa rokotusjärjestyksen mukaan. Tällä hetkellä rokotetaan yhtä aikaa ikääntyneitä ja niitä alle 70-vuotiaita, jotka kuuluvat taustasairautensa vuoksi koronavirustaudin riskiryhmään.
”Rokotusten pääpaino on tällä hetkellä ikääntyneiden rokotuksissa, sillä yli 70 vuoden ikä altistaa kaikkein voimakkaimmin vakavalle koronavirustaudille. Nämä rokotukset ovat erittäin tärkeitä, jotta pystymme ehkäisemään kuolemia ja sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia. Samasta syystä kaikki 70 vuotta täyttäneet rokotetaan ikäjärjestyksessä eikä sen perusteella, onko ikääntyneellä myös jokin vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Tuija Leino THL:n 16.2. julkaisemassa tiedotteessa.
”Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi”
THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio painottaa tiedotteessa, että kunnat pystyvät pistämään kaikki saadut rokoteannokset.
”Haasteena on, että kunnat pystyvät tarjoamaan rokotusaikoja vähän, koska rokotteita saadaan maahan vähän. Rokotusaikoja avataan varattaviksi lisää sitä mukaa, kun rokotteita saadaan”, hän toteaa.
Kaikkien koronarokotteiden annosväli on tällä hetkellä 12 viikkoa, eli toinen rokoteannos pistetään kolme kuukautta ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. Annosväliä on pidennetty, jotta ensimmäistä rokoteannosta ja sen tarjoamaa suojaa voidaan tarjota yhä useammalle tarvitsevalle.
”Tiedon siitä, mitä ryhmää milloinkin rokotetaan, saa seuraamalla oman kunnan viestintää esimerkiksi verkkosivuilla ja paikallislehdissä. Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi, sillä jokaisen ryhmän rokotukset jatkuvat niin pitkään, kuin rokotuksille on tarvetta”, Kontio muistuttaa.
Ajankohtainen tieto koronasta ja rokotuksista löytyy THL:n sivuilta täältä
THL raportoi koronarokotusten edistymisestä päivittäin. THL:n sivustolle on koottu tietoa rokotuskattavuudesta ja annettujen rokoteannosten lukumääristä. Raportit löytyvät täältä
TUOMAS TALVILA
THL:n Puumalainen: Arvio rokotusten etenemisestä on parantunut
Suomi on onnistunut rokottamaan kansalaisia nopeammin kuin useat muut maat Euroopassa, kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tilannekatsauksessa torstaina 4.3. Suomessa rokotettuja on noin puoli miljoonaa, eli vajaa kymmenes suomalalaisista. Yli 80-vuotiaista yli puolet on jo saanut rokotteen. Tilaisuudesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat.
Puumalaisen mukaan arvio rokotusten etenemisestä on parantunut. Huhtikuun alusta eteenpäin Biontechin ja Pfizerin rokotetta tulee enemmän Suomeen, noin 160 000 annosta viikossa. Jos muita rokotteita toimitetaan odotetusti ja arvioitavana oleva Johnson & Johnsonin rokote saisi myyntiluvan ja toimitukset alkavat, työikäisen aikuisväestön rokotukset alkaisivat viimeistään kesäkuussa.
Rokotteet ovat Puumalaisen mukaan osoittautuneet tehokkaiksi, mikä antaa toivoa tilanteen parantumisesta. Puumalainen viittasi ensimmäisiin koko väestötason rokotetutkimuksiin Skotlannista, joiden alustavat ”tulokset lupaavat erittäin hyvää”. Pfizerin ja Biontechin rokotteen suojateho ensimmäisen rokotteen jälkeen vakavaa tautia vastaan on tutkimuksen mukaan 85 prosenttia ja Astra Zenecan rokotteen jopa parempi, 94 prosenttia. Astra Zenecan tehoa etenkin iäkkäille ihmisille on epäilty.
”Käytännössä rokotteet ovat yhtä hyvä, ja molemmat ovat erittäin hyviä. Vaikuttaa siltä, että Suomen strategia, jossa ensin annetaan yksi annos ja toinen annos sitten 12 viikkoa myöhemmin, on erittäin oikeaan osunut ja tällä saadaan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuri osa ihmisistä rokotussuojan piiriin”, Puumalainen sanoi Helsingn Sanomien mukaan.
”Hyvä uutinen Astran tehoa ajatellen on, että nyt varmasti useammat EU-maat pohtivat, voisiko ikärajasta rokotteelle, joka Suomessa on 70 vuotta, luopua ja antaa kaikkia rokotteita kaikille aikuisille.”
Koronatilanne aiheuttaa kuitenkin huolta. STM:n ja THL:n mukaan Suomen epidemiatilanne on heikentynyt nopeasti, ja taudin ilmaantuvuus jyrkässä nousussa.
Tiedote ja 4.3. pidetyn tilannekatsauksen tallenne valtioneuvoston sivuilla täällä
TUOMAS TALVILA
Lue myös: Kirjeitä Mummolasta -blogi: Epidemioita ja rokotuksia Topi Berg kirjoittaa rokotusten historiasta
Vastaa