Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Henkilön taloudellinen tilanne ei saa olla esteenä palveluihin hakeutumiseen. Näin todetaan Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n ja Eläkeläiset ry:n sosiaali- ja terveysministeriölle antamassa lausunnossa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakiluonnoksesta.
”On kiinnitettävä huomiota siihen, että asiakasmaksut eivät nouse kohtuuttoman korkeiksi ja palvelut siten ikääntyneiden saavuttamattomiin”, lausunnossa sanotaan.
Liitot vaativat maksuttomiin palveluihin lisättäväksi mahdollisesti tulevien sote-keskusten ensimmäisen vaiheen suoran valinnan palvelut eli ns. terveyskeskuspalvelut, kuten sote-keskusten avosairaanhoidon lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottokäynnit. ”Näin voidaan turvata pienituloisten mahdollisuus käyttää ja saada tarvitsemiaan palveluja sekä hoitoa ja turvata siten heidän taloudellinen selviytymisensä”.
Liitot viittaavat myös siihen, että näistä asiakasmaksuista saatava rahoitusosuus on palveluissa niin pieni, että maksujen perinnästä aiheutuvaa ylimääräistä hallintoa on vaikea perustella. ”Yhden laskun lähettämisen on arvioitu maksavan alhaisimmillaankin noin 15 euroa. Helsingissä hallinnolliset kulut veivät vuonna 2012 lääkärivastaanottomaksuista kertyneistä tuotoista runsaan neljänneksen. Helsinki päätti vuonna 2013 luopua terveyskeskusmaksuista. Maksuista luopuminen ei lisännyt terveyskeskuslääkärikäyntejä.”
”Maksuista luopuminen kaventaisi hyvinvointi- ja terveyseroja ja toisi pitkällä aikavälillä säästöjä raskaampien ja kalliimpien palvelujen käytön vähentyessä”, lausunnossa sanotaan.
Asiakasmaksulaskujen perinnästä lausunnossa todetaan, että sitä ei tule antaa yksityisille perintätoimistoille vaan maakuntien hoidettavaksi.
”Yksityisten perintätoimistojen käyttö moninkertaistaa perittäviä asiamaksuja. Mikäli esimerkiksi henkilön lasku siirtyy perintään toimentulotuen hakemisen viivästyessä, haasteeksi muodostuu se, ettei perintätoimiston saatavia huomioida toimeentulotuen määrässä. Käytännössä asiakkaalle voi siten jäädä toimeentulotuen myöntämisen jälkeen maksettavaksi yhtä suuri tai jopa suurempi määrä korkoja ja kuluja kuin alkuperäisessä asiakasmaksun laskussa oli”, lausunnossa perustellaan.
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n ja Eläkeläiset ry:n lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuista pääset lukemaan painamalla tästä