Eläkeläiset ry 60 vuotta -tilaisuuksien sarja käynnistyi hienolla tavalla keskiviikkona. Helsingin Aluejärjestön järjestämässä keskustelutilaisuudessa kirjailija ja historiantutkija Sirpa Kähkönen puhui aiheesta ”Sotien ja kriisien vaikutus suomalaisten aineettomaan perintöön”.
”Meillä on suvuissa hirveän paljon sotaan liittyvää vaiteliaisuutta, miehiä jotka ovat tulleet kotiin eri tavoin haavoittuneina, henkisesti tai fyysisesti. On kannettu puhumattomuuden taakkaa.”
Kähkönen vittasi mm. mikrohistorialliseen teokseensa Hugo 1918 joka valottaa sisällissodan tragediaa yhden suvun kohtaloiden kautta.
”Minulle on ollut tavattoman tärkeää jakaa ihmisten kanssa se kokemus, puhumattomuuden taakka ja häpeä, joka näihin vaiettuihin asioihin on liittynyt. Nämä asiat ovat edellisiä sukupolvia painaneet todella raskaana. Siksi minusta on tärkeää kirjoittaa kirjoja, jotta aineeton perintö siirtyy, kuten mikrohistorioitsijat sanovat.”
”Kehottaisin jokaista teistä rohkeasti kirjoittamaan kaikesta siitä mitä te olette kokeneet ja nähneet. Kirjoittaminen on parhaita tapoja antaa perintöä myöhemmille sukupolville. Se, miten te kuvaatte asioita ei ole niin tärkeää kuin se, että te kuvaatte sitä, mikä kerran oli. Joskus ja jollekulle se muodostaa hienon kokonaisuuden, Kähkönen kannusti Kinaporin palvelukeskuksen juhlasaliin kokoontunutta yleisöä.
Kähkösen alustusta seuranneet yleisöpuheenvuorot osoittivat että tilaisuuden aihe oli sekä tärkeä että innostava.
Joensuussa puhutaan yhdenvertaisuudesta
Eläkeläiset ry 60 vuotta -tapahtumasarjan seuraava keskustelutilaisuus järjestetään Joensuussa
19.2. Kerhotalolla (Sairaalakatu 27, Joensuu) klo 12 alkavan tilaisuuden teemana on Yhdenvertaisuus ja ikäihmiset ja keskustelun käynnistäjänä erityisasiantuntija Panu Artemjeff opetusministeriön Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikköstä.
Tilaisuuden järjestää Eläkeläiset ry yhteistyössä Eläkeläiset ry:n Pohjois-Karjalan Aluejärjestön ja Joensuun Eläkeläiset ry:n kanssa.