Eläkeläiset ry.:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö tyrmää talousnobelisti Bengt Holmströmin julkisuudessa esittämän näkemyksen, jonka mukaan nykyinen, eläkkeellä oleva ”itsekäs sukupolvi” on luonut eläkejärjestelmän, joka turvaa nykyisten eläkeläisten edut, mutta ei kykene maksamaan nuorelle sukupolvelle eläkkeitä.
– Nobelistimme puhuu palturia. Ensinnäkin eläke-etuja on monin tavoin heikennetty, vaikka nobelistimme väittää niitä koskemattomiksi. Indeksejä on jäädytetty ja taitettu, kansaneläkkeen pohjaosa poistettu lähes kaikilta kela-maksuja ikänsä maksaneilta, työeläkemaksuja siirretty työnantajilta palkansaajille ja työntekijän osuutta vielä lisätään kiky-sopimuksen myötä. Työeläkkeen perusteena olevan palkan laskentaa on siirretty työuran lopun palkoista koko työuraa koskevaksi, jolloin alkuvaiheen matalammat palkat pienentävät eläkkeen perusteeksi laskettua palkka.
– Eläkeikää on monin tavoin korotettu, varhaiseläkkeet poistettu ja eläkeläisten käyttämien palvelujen ja lääkkeiden omavastuita korotettu. Kaiken lisäksi nobelistin haukkuma suurten ikäluokkien sukupolvi on koonnut lähes 200 miljardin euron eläkerahastot, joiden tuotolla voidaan työnantajan ja työntekijän yhteensä maksamien eläkemaksujen nousupainetta tehokkaasti hillitä pitkälle tulevaisuuteen, Kivistö huomautti puhuessaan torstaina Satakunnan Eläkeläisten elojuhlassa Ahlaisten Suvipirtillä.
Kivistön mukaan vielä pahemmin metsään menee Holmströmin väite siitä, että nuoren polven eläkkeitä ei kyettäisi aikanaan maksamaan.
– Eläketurvakeskuksen laskelmat osoittavat, että normaalilla talouden kasvuvauhdilla eläkelupaus pystytään toteuttamaan vuosisadan loppupuolelle asti nykyisellä eläkemaksujen tasolla. Eläketurvakeskuksen johtaja Jukka Rantala on todennut, että näkymää, jonka mukaan nuoren polven eläkkeet olisivat romahtamassa, ei ole olemassa. Kansainväliset arviot ja vertailut tukevat tätä johtopäätöstä.
Kivistö arvioi, että nuorille kauhukuvaa maalailevan keskustelun tarkoituksena onkin valmistella maaperää eläke-etuuksien huonontamiselle.
– Asiassa on syytä olla valppaana, eduskuntahan voi aina 5/6-enemmistöllä puuttua myös maksussa oleviin eläkkeisiin – ja toistuvat indeksin rukkaukset sitä ovat jo omalla tavallaan tehneetkin.
Työllisyyden merkitystä Kivistö painotti.
– Eläkejärjestelmän tilanne säilyy suunnilleen vakaana reilun 70 % työllisyysasteella. Jos se siitä heikkenee, tulee eläkemaksuihin muutaman prosenttiyksikön nousupaine. Ja mikäli työllisyysaste saadaan nousuun lähemmäs Ruotsin – ja Ahvenanmaan – tasoa, voidaan eläkemaksuja alentaa ja taata samaan aikaan nuorelle polvelle heille lain mukaan kuuluvat eläkkeet.
– Talousviisaiden olisikin paljon tähdellisempää keskittyä pohtimaan työllisyyden parantamisen keinoja kuin usuttaa sukupolvia yhteiskunnallista ilmapiiriä kiristävään vastakkainasetteluun, Kivistö kehotti.
Kalevi Kivistön puhe kokonaisuudessaan
Kuvia juhlasta Eläkeläiset ry:n Facebook-sivulla