Eduskuntavaalien alla eri puolueet kosiskelevat äänestäjiä vaatimalla tiukkaa taloudenpitoa.
Valtiontalouden tasapainottamiseksi esitetään niin suuria menoleikkauksia, että niillä väitetään yhtä aikaa taitettavan sekä velkaantuminen että mahdollistettavan tuloveron alentaminen.
Esimerkiksi kokoomus esittää talouspoliittisessa ohjelmassaan miljardin euron säästöjä indeksisidonnaisista menoista ja niiden toteuttamista indeksijarrujen avulla.
Leikkausten seurauksista ei paljon puhuta. Leikkausten ulkopuolelle sen sijaan halutaan jättää poliittisesti vaikeat koulutus, puolustus ja turvallisuus. Näistä näyttää vallitsevan laaja yksimielisyys, eikä hyvinvointialueiden menoistakaan liene säästöjä olevan tulossa.
– Mistä menoista esitetyt miljardit raavitaan kasaan? Tähän kysymykseen ei leikkausten esittäjiltä saa tarkkaa vastausta. Indeksisidonnaisista suurista menoeristä jäljelle jäävät lähinnä sosiaaliturva ja eläkkeet, arvelee Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Matti Huutola.
Huutola puhui torstaina 16.2. Hyrynsalmen Eläkeläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa.
– Selvyyden vuoksi ja eläkeläisen kuluttajansuojan vuoksi tällaisten leikkausten esittäjien tulisi ennen vaaleja julkistaa laskelmansa, ja osoittaa että eläkkeet eivät ole uhattuna. Pelkästään kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia leikkaamalla miljardia tuskin saa kasaan, ainakaan puuttumatta eläkkeisiin.
Talouden tasapainottamisessa tullaan vaalien jälkeen nojaamaan valtiovarainministeriön laskelmiin ja esityksiin. Niihin voi ennalta perehtyä ministeriön verkkosivuilla. Esimerkiksi budjettipäällikön kirjoituksessa arvioidaan, että ”merkittäviä säästöjä julkisiin menoihin on vaikea löytää ilman indeksisidonnaisten menojen tarkastelua”. Kirjoituksessa viitataan siihen, että Sipilän hallitus jäädytti eläkeindeksejä ja myös sitä edeltäneellä vaalikaudella indeksikorotusta leikattiin.
Valtiontalouden tasapainotuksen ohella eläkeleikkausten esittämisen takana on halu torjua eläkemaksujen korotuspaineita. Viime joulukuussa julkaistussa niin sanotussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa kannatetaan Ruotsin kaltaista automaattista vakautusmekanismia. Siellä indeksijarru leikkaa eläkeindeksejä suhdanteiden mukaan.
– Maksussa olevat työeläkkeet on Suomessa vahvasti suojattu ja omaisuudensuojan piirissä, minkä vuoksi niitä ei suoraan voi leikata. Indeksejä heikentämällä eläkemenoja voidaan kuitenkin karsia. Siinä riittää ajateltavaa äänestyspäätöstä pohtiville Suomen 1,6 miljoonalle eläkeläiselle, summaa Matti Huutola.
Lue myös:
VM:n budjettipäällikön kirjoitus
Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro (s. 19 ja taustamuistio: