Eläkeläiset tulisi kokemusasiantuntijoina ottaa mukaan sote-valmisteluun, toteaa Eläkeläiset ry:n Satakunnan Aluejärjestö. Aluejärjestön syykokouksen kannanotto on huolissaan siitä, että sote-valmistelua näytään tehtävän ministeriöiden kabineteissa kuulematta palveluiden suurta asiakasryhmää – eläkeläisiä.
”Satakunnassa näyttää sote-valmistelu lähtevän liikkeelle kuntalähtöisesti. Tärkeää on, että valmistelutyöryhmiin kutsutaan alkuvaiheessa mukaan eläkeläisjärjestöjen edustajia. Näin saadaan tarpeet ja arjen käytännöt kohtaamaan”, aluejärjestö toteaa.
”Eläkeläiset tulee osallistaa valmisteluun myös valtakunnan tasolla, pelkkä kuuleminen ei riitä”.
Kaikkiaan uuden soten valtakunnallinen valmistelu on Satakunnan aluejärjestön mielestä käynnistynyt oikeansuuntaisesti.
”Lähtökohdaksi on asetettu palvelut. Ikäihmisten kohdalla tämä ilmenee mm. suunnitelmina lisätä henkilöstöresursseja hoitolaitoksiin ja terveyskeskuslääkärien määrää. Rakenteita on tarkoitus koota maakunnallisella pohjalla. Hyviä tavoitteita pitkällä tähtäimellä.”
”Arjen ongelmat eivät odota soten valmistumista”
Ikäihmisten arjen ongelmat eivät odota soten valmistumista, joten niihin on puututtava heti ja nopeasti. Aluejärjestö viittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston raporttiin eräiden yksityisten hoitolaitosten surkeasta arjesta.
”Omavalvonta on pettänyt. Tämä raportti keskittyy laitoksien toimintaan. Vähäiset resurssit näkyvät samalla tavalla ikäihmisten kotipalveluissa. Lyhyillä kotikäynneillä ei taata turvallista kotona asumista virikkeistä puhumattakaan.”
Aluejärjestö muistuttaa, että kunnissa on lakisääteinen toimielin: vanhusneuvosto, jota nykyistä enemmän tulee käyttää apuna mm. hoitolaitosten palveluiden arvioinnissa. Hallitusohjelmassa mainitun vanhusasiainvaltuutetun lisäksi tulee maakuntiin ja kuntiin tai kuntaryhmiin palkata omat vanhusasiainvaltuutetut, kannanotossa sanotaan.
Porin Eläkeläiset ry: Huutolaisuus uhkana
Porin Eläkeläiset ry vaatii julkisen sektorin toimijoilta, valtiolta ja kunnilta pikaisia vastuullisia toimia vähävaraisten eläkeläisten toimeentulon ja elämäntilanteen parantamiseksi. Isot yrityskaupat keskittävät yksityisiä sote-palveluja, jolloin vaarana on, että vähävaraiset ikäihmiset jäävät jalkoihin ja syrjäytyvät kilpailutuksissa huutolaisiksi eli heikoimpien palveluiden saajiksi. Julkisella sektorilla on vastuu siitä, että laadukkaat palvelut ovat tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti myös pienituloisten eläkeläisten saatavilla, todetaan yhdistyksen 14. marraskuuta pidetyn syyskokouksen kannanotossa.
Kannanoton mukaan laitospaikkojen vähentäminen on Porissa asetettu tavoitteeksi. Vastaavasti kaupunki on luvannut panostaa kotihoitoon, mutta lisäresurssien saaminen vaatii kamppailua. Porin Eläkeläiset ry muistuttaa, että ikäihmisten hyvinvointiin panostaminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin mm. pienentyvinä hoitokuluina ja elämänlaadun parantumisena
”Kotona selviytyminen mahdollisimman pitkään on hyvä tavoite, mutta edellyttää sitä, että koti on turvallinen ja sinne on saatavilla riittävästi apua. Kotona asumista on tuettava kokonaisvaltaisesti. Vanhuksen tarpeisiin nähden riittävän hoidon ja hoivan lisäksi on varmistettava, että koti on turvallinen paikka asua. Erilaisiin kodin kunnostustoimiin on oltava tarjolla suunnitteluapua ja edulliset hinnat vähävaraisille eläkeläisille. Monissa taloyhtiöissä suunnitellaan isoja ja kalliita putkiremontteja, joihin pienituloisilla ei ole varaa. On kehitettävä tukijärjestelmä, jolla ikäihmisten asuminen omissa kodeissaan voidaan turvata. Asuntojen esteettömyys edistää turvallista elämistä ja ehkäisee kotona sattuvia tapaturmia.”
Kannanotossa huomautetaan, että usein kotona on lähes yhtä huonokuntoinen vanhus, joka yrittää hoitaa omaistaan.
”Myös näiden ihmisten hätään tulee puuttua ja järjestää omaishoito sujuvaksi ja inhimilliseksi. vanhuspalvelulain edellyttämien henkilökohtaisten palvelusuunnitelmien laatiminen ja niiden toteuttamisen seuranta on välttämätöntä, jotta yhtäkään vanhusta ei jätetä heitteille.”
Vastaa