Eläkeläiset ry on laatinut ehdotuksensa kirjauksiksi tulevaan hallitusohjelmaan. Keskeisellä sijalla esityksissä on eläkeläisköyhyyden torjuntaohjelma, johon sisältyy tasokorotus sekä kansaneläkkeeseen että takuueläkkeeseen. Pienen työeläkkeen saajien asemaa esitetään parannettavaksi korottamalla kansaneläkkeen suojaosaa ja pienentämällä kansaneläkkeen pienentymiskerrointa. Tavoitteena on 1000 euron minimieläke.
Eläkeläiset ry:n ehdotukset kirjauksiksi hallitusohjelmaan 2019
Eläkeläiset ry:n hallitus 24.4. 2019
Sosiaaliturva
- Käynnistetään eläkeläisköyhyyden torjuntaohjelma, johon sisältyy tasokorotus sekä kansaneläkkeeseen että takuueläkkeeseen. Parannetaan pienen työeläkkeen saajien asemaa korottamalla kansaneläkkeen suojaosaa ja pienentämällä kansaneläkkeen pienentymiskerrointa. Tavoitteena on 1000 euron minimieläke.
- Työelämän muutos ja työurien pirstoutuminen huomioidaan eläkejärjestelmää kehitettäessä. Maahanmuuttajien pienet eläkekertymät huomioidaan, jotta eläkeläisköyhyys ei kasva.
Palvelut
- Turvataan iäkkäiden henkilöiden oikeus arvokkaaseen elämään ja yhdenvertaisiin palveluihin.
- Hoitajamitoitus vanhusten laitos- ja kotihoidossa nostetaan pohjoismaiselle tasolle velvoittavalla lainsäädännöllä. Vanhuspalvelulain täysimääräinen toteuttaminen turvataan.
- Vanhuspalveluiden valvontaa lisätään kaikilla tasoilla: omavalvontana, kunnissa, aluehallintovirastoissa ja Valvirassa.
- Perustetaan valtakunnallinen vanhusasiainvaltuutetun virka. Turvataan eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan perustettujen, ikäihmisten oikeuksien valvontaan ja edistämiseen tarkoitettujen resurssien jatkuvuus.
- Terveyskeskuksen käyntimaksut poistetaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden maksukatot yhdistetään. Maksukatto on korkeintaan yhden kuukauden takuueläkkeen suuruinen.
- Omaishoitajien jaksamisesta huolehditaan tarjoamalla heille mahdollisuus vapaa-aikaan, sekä oikeus vuosittaisiin terveystarkastuksiin ja kuntoutukseen. Omaishoidon kunnittain vaihtelevan suuruiset tuet yhtenäistetään ja tukien tasoa korotetaan.
- Ikäihmisten syrjäytyminen palveluiden digitalisoinnissa estetään. Kaikille sitä tarvitseville tarjotaan mahdollisuus ei-digitaalisiin henkilökohtaisiin palveluihin, opastukseen ja neuvontaan.
- Väestön moninaistumisen myötä turvataan yhdenvertaiset palvelut vähemmistöihin kuuluville iäkkäille. Kohderyhmän tarpeet tiedostetaan harjoitetuissa käytännöissä ja vaikuttamalla asenteisiin.
Asuminen
- Hoito- ja hoivatarve otetaan huomiooniäkkäiden asumisratkaisuissa, muun muassa turvaamalla mahdollisuus palveluasumiseen.
- Vanhuksia ei eristetä asuntopolitiikalla, ja palveluasuminen sijoitetaan muun asuntokannan yhteyteen. Uudet asuinalueet suunnitellaan monisukupolvisiksi ja esteettömiksi.
- Ohjataan voimavaroja ikääntyneiden asuntojen kunnostamiseen esteettömiksi ja terveellisiksi. Terveellinen asuminen edellyttää riittävää lämpöeristystä kylminä kausina ja viilennystä hellekausina.
- Ilmastonmuutoksen tehokas torjunta edellyttää yhteiskunnan tukea asumiseen liittyviin muutostöihin.
Kansalaisyhteiskunta
- Otetaan huomioon eläkeläisjärjestöjen merkitys ikäväestön liikunnassa ja muussa terveyttä ja toimintakykyä tukevassa harrastustoiminnassa.
- Mikäli veikkausvoittovarat uhkaavat pienentyä, varmistetaan tuen tason säilyminen STEA:n avustuksista riippuvaisille järjestöille budjettivaroista.
- Hyvinvointia tuottavan järjestötoiminnan hiipuminen viranomaisääntelyn ja hallinnollisen taakan alle estetään. Pienimuotoinen vapaaehtoistoiminta jätetään tulorekisterin ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle.
- Kunnallisten ja maakunnallisten vanhusneuvostojen kokoonpanossa huomioidaan alueella toimivien valtakunnallisten eläkeläisjärjestöjen edustus.
Eläkeläiset ry:n puolesta,
Martti Korhonen
Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja
Kalevi Kivistö
Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja