Eläkkeiden pienuus, hoivapalveluiden heikko laatu, yksinäisyys ja sote-palveluiden heikko saatavuus ovat
iäkkäiden suurimmat ongelmat Suomessa. Tämä selviää Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n teettämästä tuoreesta Huomisen kynnyksellä 2019 -tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS Oy. Haastatellut ovat 55–84-vuotiaita.
Puolet (51 prosenttia) kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että eläkkeiden pienuus on suurin yksittäinen ongelma . Toiseksi nousee hoivapalveluiden laatu (38 %). Vastaajista peräti 95 prosenttia oli sitä mieltä, että hoivapalveluiden laaturikkomuksiin pitää puuttua nykyistä herkemmin. 81 prosenttia puolestaan totesi, että ikääntyneiden hoivapalveluiden laatu on luvattoman heikko.
Eläkkeiden pienuus on ongelmallinen asia varsinkin vähemmän koulutettujen, maatalousyrittäjien, työntekijöiden ja työttömien mielestä. Korkeakoulututkinnon suorittaneista vain 27 % pitää eläkkeiden pienuutta suurimpana ongelmana, johtavassa asemassa työskentelevistä tai työskennelleistä 31 ja ylemmistä toimihenkilöstä 30 %.
Sairastuminen ja liikuntakyvyn menettäminen pelottavat
Sairastuminen ja liikuntakyvyn menettäminen ovat suurimmat ikääntyvien kokemat pelot.
79 prosenttia pelkää sairastumista ikääntyessään. Liikuntakyvyn menettäminen huolestuttaa kolmea neljästä (75 %).
Läheisen kuolema (45 %) pelottaa selvästi useampaa kuin oma kuolema (15 %) ja taloudelliset murheet (40 %) enemmän kuin yksinäisyys (30 %). Kovinkaan moni ei pelkää kokevansa avioeroa, parisuhdehaasteita tai psyykkisiä ongelmia.
Sellaisia ihmisiä, jotka eivät pelkää yhtään mitään, on silti aika vähän, vain viisi prosenttia.
Yksin asuvat pelkäävät muita useammin yksinäisyyttä, omaa sairautta sekä liikuntakyvyn menettämistä. Puolison kanssa asuvia askarruttaa läheisen ihmisen (puolison) kuolema tai sairastuminen.
Sosiaalinen hyväosaisuus heijastuu tuloksiin. Useimmat asiat pelottavat vähemmän koulutettuja enemmän kuin niitä, joilla on enemmän muodollista koulutusta.
Kuitenkin suhteellisen onnellisia
Pelkojen ja ongelmien vastapainoksi tutkimus myös kertoo, että valtaenemmistö 55–84-vuotiaista kokee elämänsä suhteellisen onnelliseksi. Hyvin harva, vain muutama prosentti, tunnustaa olevansa lähes onneton.
Mitkä sitten ovat onnellisuuden edellytyksiä?
– Hyvä terveys ja toimivat ihmissuhteet, siihen lisäksi jotain mielekästä tekemistä. Siinä se sitten melkein on, kiteytti Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Huomisen kynnyksellä -tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.
Sosiaalisen median käyttöä selvitettiin nyt ensimmäisen kerran
EETU ry:n Huomisen kynnyksellä -kyselytutkimus tehdään kolmen vuoden välein, ensimmäinen julkaistiin vuonna 2007.
Nyt selvitettiin ensimmäistä kertaa älylaitteiden käyttöä ja sosiaaliseen mediaan osallistumista ikäihmisten keskuudessa.
Älypuhelinta käyttää useita kertoja päivässä 64 % haastatteluun osallistuneista. Pöytätietokoneita, kannettavia tietokoneita ja tabletteja käytetään vähemmän. Laitteesta riippuen 24–32 % vastasi käyttävänsä niitä päivittäin. Älylaitteita käytetään monipuolisesti, mutta eniten pankkipalveluiden (80 %) hoitamiseen ja tiedonhankintaan (75 %).
Älylaitteiden käyttäjistä 37 % kertoi käyttävänsä säännöllisesti Facebookia. Toisella sijalla sosiaalisen median palveluista oli YouTube (36 %) ja kolmantena Wikipedia (28 %).
Haastatelluista 55–59-vuotiaista 80 prosenttia kertoi käyttävänsä älypuhelintaanuseita kertoja päivässä, kun vastaavasti 80–84-vuotiaista 28 prosenttia teki näin. Nuoremmissa ikäryhmissä älylaitteilla oli selvästi enemmän käyttötarkoituksia.
Huomisen kynnyksellä 2019 -tutkimuksen aineisto kerättiin maalis-huhtikuussa 2019. Tutkimukseen osallistui 996 henkilöä. Haastatellut edustavat hyvin maamme 55–84-vuotiaita, poissuljettuna Ahvenanmaa. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on 3,1 % suuntaan ja toiseen.
Haastatelluilta kysyttiin mm. näkemyksiä ikääntymisestä, onnellisuudesta ja sen osatekijöistä, peloista ja toiveista, eläkeläisjärjestöistä, luottamuksesta eri instituutioita kohtaan ja ikäihmisten asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa.
Huomisen kynnyksellä 2019 -tutkimus löytyy kokonaisuudessaan EETU ry:n verkkosivuilta painamalla tästä